Ruotsin evankelisluterilaisen kirkon pastori, professori Eva Hamberg eroaa kirkosta ja luopuu pappisvirastaan, kertoo Seurakuntalainen.fi. Merkittäväksi eron tekevät ne perustelut, joilla Hamberg sanoo ratkaisuun päätyneensä. Jos nykyinen kehitys omassa kirkossamme jatkuu, samanlaisia valintoja ja perusteluja uutisoitaneen pian myös Suomessa.
- Minulla on velvollisuus valita. Jos olen mukana Ruotsin kirkossa, olen osaltani vastuussa maallistumisesta, joka on syöpynyt kirkkoon, Olen yrittänyt varoittaa siitä, mitä olen nähnyt. Nyt minun täytyy omantuntoni tähden ottaa tämä askel, vuodesta 1982 pappina toiminut Eva Hamberg selittää. Hän on professorina Lundin yliopistossa tutkinut nimenomaan maallistumista.
Eva Hamberg on kiinnittänyt huomionsa erityisesti kahteen asiaan. Jeesus on kummallisella tavalla poissa kirkkonsa toiminnasta.
- Jeesus on enimmäkseen poissa. Kirkko haluaa puhua kaikesta muusta muttei enää hänestä. Se on oire siitä, että Ruotsin kirkko ei enää näe Jeesusta Herrana, Hamberg sanoo. Hänen mielestään kolmiyhteistä Jumalaa ei enää kunnioiteta Ruotsin kirkossa eikä Jeesuksesta uskalleta saarnata messussa, Eva Hamberg sanoo.
Toinen häntä viime aikoina kiusannut asia liittyy Ruotsin kirkon arkkipiispan vaaliin ja sen yhteydessä olleeseen ehdokkaitten haastattelun:
- Jos Ruotsin kirkon tuleva arkkipiispa ei voi seistä apostolisen uskontunnustuksen takana vaan torjuu sen, silloin maallistuminen on mennyt pitkälle, hän toteaa.
Kysymykseen, mihin asioihin apostolisessa uskontunnustuksessa hän viittaa, Hamberg vastaa , että yksi ehdokas sanoo neitseestäsyntymisen olevan vain kielikuva ja ettei useiden ehdokkaiden mukaan olisi kuoleman jälkeen mitään kahden mahdollisuuden riskiä (taivaan ja helvetin). Hamberg pitää hyvin vakavana, jos kirkko johtaa harhaan tällaisissa kysymyksissä.
- Ehdokkailta kysyttiin, antaako Jeesus totuudenmukaisemman kuvan Jumalasta kuin Muhammed, eivätkä he osanneet vastata selvästi. Tämän myötä Ruotsin kirkko kääntyy pois maailmanlaajasta kirkosta, Eva Hamberg sanoo.
Kysymykseen, eikö olisi parempi jäädä kirkkoon vaikuttamaan, professori Hamberg vastaa tehneensä niin 1980-luvun puolivälistä saakka. Nyt noin 25 vuoden kuluttua hänestä tuntuu, että hän on tehnyt kaiken voitavansa.
- Kukaan ei voi sanoa etten ole
yrittänyt, mutta sillä ei ole ollut minkäänlaista vaikutusta.
Hamberg arvioi myös, että niin kauan kuin ihmiset eivät eroa kirkosta, Ruotsin
kirkon johto voi jatkaa valitsemallaan tiellä.
Eva Hamberg on jo pitkään surrut
kirkon tilannetta. Hän jättää Ruotsin kirkon taakseen hyvällä omallatunnolla,
sillä hän kokee tehneensä sen, mihin pystyi.
----
Eva Hambergin ratkaisussa perusteluineen on jotain murheellisella tavalla tutun tuntuista. Monille kirkkomme piirissä toimiville, Raamattuun sitoutuneille ja ns. klassiseen kristinuskoon luottaville on tehty sama kysymys: miksi et ole jo eronnut kirkosta?
Lähes yhtä monet ovat laillani vastanneet, että ainoastaan pysymällä kirkon jäsenenä voin olla vaikuttamassa asioihin sekä tukemassa samalla tavalla ajattelevia jäseniä ja työntekijöitä. Eva Hambergin ratkaisu perusteluineen osoittaa, että siinäkin tulee jossain vaiheessa vastaan raja, jota ei voi enää hyvällä omallatunnolla ylittää.
Seurakuntalainen.fi artikkelin .