Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Oletko iloisesta vai vihaisesta perheestä?

Arkinen elämä paljastaa sisimpämme. Arjen keskellä ja kodin seinien sisäpuolella nousee esille kaikki se, minkä me vieraskoreudella, seurakunnan tilaisuuksissa tai työpaikalla onnistumme kätkemään. Larry Crabb kertoo tästä koskettavan esimerkin:

 

Mark Buchanan erinomaisessa kirjassa ”Kesytetty Jumala” (Päivä 2005) on Larry Crabbin kertomus pojasta, joka kasvoi vihaisessa perheessä.   Isältä oppinsa saaneet perheenjäsenet olivat aina piikittelemässä toisiaan, nahistelemassa ja tukkanuottasilla. Jokaista pientäkin vahinkoa ruokapöydässä seurasi tuima nuhteiden ja moitteiden vyöry.

 

Kadun toisella puolella oli iso talo, jossa oli valtava eteiskuisti. Tuossa talossa asui onnellinen perhe. Talosta tulvi aina naurua, laulua ja iloista leikinlaskua. Niinpä vihaisen talon poika otti tavakseen poistua ruokapöydästä niin pian, kun se oli mahdollista, ilman että hänelle karjuttiin. Päästyään ulos hän livahtaa piiloon vastapäisen talon kuistin alle. Siellä hän kyyhötti vain kuunnellen onnellisen perheen naurua ja rakkautta tulvivaa keskustelua.

 

Eräänä päivänä onnellisen perheen isä huomasi pojan kuistin alta. Hän lähetti oman poikansa kutsumaan kuistin alla piilotelleen pojan sisälle istumaan heidän kanssaan pöytään ja viettämään yhdessä juhlaa. Kun poika jännittäessään kaatoi vesilasinsa, perheen isä vain nauroi ja sanoi: ”Hakekaa hänelle lisää vettä! Tuokaa hänelle myös uusi paita. Haluan hänen nauttivan tästä ateriasta”.

 

Kertomuksen jälkeen Mark Buchanan toteaa, että me elämme kuvainnollisesti ja kirjaimellisesti suuren osan elämästämme niin kotona, työpaikalla kuin seurakunnassakin tuon vihaisen perheen kanssa. Juhlan viettäminen ei ole vain onnellisen perheen kuistin alla istumista vaan myös istumista heidän pöydässään.

 

Jumala ja Jeesus ovat täynnä iloa ja juhlamieltä

 

Jumala on täynnä iloa ja juhlamieltä. Jeesus on täynnä iloa, ja hän haluaa, että hänen ilonsa olisi sinussa ja minussa ja että tuo ilo tulisi täydelliseksi (Joh.15:11). Istuessaan vankisellissä odottamassa kuolemantuomiotaan Paavali käskee meidän iloita ja riemuita (Fil.4:4). Paavali siis käskee iloita? Ilo ja kiitos ovat siis vakavia asioita!

 

Heprealaiskirjeessä kerrotaan, mistä voi nousta ilo silloinkin, kun ulkoiset olosuhteemme ovat kerrassaan nurjat. Heprealaiskirje sanoo Jeesuksesta: ”Edessään olleen ilon tähden hän häpeästä välittämättä kesti ristillä kärsimykset, ja nyt hän istuu Jumalan valtaistuimen oikealla puolella. Ajatelkaa häntä, joka kesti syntisten ankaran vastustuksen, jotta ette menettäisi rohkeuttanne ja antaisi periksi.” (Hepr.12:2-3)

 

Jumala käskee iloita ja juhlia edessä olevan ilon, Karitsan hääaterian tähden. Siksi Raamattu on tulvillaan paitsi kehotuksia iloon myös suoranaisia käskyjä juhlimiseen.  Mooseksen kirjoista toinen, neljäs ja viides ovat kuin kutsuja jatkuvaan festivaaliin: ”Viettäkää happamattoman leivän juhlaa… Viettäkää elonkorjuujuhlaa… Viettäkää viikkojuhlaa… Viettäkää pääsiäisjuhlaa… Viettäkää lehtimajanjuhlaa… Riemuitkaa!”

 

Riemullisen yllättävä koko perheen raamatunkohta

 

Raamatusta löytyy jopa kymmenysten maksamisesta kohta, jossa ei puhuta vain temppelille ja paistolle maksettavista osuuksista vaan ilonpidosta ja juhlimisesta. Luepa 5.Moos.14:22-27, niin hämmästyt. Varsinkin tekstin viimeiset jakeet ovat yllättäviä. Jumalan sanana ne on varmasti syytä ottaa vakavasti - anteeksi, iloiten!

 

"Luovuttakaa vuosittain kymmenykset kylvönne tuottamasta sadosta, kaikesta siitä, mikä kasvaa pelloillanne. 23. Teidän tulee syödä viljanne, viininne ja öljynne kymmenykset sekä nautojenne, lampaittenne ja vuohienne esikoiset Herran, Jumalanne, edessä siinä paikassa, jonka hän valitsee nimensä asuinsijaksi. Näin te opitte olemaan koko elinaikanne kuuliaisia Herralle, Jumalallenne. 24. Mutta jos matka on pitkä - Herra näet siunaa teitä tekemällä alueenne laajaksi - ettekä siksi kykene viemään kymmenyksiänne siihen paikkaan, jonka Herra, teidän Jumalanne, valitsee nimensä asuinsijaksi, 25. muuttakaa ne rahaksi, ottakaa rahat mukaanne ja menkää siihen paikkaan, jonka Herra, teidän Jumalanne, valitsee. 26. Ostakaa sillä rahalla kaikkea, mitä mielenne tekee, nautoja, lampaita ja vuohia, viiniä tai olutta tai muuta mieleistänne, ja syökää ja iloitkaa siellä perheinenne Herran, Jumalanne edessä. 27. Mutta keskuudessanne asuvaa leeviläistä älkää jättäkö osattomaksi, sillä hänellä ei ole omaa perintömaata.” (5.Moos.14:22-27)

 

Iloitaan ystävät, kokoonnutaan yhteen ja juhlitaan, sillä meitä on odottamassa riemullinen hääjuhla. Maistiaisia siitä me saamme jo täällä suuriin juhliin matkatessamme, kun kokoonnumme yhdessä iloiten juhlimaan!Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

9.3.2012 klo 22:02:22
Näinhän se on kirjoittaa

Iloinen, sydämellinen ja Jumalaan luottava kristillisyys valloittaa.
Kaavamainen, tärkeilevä ja lakihenkinen karkottaa jopa kiinnostuneet.
Hei, papit: kaulusta löysemmälle ja hymyä esiin! Iloitaan siitä, mitä Jeesus on puolestamme tehnyt!!!9.3.2012 klo 11:16:59
Kaipaava kirjoittaa

Iloisella ja rakkaudellisella kristillisyydellä olisi iso tilaus! Rakkautta on myös rajojen laittaminen, synnin sanominen synniksi ja turmiosta varoittaminen.
Meillä on aivan liikaa ryppyotsaista, alakuloista, huokailevaa ja rakkaudetonta lakihenkisyyttä. Sellainen karkottaa ihmiset Jeesuksen luota.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin