Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Onko sinulla tilaa kasvaa?

Akvaarioon pantu karppi kasvaa korkeintaan seitsensenttiseksi. Kun sama kala asetetaan isoon säiliöön, se kasvaa parikymmentä senttiä pitkäksi. Lammessa karppi voi saavuttaa lähes puolen metrin koon. Hämmästyttävää on se, että järveen laskettuna sama karppi saattaa kasvaa metrin pituiseksi.

Me ihmiset olemme täsmälleen karpin kaltaisia. Kasvaaksemme täyteen mittaamme, tarvitsemme kasvulle riittävän suuren tilan.

 

Entä mitä ovat ne pienet akvaariot ja vesialtaat, joissa kasvumme jää vaillinaiseksi?

 

Voimme itse rajoittaa kasvuamme uskomalla, ettei meistä ole mihinkään. Joku on jopa voinut sanoa sen meille jo lapsuudessamme, ja noiden sanojen kaiku kuuluu jossain ajatustemme taustalla läpi elämän.

 

Voimme myös luovuttaa kasvumme muiden käsin suostumalla sellaisiin hengellisen yhteisön tai seurakunnan sääntöihin joille ei ole mitään perusteita Raamatussa. Joissain seurakunnissa sopivaisuuden rajat ovat todella ahtaat, ja niiden rikkominen merkitsee joukosta ulos sulkemista.

 

Myös harrastuspiirit, kaveriporukat tai yhdistykset voivat noudattaa sellaisia pukeutumisen, käyttäytymisen tai seurustelun kirjoittamattomia sääntöjä, jotka saavat meidät itse rajoittamaan kasvuamme.

 

Entä missä ovat ne järvien ja merten avarat ulapat, joilla tilaa riittää eikä kasvuamme uhkaa mikään?

 

Raamatussa kerrotaan Jumalan rakkaudesta, joka vapauttaa ihmisten rakentelemista karsinoista ja perinnäissäännöistä:

 

Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon." (Jeremia 29:11) 


"Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minun iloni sydämessänne ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi. Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä." (Joh.15:11-12)

 

"Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen." (Gal.5:1)Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin