Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Miten arvioida profetian luotettavuus - profetioiden koetteleminen

Miten suhtautua profetioihin, osa 2.

 

 

 

Viktor Vasnetsov, Ilmestyskirjan neljä  ratsastajaa, Wikipedia

Profetioiden virrassa on kaikkina aikoina virrannut paljon myös sameaa vettä, jonka alkuperä on jossain muualla kuin Jumalan ilmoituksessa.  Valitettavasti mukaan mahtuu myös paljon ahdistavia ja heikoimpien mielenrauhaa järkyttäviä kotitekoisia sanomia. Siksi profetiat on aina syytä koetella huolellisesti Raamatun sanalla. Aina vain parempi, jos se voi tapahtua yhdessä seurakunnan tai ainakin jonkun kypsän ja kokeneen kristityn kanssa.

 

 

Profetioilla ja profetoimisella on monia ulottuvuuksia. Jos me tarkoitamme profetioilla ja profetoimisella vain tulevien tapahtumien ennustamista, me kavennamme käsitteen ja joudumme harhaan. Raamatussa profeetta tuo kansalle tai yksityiselle ihmiselle monenlaisia ilmoituksia Jumalalta. Profetoiva toimii Jumalan äänitorvena ja viestintuojana. Tulevaisuutta ennustavat ilmoitukset ovat vain pieni osa laajempaa kokonaisuutta

 

Rakkautta, rohkaisua ja rangaistuksesta varoittamista

 

Jumalalta tuotu ilmoitus voi sisältää monenlaisia viestejä.  Siinä voidaan rohkaista, nuhdella synneistä, kehottaa parannuksentekoon tai vain valmistaa kuulijoita tuleviin tapahtumiin. Hyvä esimerkki tällaisesta on Agabos, joka sitoi kätensä ja jalkansa Paavalin vyöllä ilmoittaen mitä Jerusalemiin matkaavalle apostolille tulisi siellä tapahtumaan (Ap.t.21:11). Profetia vahvisti sen, jonka Pyhä Henki oli jo aiemmin Paavalille ilmoittanut (Ap.t.20:22).

 

Profeetta Elia ja Baalin profeetat, William Hole, noin v.1870, 1.Kun.18:37Esimerkki kertoo samalla, miten Pyhä Henki usein vahvistaa saman asian useamman henkilön tai tapahtuman kautta. Jos kohdalle osuu jokin merkittävä profetia, kannattaa suin päin mihinkään ryntäämättä odottaa rukoillen asialle vahvistusta.

 

Kun luemme profeettojen viestejä, huomaamme suuren osan niistä olevan Jumalan rakkauden, kärsivällisyyden ja hyvyyden julistamista. Valitettavan usein profeetan tehtävänä on myös varottaa niistä seurauksista, jotka ovat odotettavissa, ellei synnillinen meno lopu. Kuvaillessaan ennalta odotettavissa olevaa Jumalan rangaistusta profetia on ehdollista tulevaisuudesta kertomista: tällainen rangaistus teitä odottaa, ellei parannusta tehdä. Jos käännytte, nöyrrytte ja palaatte Jumalan luo, rangaistus voidaan vielä välttää. Valitettavan usein Vanhan testamentin kertomuksissa parannus jää tekemättä ja profeetan maalaamat synkät näyt toteutuvat.

 

Raamattu sisältää myös profetioita, jotka eivät ole riippuvaisia yhden ihmisen tai edes kokonaisen kansan tekemisistä. Niiden takana on Jumalan pyhyys, rakkaus ja halu pelastaa langennut ihminen. Niissä luvataan Jeesuksen syntyvän sovittamaan synnit, kaikkiin ilmansuuntiin hajotettujen juutalaisten paluu takaisin omaan maahansa, Jeesuksen toinen tuleminen, viimeinen tuomio ja taivaallinen Jerusalem kaikkine ihanuuksineen. Vain muutamia Raamatun vuosituhansien pituisista ja koko ihmiskuntaa koskevista profetioista mainitakseni.

 

Entä miten hyvin Raamatun yli seitsemänsataa profetiaa ovat toteutuneet? Siitä kerrotaan tämän sarjan ensimmäisessä osassa viimeisen väliotsikon jälkeen.

 

 

Väärillä profeetoilla on karu kohtalo

 

Profetioiden kertominen ei ole leikin asia. Jumalan nimissä puhumisesta lankeaa suuri vastuu. Kyse on suorastaan kuolemanvakavasta asiasta, kuten Raamatussa monissa paikoissa kerrotaan. Tässä noista tuomion sanoista kolme:

”Jos taas joku profeetta julkeaa minun nimissäni puhua sellaista, mitä minä en ole käskenyt hänen puhua, tai puhuu vieraiden jumalien nimissä, hänen on kuoltava.'

Jos alatte kysellä mielessänne, mistä tiedätte, mikä sana ei ole lähtöisin Herralta, muistakaa tämä: Jos se, mitä profeetta puhuu Herran nimissä, ei toteudu, se ei ole Herran sanaa vaan väärän profeetan röyhkeää puhetta. Älkää kuulko häntä. (5. Moos.18:20.22

Profeetta Natan nuhtelee Daavidia, Matthias Scheits v. 1672, 2.Sam.12:1 

”He ovat ennustaneet minun nimissäni, vaikka minä en ole lähettänyt heitä, ja sanoneet, ettei miekka eikä nälänhätä tule tähän maahan. Ja nyt minä, Herra, ilmoitan sinulle, mitä aion tehdä näille profeetoille: he kuolevat miekkaan ja nälkään!”  (Jer.14:15)

 

”Minä lyön kädelläni profeettoja, jotka näkevät olemattomia näkyjä ja lausuvat perättömiä ennustuksia.”  (Hes.13:9)

 

Kannattaa siis lukea huolellisesti tässä kirjoituksessa tuonnempana olevat pastori Ted Haggardin ohjeet profetoimisesta.

 

Varoituksen sanojen ei kuitenkaan ole tarkoitettu sulkemaan profetioita saaneiden henkilöiden suuta. Sanotaanhan Raamatussa myös näin:

 

”Viimeisinä päivinä, sanoo Jumala, minä vuodatan Henkeni kaikkiin ihmisiin. Teidän poikanne ja tyttärenne profetoivat, nuorukaiset näkevät näkyjä ja vanhukset ennusunia” (Ap.t.2:17)

 

”Toivoisin teidän kaikkien puhuvan kielillä, mutta vielä mieluummin toivoisin teidän profetoivan.”(1. Kor.14:5)

 

Profetian esille tuomisen tavat

 

Aina ei profetointi osu kohdalleen. Joskus innostus, myötätunto ja oma mieli saattavat tuottaa asioita, jotka eivät ole aitoja profetioita. Suurin osa tästä on usein varsin harmitonta Jumalan rakkauden ja myötätunnon vakuuttelua. Valitettavasti mukaan mahtuu myös ”profetioita”, jotka ovat ahdistavia ja heikoimpien mielenrauhaa järkyttäviä.

 

Ettei näin kävisi, meidän "tavallisten profeettojen" on syytä aina muistaa profetoimisen ja tiedonsanojen kertomisen perussäännöt:

1) emme lupaile aviopuolisoja emmekä syntyviä lapsia,

 

2) emme profetoi tulossa olevasta kuolemasta sen enempää asianomaisen kuin hänelle läheisten henkilöiden kohdalla,

 

3) koettelemme sanomamme, täyttääkö se neljän R:n säännön eli onko se Raamatullinen, Rohkaiseva, Rakkaudellinen ja Rakentava. Ellei näin ole, ja uskomme silti saaneemme oikean profetian, meidän on syytä ennen profetian julkistamista keskustella siitä esimerkiksi seurakunnan pastorin tai jonkun muun kokeneen uskovan kanssa.

Pastori Ted Haggard (New Life Church, Colorado Springs) on tehnyt Ministries lehdessä hyvän yhteenvedon profetioista:

“Olen tullut siihen johtopäätökseen, että väärä profetia on Herran nimen väärinkäyttöä – mikä on kolmannen käskyn rikkomista – ja että ihmisten hauraiden egojen täytyy kestää hieman kuumuutta, jos he julistavat olevansa Jumalan puhetorvia eivätkä olekaan! Loppujen lopuksi Raamattu käskee meitä koettelemaan profetian nähdäksemme, onko se todella Jumalasta.” (Katso 1.Joh.4:1)

 

Ted Haggard jaottelee profetiat kolmelle tasolle sen mukaan, miten vahvoin äänenpainoin me ne tuomme esille:

1. ”Näin sanoo Herra”

Profetian korkein ja vaativin muoto, puhuminen Jumalan puolesta. Tällainen on joko 100% oikein tai 100% väärin. Tällaisen käyttäminen sulkee vastaväitteet. Koska Herra on puhut, keskustelu on päättynyt. Tässä kannattaa muistaa, mitä Herra itse sanoo vääristä profetioista.

 

2. ”Pyhä Henki ja me olemme nähneet hyväksi” (Ap.t.15:28)

Heijastelee yleistä yksimielisyyttä Herran tahdon suhteen ja voi olla tai olla olematta100 prosenttisesti oikein

 

3. ”Onko tällä mitään merkitystä sinulle?” tai ”Mitä ajattelet tästä?”

Kun me rukoilemme ihmisten puolesta jokin sana tai kuva nousee mieleemme. Joskus Herra johdattaa meidät profeetalliseen esirukoukseen, jossa voivat toimia tiedon sanat tai viisauden sanat.

 

Tällainen ”Onko tällä mitään merkitystä sinulle?” -profetia ei väitä olevansa viimeinen sana jossain asiassa. Voin kuitenkin omasta kokemuksestani vakuuttaa, että usein jokin kuva tai sana, joka minusta on tuntunut lähinnä käsittämättömältä tai jopa yhdentekevältä, on ollut vastaanottajalle padot murtava, rohkaiseva  ja elämässä eteenpäin auttava sana Herralta

 

 

Ajankohtaisia varoituksia

 

Maailmassa on paljon Raamatun kanssa ristiriidassa olevia joidenkin irrallisten jakeiden tulkintoja ja niiden pohjalta kehiteltyjä harhaoppeja. Paljon löytyy myös muista uskonnoista lainattua selvänäkemistä, ennustamista ja povaamista. Siksi meidän on aina oltava tarkkana:

”Minä tiedän, että lähtöni jälkeen teidän joukkoonne tulee julmia susia, jotka eivät laumaa säästä. Teidän omasta joukostanne nousee miehiä, jotka julistavat totuudenvastaisia oppeja vetääkseen opetuslapset mukaansa. Olkaa siis valveilla ja muistakaa, että minä kolmen vuoden ajan olen lakkaamatta, yötä päivää kyynelsilmin opastanut itse kutakin teistä.” (Ap.t.20:29-31)

 

Jumalallisen viisauden lisäksi on olemassa myös riivaajien viisautta. Hengellinen sota pimeyden valtoja vastaan koskee myös profetoivia ja heidän esille tuomiaan profetioita. Jaakobin kirjeestä löytyy sekä varoitus vääristä hengistä peräisin olevista profetioista että hyviä neuvoja oikeiden profetioiden tunnistamiseksi:

"Mutta jos teillä on katkera kiivaus ja riitaisuus sydämessänne, niin älkää kerskatko älkääkä valhetelko totuutta vastaan. Tämä ei ole se viisaus, joka ylhäältä tulee, vaan se on maallista, sielullista, riivaajien viisautta. Sillä missä kiivaus ja riitaisuus on, siellä on epäjärjestys ja kaikkinainen paha meno." - Jaakob 3:14-16

 

"... Mutta ylhäältä tuleva viisaus on ensiksikin puhdas, sitten rauhaisa, lempeä, taipuisa, täynnä laupeutta ja hyviä hedelmiä, se ei epäile, ei teeskentele. Vanhurskauden hedelmä kylvetään rauhassa rauhan tekijöille." - Jaakob 3:17-18

 

 

Mistä tunnistaa oikean profetian

 

Tähänkin kysymykseen löytyy vastaus Raamatusta. Lukemalla Vanhan testamentin profetioita löytää nopeasti niille yhteisiä piirteitä: 1. Ne varoittavat luisumasta eroon Jumalasta. 2. Ne kutsuvat parannuksentekoon. 3. Ne rohkaisevat ja lohduttavat. 4. Ne vakuuttavat Jumalan olevan lupauksissaan uskollinen silloinkin, kun me olemme uskottomia.

 

”Katso, minä lähetän teille profeetta Elian, ennen kuin tulee Herran päivä, se suuri ja peljättävä. Ja hän on kääntävä jälleen isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet heidän isiensä puoleen, etten minä tulisi ja löisi maata, vihkisi sitä tuhon omaksi.” (Mal.4:5-6)

 

”Sen tähden sano Israelin heimolle: Näin sanoo Herra, Herra: Kääntykää, ja kääntykää pois kivijumalistanne ja kääntäkää kasvonne pois kaikista kauhistuksistanne.” (Hes.14:69)

 

”Sillä näin sanoo Herra Israelin heimolle: Etsikää minua, niin te saatte elää.” (Aam.5:4)

 

Väärä profetia kertoo sen, mitä seurakunta tai henkilö haluaa kuulla. Oikea profetia kertoo sen, mikä seurakunnan tai yksityisen kristityn on tarpeellista kuulla:

”Minä en ole lähettänyt tuollaisia profeettoja, mutta silti he juoksevat joka suuntaan. Minä en ole puhunut heille, mutta silti he esiintyvät minun profeettoinani. Jos he olisivat olleet läsnä ja kuulleet, mitä minä päätin tehdä, he julistaisivat kansalleni minun päätökseni ja saisivat sen kääntymään pahoilta teiltään ja pahoista teoistaan.” (Jer.23:21-22)

 

”He ovat johtaneet minun kansaani harhaan. He ovat vakuuttaneet: 'Rauha', vaikka rauhaa ei ole. Kun kansa on rakentanut suojamuurin, he ovat valkaisseet sen kalkilla.” (Hes.13:10) (Jeesus: Matteus 10:34)

 

”Näin sanoo Herra Sebaot: Älkää kuulko profeettain sanoja, noiden, jotka teille ennustavat täyttäen teidät tyhjillä toiveilla: oman sydämensä näkyjä he puhuvat, mutta eivät sitä, mikä tulee Herran suusta. He hokevat minun halveksijoilleni: 'Herra on sen sanonut: Teillä on oleva rauha!' Ja kaikille, jotka vaeltavat sydämensä paatumuksessa, he sanovat: 'Ei teitä kohtaa onnettomuus.'” (Jer.23:16-17)

 

Väärä profeetta käyttää Jumalalta saamiaan lahjoja vetääkseen ihmisiä luokseen. Oikea profeetta johdattaa heitä Jumalan luo.

 

Väärä profeetta käyttää Jumalalta saamiaan lahjoja omien tarkoitusperiensä ja oman työjärjestyksensä toteuttamiseksi. Oikea profeetta kertoo, miten Jumala haluaa meidän ojentautuvan elämässämme.

"Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia. Hedelmistä te heidät tunnette. Eihän orjantappuroista koota rypäleitä eikä ohdakkeista viikunoita.” (Matt.17:15-16)

 

”Israelin kansan keskuudessa esiintyi kuitenkin myös vääriä profeettoja, ja samoin on teidänkin joukkoonne ilmestyvä vääriä opettajia. He salakuljettavat teidän keskuuteenne tuhoisia harhaoppeja, jopa kieltävät herransa, joka on ostanut heidät omikseen. Pian he kuitenkin saattavat itsensä tuhoon.” (2.Piet.2:1)

 

Raamatun viimeisen kirjan, Ilmestyskirjan viimeiset jakeet varoittavat profetioiden vähättelemisestä tai omien tavoitteiden liittämisestä niihin. Vaikka jakeet ovat Ilmestyskirjan lopussa, niin ne koskevat koko Raamattua, joka on Jumalan rakkauskirje ja profeetallinen viesti ihmisten pelastamiseksi iankaikkiselta kuolemalta. Kannattaa lukea udelleen tämän sarjan edellisen jakson lopussa olevat vakavat sanat, jotka samalla ovat koko Raamatun viimeiset jakeet (ilm.22:18-21) .

 

 

-----sarja jatkuu ---- 

 

 

Seuraava jakso: William Booth – hätkähdyttävän tarkka profetia kristikunnan tilasta

 

Sarjan jaksot:

1.

2. Miten arvioida profetian luotettavuus  –  profetioiden koetteleminen

3.

4. David Wilkerson – varoituksia talouden ja moraalin romahtamisesta

5. Lance Lambert –  maailmansodista alkoi Jumalan vihan ja tuomion aika

6. Frank Mangs – kolme näkyä Suomelle vuodelta 1944

7. Tauno Rantala – varoitus Suomen kansalle luopumuksen rangaistuksesta

8. Kokoelma profetioita vuosien varrelta – varoituksia ja kehotukia parannuksentekoon

9. Vanha testamentti – profetiat Jeesuksesta

10. Israeliin liittyvät profetiatKommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

19.3.2017 klo 07:48:28
Reijo kirjoittaa

Oikein kirjoitit, Mara! Tarkoitus ei ole, että me yritämme kurkistella tulevaisuuteen horoskoopeilla, povaajien avulla tai muilla tempuilla, jotka Raamatussakin tuomitaan.
Profetian tarkoitus ei ole niinkään ennustaa tulevia kuin varoittaa synnistä ja luopumuksesta. Sitähän Vanhan testamentin profeetat tekivät koko ajan. Varoitukseen saattoi liittyä myös tieto siitä, mitä tulee tapahtumaan, ellei varoitusta uskota ja parannusta tehdä.
Daniel ja Ilmestyskirja ovat toisenlaisia. Ne eivät ennustele yksittäisten ihmisten tulevaisuutta vaan kertovat, millaisin vaihein ja "ajan merkein" tämä maailmanaika tulee aikanaan päättymään, kun Jeesus palaa tuomarina ja kuninkaana.Tämäkin kerrotaan vain siksi, että osaisimme varautua Herramme paluuseen.18.3.2017 klo 21:28:05
MARA kirjoittaa

Tänään olen herännyt taas tähän maailmaan, ja olen kiitollinen siitä, etten tiedä huomisesta mitään, jos huomennakin herään, en halua kenenkään kertovan siitä minulle mitään, ennenkuin olen sen itse elänyt, se mihin uskon, on aina ollut elämässäni tärkeintä,.. usko elämään, ilman sitä ei voi uskoa mihinkään, sillä elämä on lahja, mutta ihmisen ei kuulu sitä ennustaa, saati tuhlata...!19.4.2016 klo 01:32:06
Toinen kurja kirjoittaa

No kyllä todella kirjoitit niin kuin oon asioita usein miettinyt. Elämän perusasioiden järkkyminen tai puuttuminen vie kyllä uskoa kauemmaksi, kun tuntuu ettei rukoukset ees auta, vaikka ne pyydänkin ihan siten, että mikä on Jumala sinun tahtosi. Silloin ennen kun elämässä oli perustarpeet, kuten koti, terveys, työ, lapset...kunnossa niin uskonelämäkin oli kiittämistä hyvin paljon. Nyt kun viimeisiäkin näistä viedään niin kyllä ei jaksa ees sanaa kuunnella, kun siellä on vain iloisia asioita ja ovat turvallisesti toistensa ympäröimänä. Ei sinne kehtaa itku silmässä ja sydämessä mennä. En ole kateellinen, vaan äärettömän väsynyt elämään ja yksinäinen. Kukapa sitä kurjaa kuunnella jaksaisi. Kiitos kirjoituksestasi "kurja"25.7.2015 klo 22:38:45
Krister kirjoittaa

Todella mielenkiintoinen alku erittäin tärkeälle ja ajankohtaiselle asialle. Toivottavasti jatkoa seuraa pian!

Malttamaton lukija3.7.2014 klo 15:21:43
Kurja kirjoittaa

Sen voi sanoa, että teillä suojattua elämää viettävillä uskovilla ei hyvästä tahdosta huolimatta ole mitään mikä puhuttelisi ihmisiä.
Siksi ei tule herätystä. Jumala ei välitä ihmisitä jotka oikeasti välittämistä tarvitsisivat. Hyväosaiset uskovat eivät ymmärrä ja särkyneet uskovat metästävät vain itseleen siunauksia.
Olette sympaattisia te hyvään pyrkivät, mutta valitettavasti omaatte vain sitä ymmärrystä mitä hyväosaisilla on. Maailman tilan ja todelliset ongelmat tajuaa vain jos itsekin näkee muuta, mutta tällöin rakkaus karisee.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin