Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Onko joku vaihtanut sinun hintalappusi?

Oletko koskaan ajatellut, minkä arvoiseksi sinut kenties on arvioitu ja millainen hintalappu sinuun eri yhteyksissä on ehkä kiinnitetty? Tiedätkö, miten arvokkaana sinua pidetään kotonasi, työpaikallasi, ystäväpiirissäsi tai seurakunnassasi? Nykymaailmassa kaikki nimittäin hinnoitellaan tai pisteytetään. Eikä aina välttämättä oikein. 

 

Tarina kertoo kahdesta murtovarkaasta, jotka tunkeutuivat yöllä jalokiviliikkeeseen. Sen sijaan, että he olisivat varastaneet jalokiviä, he vaihtoivat esillä olleiden korujen hintalappuja keskenään. He laittoivat kalliit hintalaput halpoihin ja halvat hintalaput kalliisiin koruihin. Moneen viikkoon kukaan ei huomannut mitään. Ihmiset maksoivat suunnattomia summia halvoista koruista ja saivat huikean arvokkaita jalokiviä pilkkahintaan. 

 

Tanskalaisen teologin ja filosofin Søren Kierkegaardin kertoman tarinan viesti on selvä. Me elämme maailmassa, missä joku on ryhtynyt vaihtamaan hintalappuja. Halvat asiat halutaan saada näyttämään kalliilta ja kalliit halvoilta.

 

Kenties sinusta tuntuu siltä, että juuri sinun hintalappusi on vaihdettu? Onko mieleesi noussut, että jotkut ovat hinnoitelleet sinut liian halvaksi? Tai onko sinulle peräti sanottu, että sinun syntymäsi oli turha tai pelkkä vahinko?

 

Jos näin on käynyt, niin sinun hintalappusi ei ole ainoa, jonka tämän maailman voimat ovat onnistuneet vaihtamaan. Perhe ja avioliitto on hinnoiteltu polkumyyntiin. Jumalan luoman syntymättömän lapsen ihmisarvo on tässä synkässä hinnoittelussa märitelty nollaksi. Myös kristinusko, Raamattu, Jeesus ja Jumala ovat poistomyynnissä. 

 

Listaa olisi helppo jatkaa. Maailman henki ja liberaaliteologia ovat ryhtyneet yhteisiin talkoisiin kaataakseen perinteiset arvomme ja klassisen kristinuskon.

 

Jos ajattelemme, että vain maailma ja liberaaliteologia ovat muuttamassa hintalappuja, meiltä jää jotain hyvin tärkeää huomaamatta. Myös jokainen meistä joutuu päivittäin määrittämään monien asioiden ja kohtaamiemme ihmisten hintalapun. Huomaamattamme me kaikki olemme mukana salaperäisessä huutokaupassa, missä kaikki koko ajan hinnoittelevat hiljaisella huutoäänestyksellä ihmisiä ja asioita. 

 

Kukaan meistä ei voi välttää tällaista ihmisten ja arvojen huutokauppaa. Jokainen meistä joutuu olemaan siinä mukana sekä arvioitavana että hintalappujen kiinnittäjänä. Hinnoittelun lopputulosta me olemme tottuneet kutsumaan yleiseksi mielipiteeksi. Se syntyy jatkuvasti käynnissä olevan näkymättömän gallup-tutkimuksen tuloksena. 

 

Tässä yhteiskuntaa muokkaavassa huutokaupassa meklarina toimivat tiedotusvälineet ja sosiaalinen media. Ne nostavat valikoivalla tavalla eteemme aatteita, perinteitä, ihmisiä, uutisia ja hengellisiä asioita. Joitain asioita kertomalla, toisia sivuun jättäen ja uutisten sisältöä painottaen ne vähä vähältä muokkaavat ajatteluamme ja asenteitamme.

 

Lopullisen hinnoittelun tässä erikoisessa huutokaupassa teemme me itse. Jokainen meistä päättää, millaisen hintalapun mielessään asioihin ja ihmisiin kiinnittää.  Aivan itse me myös päätämme, miten me osoitamme käytännössä kiinnittämämme hintalapun arvon. Hyväksymmekö vai torjummeko? Kohtaammeko toisen todella? Kuuntelemmeko aktiivisesti, vai ajattelemmeko omiamme? Tuemmeko, rohkaisemmeko - tai jos on tarpeen - varoitammeko ja opastammeko? 

 

Raamattu kertoo, että jokainen ihminen on arvokas, äärettömän arvokas. Jeesus on maksanut meistä jokaisesta kalleimman mahdollisen hinnan - kärsimyksensä, verensä ja kuolemansa. Tämä jumalallinen hinnoittelu koskee juuri sinua riippumatta siitä, mitä muut sinusta ajattelevat tai kuinka he sinut hinnoittelevat. Jumalan silmissä sinun hintalapussasi oleva summa on Jeesuksen tähden kaikkia maailman rikkauksia ja aarteita suurempi!

 

Psalmissa 139 on tästä meille jokaiselle rohkaisevat sanat:

 

Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen. Minä olen saanut hahmoni näkymättömissä, muotoni kuin syvällä maan alla, mutta sinulta ei pieninkään luuni ole salassa. Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut. Kuinka ylivertaisia ovatkaan sinun suunnitelmasi, Jumala, kuinka valtava onkaan niiden määrä! Jos yritän niitä laskea, niitä on enemmän kuin on hiekanjyviä. Minä lopetan, mutta tiedän: sinä olet kanssani.  (Psalmi 139:14-18)

 

Jumalan siunausta ja rauhaa sinulle, kallis ystäväni! Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

26.7.2018 klo 11:29:07
Ade kirjoittaa

Tämä teksti puhuttelee syvästi. Olen joutunut luopumaan paljosta elämässä ja aikuistumaan nopeasti ja tuntuu että olen tehnyt moninkertaisen työn muihin nähden ihan vain että pärjäisin elämässä. Silti tuntuu, että mitä enemmän teen asioita, sitä enemmän syljetään päälle. Merkityksettömillä asioilla on suurin merkitys ja koko ajan vaan mässätään, vaikka hyvinvointi on ihan meidän jokaisen vastuulla. Ei voi olettaa että isoveli tulee aina ja auttaa. Varoja käytetään hienoihin juomiin ja mässäilyyn kun samalla rahalla voisi tehdää niin paljon muuta järkevämpää.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin