Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Sähkön herran oivallinen ratkaisu

Rakensimme tämän vuoden Seimipolkua varten Pihlavaan uuden seimiasetelman. Kun pienimmät seimiasetelmistamme mahtuvat pähkinänkuoren sisälle, niin tälle tuli korkeutta kaksi ja puoli metriä.

Maria, Joosef ja paimenet tehtiin tuunaamalla netistä ostetut mallinuket vaatetusta ja ihon väriä myöten Lähi-idän tunnelmiin. Jeesus-lapsen seimen tein puista, jotka sain sahaamalla vanhoja kauniisti harmaantuneita heinäseipäitä halki.

Entä seimen valaiseminen? Monet Seimipolun yli 60 kohteesta on valaistu kirkkailla kohdevaloilla, että kävijät näkisivät myös kaikki pienimmät yksityiskohdat. Miten tämä iso talli seimineen ja henkilöineen pitäisi valaista?

Seimipolun rakentamisessa mukana ollut Elmer "Emppu" Vuokko on taitava sähkömies. Niin taitava, että olen ottanut tavaksi kutsua hyvää ystäväämme ja ahkeraa yrittäjää sähkön herraksi. Niinpä kysyin Empulta, millaiset spotit ja kohdevalot hän seimelle asettaisi?

- Ehkä olisi hyvä luopua kirkkaista kohdevaloista ja löytää jokin pehmeämpi ratkaisu, Emppu vastasi. Annoin Empulle valaisun suhteen täydet valtuudet, ja hän ja lupasi miettiä asiaa.

Lopputulos oli upea ja myös hengellisesti vahvan viestin kertova. Seimeen syntynyttä avutonta Jumalan Poikaa ei valaistu markettien myyntipöytien lailla loistavilla spoteilla.

Päinvastoin.

Koko hämyinen ja tunnelmallinen talli saikin valonsa Jeesuksen seimestä! Seimen lapsen valo valaisi seinillä roikkuneet työkalut, heinäpaalit, Marian ja Joosefin sekä seimen ääreen saapuneet paimenet. Ainoastaan kiireesti mukaan nikkaroimani lammas sai hieman lisävaloa seinänraosta.

Meillä ihmisillä tuntuu olevan kova tarve rakentaa joulumme kirkkailla valoilla, korvia koettelevalla joulumusiikilla, tavarapaljoudella, kiireellä ja hälinällä. Ei ihme, jos siinä vauhdissa asiat lipsahtavat päälaelleen, joulun varsinainen sanoma katoaa ja ”laps’ hankeen hukkuu, unhoittuu”.

Onneksi joulua riittää loppiaiseen saakka. Vielä meillä on siis aikaa viettää oikea joulu, jos sellainen on toistaiseksi jäänyt kokematta.

Vielä on mahdollisuus korvata kaupallinen hälinä hämyisen tallin rauhalla. Vaihtaa aikataulumme ja hermomme kiristäneet jouluvierailut pysähtymiseen seimen ääreen. Ottaa omatekoisten jouluvalojemme tilalle valo, joka loistaa rakastavana ja armollisena meille seimen lapsen kasvoista.

 

Anna, Jeesus, valon loistaa

synnin yöhön pimeään,

epäusko meistä poistaa,

auttaa uuteen elämään.

Kirkkaan armon valolla

murheen pilvet hajota.

Kulje tänään vierellämme,

Jeesus, parhain ystävämme.

         Virsi 536, 3. säkeistö


  

Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin