Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Suunniteltu väijytys vai Israelin armeijan provokaatio?

Olet varmaankin kuullut Suomen television ja radion uutisista, miten Israelin armeija tunkeutui tiistaina Libanonin puolelle ja ryhtyi kaatamaan puita. Tuloksena oli laukaustenvaihto, jossa useat sotilaat sekä yksi toimittaja menettivät henkensä.

Tapahtumasta on olemassa myös toisenlainen kuvaus, jolla on takanaan vankat todisteet. Kumpaa kertomusta uskoo, näyttää jälleen riippuvan enemmän ennakkoasenteista kuin tosiasioista.

 

Israelin armeija oli sopinut rutiininomaisesti Libanonin rajalla toimivien YK:n UNIFIL-joukkojen kanssa Israelin puolella olevan puun ja joidenkin pensaiden poistamisesta, koska ne häiritsivät elektronista rajavalvontaa.  Asia piti hoitaa tiistaina kello 9.00, mutta UNIFILin toivomuksesta Israelin armeija siirsi toimenpidettä kahdella tunnilla. Tuona aikana UNIFIL tiedotti asiasta normaalina toimenpiteenä Libanonin armeijalle.

 

Jatko ei kuitenkaan mennyt rutiinien mukaan. Libanonin armeijan upseeri päätti järjestää väijytyksen ja kutsui jopa tiedotusvälineiden edustajat paikalle katsomaan, miten Israelin armeijaa löylytetään. Libanonin armeijan tarkka-ampujat ampuivat kaksi tai kolme laukausta. Yksi niistä osui Israelin armeijan everstiluutnantti  Dov Hararin päähän. Hän kuoli välittömästi. Toinen osui paikalla olleen nuoremman upseerin rintaan. Hän haavoittui vakavasti.

 

Israelin armeija vastasi tulitukseen jalkaväen, helikoptereiden ja tykistön tulella, jolloin kolme libanonilaista sotilasta sekä tapahtumaa filmaamaan kutsuttu toimittaja kuolivat. Videota Israelin armeijan löylyttämisestä ei siis saatu, mutta saatiinpa jälleen maailman mediaan kiertämään juttu, jossa inhottavat israelilaiset tunkeutuvat naapurin puolelle ja surmaavat rauhaa rakastavia ihmisiä.

 

Millaisia todisteita kummallakin osapuolella on oman tarinansa vakuudeksi?

 

Libanonin armeija syytti Israelin armeijaa rajaloukkauksesta, joka aiheutti yhteenoton. UNIFIL on kuitenkin vahvistanut, että israelilaiset toimivat omalla alueellaan.  Eräs UNIFILin upseeri jopa kertoi armeijan radiossa keskiviikkona: “Voin vakuuttaa, että me saimme etukäteen Israelin armeijalta ilmoituksen suunnitellusta toimenpiteestä ja että me välitimme tiedon siitä Libanonin armeijalle.  

 

Toisin kuin usein aiemmin kansainvälinen media ei ole syyttänyt tapahtumasta Israelia. Esimerkiksi Time-lehden toimittaja totesi artikkelissaan: ”Everstiluutnantti Dov Hararin kuolema näyttäisi tukevan israelilaisten versiota tapahtumista, joka merkitsi vakavinta rajaselkkausta neljään vuoteen Libanonin rajalla.”

 

Israel on todennut, että Hizbollah ei ollut mukana väijytyksessä, vaikka se varmasti siitä ennalta tiesikin. Se hallitsee alueita eteläisessä Libanonissa ja tietää varmasi kaiken, mitä siellä tapahtuu. Ennen tiistain yhteenottoa Hizbollah on jo neljän vuoden ajan jatkanut rajan yli ammuttuja raketti-iskujaan Israelin siviilikohteisiin.

 

---------------- 

 

Päivää ennen Libanonin tapahtumia raketteja satoi Eilatin ja lahden toisella puolella olevan Jordanian alueelle. Egyptin turvallisuusviranomaiset ovat nyt vahvistaneet, että kyse oli Gazan alueella toimivien terroristien Siinailta suorittamasta operaatiosta. Muutamat lähteet mainitsevat jopa Hamasin nimeltä. Tätäkään asiaa et ole tainnut meidän tiedotusvälineistämme huomata.Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

22.8.2010 klo 12:14:17
אור kirjoittaa

Nämä tarinat ovat valitettavan yleisiä liittyen Israel-uutisointiin :-(

Aivan kuin olisi olemassa jo valmis asenne, kuin käsikirjoitus, minkä mukaan tapahtumat halutaan uutisoida tietyllä tavalla = suuri ja paha sotilasmahti Israel-pienet ja köydät ja sorretut, " vain ISRAELIN sortamat" palestiinalaiset ja "vain ISRAELIN takia" vaikeat ja vihaiset rajanaapurivaltiot"...


Mistä oma tietosi asiasta muuten peräisin?

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin