Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Päivi Räsänen ja lain noudattaminen

Päivi Räsäsen puheesta Kankaanpäässä kansanlähetyspäivillä pitämästä puheesta on noussut hirveä äläkkä. Todennäköisesti suurin osa puheen takia kiivastuneista ja kirkosta eronneista ei ole lukenut lainkaan koko ansiokasta ja tärkeitä kysymyksiä pohtinutta puhetta. Kannattaisi lukea.

 

Monet ovat vaatineet kirkolta jyrkkää irtisanoutumista Päivi Räsäsen puheesta. Samanlaisia kauhistuneita ääniä nousi varmasti kirkonkin piiristä myös Saksassa, kun Dietrich Bonhoeffer  kumppaneineen tohti nousta arvostelemaan Hitlerin ajan sortolakeja.

 

Samanlaisia rohkeita kristittyjä, jotka ovat vastustaneet lakeja, löytyy historiasta paljon. Orjuus, rotusorto, työläisten surkeat olosuhteet, naisten kurja asema ja monet muut asiat ovat olleet demokraattisesti säädettyjen lakien mukaisia. Kaikkia niitä on löytynyt vastustamaan Jumalan sanaan vedoten rohkeita kristittyjä, joista osa on maksanut rohkeudestaan kovaa hintaa.

 

Mitä voisimme historiasta oppia? Ainakin sen, että vaikka meillä Suomessa on tällä hetkellä lainsäädäntö kohdallaan, kuten Päivi Räsänen ja piispa Kaarlo Kalliala ovat todenneet, niin aina ja kaikkialla asiat eivät ole samoin. Kansan ääni ei ole Jumalan ääni. Demokratia voi tuottaa myös mätiä tai suorastaan rikollisia lakeja, joita omaatuntoaan kuulevan ja Raamatun ohjeita noudattavan kristityn on mahdotonta noudattaa.

 

Kotimaa24 on koonnut muutamien poliitikkojen twiittauksia, joissa käsitellään Räsäsen puhetta. Tässä muutama paljon puhuva esimerkki:

 

Entinen Kokoomuksen kansanedustaja Kirsi Piha (kok) twiittaa useamman kerran Räsäsen edesottamuksista "Kyllä! Kirkon olisi oltava todella nopea reagoimaan näihin Räsäs-juttuihin sillä niillä tuntuu olevan iso vaikutus", hän kirjoittaa.

 

SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd) kirjoitti Twitterissä näin: "Uutistekstari ministeri Räsäsen 'jumalan sana ennen lakia' kannasta saavutti juuri koolla olevan hallintovaliokunnan. Tyrmistystä ilmassa."

 

"Jumalan tottelemista ohi lain vaikeuttaa se, että Jumalan tahtotilaa näyttää tulkkaavan aika moinen liuta kajahtaneita sananselittäjiä", kansanedustaja Mikael Jungner (sd) päivitti.

 

Tolkullisiakin puheenvuoroja on saatu lukea. Jotkut ovat osanneet ja jopa viitsineet lukea koko puheen ja myös ymmärtäneet sen:

 

Kokoomuksen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola ymmärsi Twitterissä Räsästä: "Suvaitsemattomuus on vastenmielistä kaikissa muodoissaan. Täytynee kai ehdottaa #Räsäsfobia'n vastaista päivää." Korhola myös ihmetteli Räsäsen puheista tulleita kanteluita. "Jos olet lukenut Räsäsen tekstin eikä siitä tehtyjä kohu-uutisia, se sisältää asiallista pohdintaa: moraali ja laki eivät ole sama", hän vastasi eräälle keskustelijalle.

 

Onko kirkko siis ottanut onkeensa ja noussut sanoutumaan irti Päivi Räsäsen puheesta? Ei sinne päinään. Turun piispa Kaarlo Kalliala arvioi, että Räsäsen puheesta on tehty tulkintoja, joihin puhe ei anna täyttä oikeutusta.

 

- Meillä luterilaisessa kirkossa on ollut jopa rasitteena se, että perinteemme on erittäin lakiuskollinen. Oli esivalta millainen tahansa, sen käskyjä pitää noudattaa. Kriittinen keskustelu nousi vasta Kolmannen valtakunnan [natsi-Saksan] tapahtumien jälkeen. Lait mahdollistivat kansanryhmän vainoamisen. Eihän sellainen peli vetele. On selvää, että on olemassa alue, jossa laki voi olla huonosti kirjoitettu. Käsittääkseni ministeri Räsänen totesi, että Suomessa lainsäädäntö on hyvällä tolalla, piispa Kalliala totea Ylen verkkosivuilla julkaistussa erinomaisessa haastattelussa.

 

Myös arkkipiispa Kari Mäkinen on ennättänyt lomaltaan kommentoida Räsässen puhetta.

 

– Loma-aamun yllätti tieto äkillisestä kirkosta eroamisen piikistä. Sisäministeri Räsäsellä on oikeus puheisiinsa ja mielipiteisiinsä. Niistä voi olla eri mieltä tai samaa mieltä, mutta kirkon kannanotoiksi niitä ei tule sotkea. Ei enempää kuin kenen tahansa kadulla vastaan tulevan kirkon jäsenen puheita”, sanoo Mäkinen Twitter-päivityksessään.

 

Arkkipiispan kommentti saa kysymään, mikä on kirkon kanta tähän samoin kuin moneen muuhun viime aikoina esille nousseeseen kysymykseen? Pelkkä hämmästely, vierellä kulkeminen, yhdessä kyseleminen ja yleisen mielipiteen myötäily eivät riitä paimenen enempää kuin hengellisten johtajienkaan paimensauvoiksi.

 

Entä ne noin tuhat suomalaista, jotka ovat eronneet Päivi Räsäsen puheen innoittamina kirkosta? Mitä heistä pitäisi ajatella?

 

On murheellista, jos ihmiset tekevät noin isoja päätöksiä yhteydestään irrotettujen lauseiden ja kärjistettyjen kohu-uutisten takia vaivautumatta perehtymään asiaan. Vielä surkeampaa olisi kuitenkin se, jos kukaan ei tohtisi sensaatioita tehtailevan median pelossa ottaa kantaa mihinkään eikä sanoa mitään todellista. Sellaisesta sanomansa ja rohkeutensa menettäneestä sekä täydellisesti maailmaan mukautuneesta kirkosta joutaisi jokaisen lähteä.

 

 

 

 

 Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

15.7.2013 klo 11:05:43
Yksi meistä kirjoittaa

Kyseessähän on median tarkoitushakuisesti synnyttämä kohu, jonka seuraukset maksaa kirkko. Uskonpa, että kohun nostattajien päämäärä on melko hyvin toteutunut. Kyse on kirkkopolitiikasta ja siinä sivussa muustakin politiikasta. Vaalimainostus on jo alkanut. Kokoomus kunnostautuu vaatimalla muutaman kansanedustajan suulla Räsäsen eroa. Taitaa vaatimus osua pahasti omaan nilkkaan.
Toivottavasti kirkon johto osaa erottaa, mistä on kyse, eikä lähde kohun nostattjien kelkkaan hiihtelemään perässä.13.7.2013 klo 14:03:19
Surffaaja kirjoittaa

Mikäköhän haloo siitä tulisi, jos Räsänen tai joku muu uskovainen poliitikko (tai muu julkkis) sanoo että Jeesus ja kristinusko on ainoa tie taivaaseen ja pelastumiseen? Tämähän on uskomme ja evankeliumin ydin. Irtisanoudutaanko siitäkin "mielipiteestä", ettei vaan menetetä niitä tuhansia jäseniä jotka eivät tähän voi sitoutua ja voivat tällaisesta jopa loukkaantua?11.7.2013 klo 17:21:29
Erja kirjoittaa

Hei,

Päivi Räsäsen puheen alku on kuin Jari Sarasvuon opeista (Yle puhe); eli pelkkä mielihyvän hakeminen ei kanna ihmistä vaan on tuhoisaa. Niin tyypillistä ajallemme. Sen sijaan ilon etsiminen johtaa (Sarasvuon mukaan)menestykseen ja tasapainoon työelämässä. Näin varmaan muillakin alueilla.

Päivi on monilla kannanotoillaan avannut latua uskaliaasti ja kyllähän kristittyjen täytyy vaikuttaa yhteiskunnassa. Ellei me herätellä muita, niin mistä ihmiset osaavat etsiä ns "second opinion" eli toista näkemystä.

Piispa Mäkinen on suurimpia tuntemiani perässähiihtäjiä. Erityisesti hän ärsytti minua vapaamuurareista tehdyn MOT-ohjelman yhteydessä vaikenemalla.

Päivi on rohkea ihminen ja hyvä ministeri!

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin