Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Vapaaksi stressistä

Joukko ystäviä oli saapunut tapaamaan vanhaa eläkkeelle jäänyttä  professoria, jota he olivat yliopistossa opiskellessaan kovasti arvostaneet. Tapaaminen sujui mukavasti. Keskustelu aaltoili monissa aiheissa. Sitten joku otti esille stressin ja elämän paineet. Mikä saa aikaan uupumisen ja alituisen stressin? 

 

Keskustelun käydessä vilkkaana professori aloitti kahvitarjoilun. Hän toi keittiöstä suurella tarjottimella kahvikuppeja, joihin kahvi olin valmiiksi kaadettu. Kaikki kupit olivat erilaisia. Oli kirjavia ja yksivärisiä. Oli monella tavalla muotoiltuja ja arkisia. Oli lasisia ja posliinisia, yksinkertaisia ja tyylikkäällä tavalla hienostuneita. Kaiken lisäksi kuppeja oli selvästi enemmän kuin mitä paikalla oli ihmisiä.

 

Kun kaikki olivat ottaneet käteensä kahvikupin, professori sanoi:

 

- Huomasitte varmaan, että kaikki kauniit ja arvokkaalta näyttäneet kupit ovat teidän käsissänne. Tarjottimella ovat jäljellä vain halvimmat ja arkisimmat.

 

- Jokainen teistä valitsi parhaan tarjolla olleen kupin. Juuri siinä on teidän stressinne ja uupumisenne syy.

 

- Se, mitä te todella halusitte, on kahvi, ei kahvikuppi. Siitä huolimatta te tavoittelitte itsellenne parasta, kauneinta ja näyttävintä kuppia.

 

- Elämä on kahvi. Työpaikka, elintaso, asema, tittelit ja ihmissuhdeverkostot ovat erilaisia kuppeja. Ne ovat vain välineitä, joissa elämää eletään ja siitä nautitaan.

 

- Älkää antako kuppien määrittää itseänne. Nauttikaa kahvista!

 

- Entä mitä elämä on?

 

- Sen sanotaan olevan aika syntymästä kuolemaan. Mutta mitä me joudumme tuona aikana tekemään jatkuvasti?

 

- Me joudumme jatkuvasti tekemään valintoja. Meidän elämämme muodostuu valinnoista.

 

- Tehkää viisaita valintoja, niin vältätte uupumisen ja saatte elää ilman jatkuvaa stressiä!

 

------------  

 

Vanha professori oli oikeassa. Meidän elämämme on täynnä valintoja. Me valitsemme televisiokanavien, kirjojen, lehtien ja elokuvien välillä. Kaupassa me teemme valintoja kymmenien samantapaisten tuotteiden välillä. Me valitsemme ystäviä, harrastuksia, yhdistyksiä ja ajoreittejä. Jokaisessa päivässä on valintoja niin paljon, että tuskin sitä itse edes tajuamme.

 

On sitovia ja myös vapauttavia valintoja. On stressiä laukaisevia ja sitä lisääviä valintoja.

 

Raamattukin puhuu valinnasta. Jumala sanoo meille: ”Minä olen pannut teidän valittavaksenne elämän ja kuoleman, siunauksen ja kirouksen. Valitkaa siis elämä, että te ja teidän jälkeläisenne saisitte elää.” (5.Moos.30:15)

 

 Jumala luonnollisesti tietää, mistä puhuu. Väärät valinnat vievät turmioon ja kuolemaan. Kaidalla tiellä sitä vastoin selviytyy jo tässä ajallisessa elämässä paremmin. Tästä on nimittäin ihan tieteellistä näyttöä.

 

Lääketieteen tohtori Timo Teinosen mukaan uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistuvat iäkkäät ihmiset ovat muita useammin tyytyväisiä sosiaalisiin suhteisiinsa. Erityisesti miehillä uskonnollisuuteen liittyi pienempi alkoholinkäyttö ja tupakointi. Tämä taas johtaa vähäisempään keuhkoahtaumatautien määrään. Teinosen mukaan usko on useammin yhteydessä hyvään kuin huonoon terveydentilaan, vaikka ei olekaan sen tae.

 

Psykiatrian ja käyttäytymistieteiden professori Harold Koenigin mukaan monet tutkimukset osoittavat uskonnollisuuden positiivisen yhteyden terveyteen. Hänen kumppaneittensa kanssa julkaisemien tutkimukset kertovat, että uskovien paremman terveyden taustalla vaikuttavat fysiologinset mekanismit, jotka  liittyvät stressin hallintaan ja immuunipuolustukseen. 

 

Samanlaisia tutkimustuloksia on saatu myös Yhdysvalloissa Kansallisen terveydenhoitoinstituutin (NIHR) tutkimuksissa. Professori Koenigi toteaa uskonnollisilla ihmisillä olevan vähemmän sydänkohtauksia, he parantuvat nopeammin ja suhtautuvat elämän ala- ja ylämäkiin positiivisemmin kuin väestö keskimäärin.

 

Kristittyjen paremman terveyden kohdalla kyse ei ole menestysteologiasta, jonka mukaan vahva usko suojaa sairauksista ja muilta vastoinkäymisiltä. Kuten tohtori Teinonen jo edellä totesi, myös uskossaan väkevä voi sairastua ja sairastaa.

 

Muuta väestöä terveellisempien elämäntapojen lisäksi uskovaa ihmistä suojaa hänen uskonsa. Kun me luotamme Jumalaan ja hänen huolenpitoonsa, me vapaudumme valtavasta määrästä stressiä aiheuttavia asioita. 

 

Raamatusta löytyy enemmän kuin 365 kertaa kehotus olla pelkäämättä. Vuoden jokaiselle päivälle riittäää Jumalan kehotus ”Älkää pelätkö” tai ”Älä pelkää”. Lisäksi meitä rohkaistaan olemaan huolehtimatta, murehtimatta tai vaipumasta epätoivoon, koska taivaallinen Isämme pitää meistä huolen. Jopa iankaikkisesti. Jumala on rakastava Isä eikä monien mielissä kummitteleva ankara vanha mies, joka vain kyttää lastensa rikkomuksia päästäkseen kurittamaan.

 

Rakkaudessaan Jumala jättää valinnan vapauden meille. Rakkauteen ei voi pakottaa. Se on aina vapaaehtoista. Niinpä Hän ei tee valintoja puolestamme, eikä edes pakota ketään luopumaan huonoista valinoistaan. Hän kutsuu, Hän vetää rakkaudellaan puoleensa ja on lähettänyt Poikansa Jeesuksen sovittamaan väärät valintamme, että voisimme puhtaaksi pestyinä saapua Hänen luoksensa.

 

Kysymys on valinnasta. Se on sitä samalla tavalla kuin voimme vapaasti valita, sanommeko, että lasimme on puoliksi tyhjä tai puoliksi täynnä. Jumalan eteemme asettamassa valinnassa kyse ei kuitenkaan ole psykologiasta, myönteisestä ajattelusta tai Mindfulnessista. Kyse on paljon suuremmasta valinnasta, jonka vaikutus yltää iankaikkisuuteen saakka.

 

Seurakuntaan kuuluminen on valinta. Kirkosta eroaminen on valinta. Seurakunnan tilaisuuksissa käyminen on valinta. Raamatun lukeminen, oman syyllisyyden tunnistaminen ja Jeesuksen armoon turvautuminen ovat nekin valintoja. Luottaminen Jumalan rakkauteen sekä siihen, että hänen käsissään elämä kantaa tulipa vastaan mitä tahansa, on sekin valinta. Valinta, joka vapauttaa turhasta stressistä ja ahdistuksesta.

 

Tehkää hyviä valintoja. ystävät!

 

------

 

PS. Stressi ei sinänsä ole paha asia. Päinvastoin.

 

Stressi on elimistön normaali tapa reagoida vaativiin, uhkaaviin sekä vaarallisiinkin tilanteisiin. Stressissä elimistö erittää stressihormoneja (mm. adrenaliini ja kortisoli), jolloin suorituskyky paranee hetkeksi. Lyhytaikainen stressi onkin monesti jännittävää ja piristävää. Adrenaliini saa lihakset pullistumaan ja aivot kirkastumaan, ja kivut ja säryt väistymään. Siksi juodaan kahvia – kofeiini tehostaa adrenaliinin vaikutusta!

 

Stressireaktio on elintärkeä, eloonjäämistä edistävä asia. Sen ansiosta selviämme tiukoista ja vaarallisistakin tilanteista. Vaikeudet kuitenkin alkavat, kun stressi pitkittyy. Pitkittyneessä stressireaktiossa keho menee ikään kuin jää samanlaiseen hälytystilaan kuin vaaratilanteen uhatessa.

 

Stressitilaa ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseksi. Ihmisen systeemi alkaa kärsiä, jos se ei pääse stressitilasta pois. Stressitilassa kehon normaaleista toiminnoista karsitaan, jotta selvittäisiin uhkaavasta tilanteesta. Välitön eloonjääminen on tärkeämpää kuin vaikkapa mielikuvitus, harkinta, empatia, immuunipuolustus tai lihasten rakennus. Stressireaktiossa siis toisaalta suljetaan mielen toiminnasta “turhia” toimintoja pois ja toisaalta käytetään kehon varastoja jättäen samalla uuden rakentaminen pois

 

Tästä syystä Jumala sanoo: ”Älkää pelätkö!” Tästä syystä Jeesus sanoo tulleensa myös siksi, että hän voisin antaa meille stressin, pelon ja ahdistuksen tilalle tulevaisuuden ja toivon.Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

27.1.2017 klo 22:08:19
Carita kirjoittaa

Kyllä oli selkeä ja todella rohkaisuksi uskovalle .Joka sana on totta , uskoontuloni jälkeen olen päästänyt parhaani mukaan irti jatkuvista huolista ja murehtimisesta.Olemme Jumalan käsissä ja Hän pitää huolen meistä ja näkee meidät joka hetki.Kiitos ja Amen !27.1.2017 klo 20:49:20
Aila kirjoittaa

Hyvin ymmärrettävästi kirjoitettu,nyt huomaan että ,omassa elämässäni on käynytjuuri noin ,löysin rauhan ja annoin huoleni Jumalan käsiin,olen ollut sen jälkeen paljon terveenpi,ja alkanut todella nautia elämästä.Rakkaat ystäväni jotka tunnette minut.Tämä on salaisuuteni .Jos mietitte miksi olen niin rauhallinen ja iloinen.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin