Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Kun risti kaatui ja teltat lentelivät

Kirkolliskokouksessa käsiteltiin homoseksuaalien oikeutta toimia luterilaisen kirkon pappeina. Kun kokous viimein äänesti, kaupungin keskustaan pyyhälsi voimakas tornado. Kirkon tornista kaatui risti jääden alassuin roikkumaan. Kokousväelle tarkoitetut kahvi- ja olutteltat hajosivat hetkessä. Kalusteet sinkoutuivat pitkin katuja. Minneapolisissa elettiin ikimuistoista päivää 19.8.2009.

 

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon asioista päättävä kirkolliskokous on vaalin tuloksena entistä vapaamielisempi. Hankkeet samaa sukupuolta olevien siunaamisen kaavasta ja pian varmasti myös vihkimisestä etenevät varmasi odotettuakin nopeammin. Ehkäpä siksi juuri nyt on oikea hetki palauttaa mieleen, mitä tapahtui Amerikan evankelisluterilaisen kirkon ELCA:n kirkolliskokouksessa, kun se käsitteli vastaavia asioita.

 

Amerikan evankelisluterilainen kirkko ELCA on noin 4,7 miljoonan jäsenen kirkko. Seurakuntia kirkon piirissä on noin 10.000.  Keskimäärin seurakunnissa on siis 470 jäsentä, eli paljon vähemmän kuin suomalaisissa luterilaisissa seurakunnissa.

 

Amerikan evankelisluterilaisen kirkon kirkolliskokous oli kokoontunut päättämään, minkä asennon kirkko ottaa homoseksuaalien pappeuteen. Äänestyksestä, jossa ratkaisulle tarvittiin määräenemmistö, päätettiin äänin 676 - 338, että kirkko avaa papinviran niille, jotka ovat parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa. Äänestäneistä 66,6 prosenttia kannatti tätä Raamatun sanaa perinteestä poikkeavalla tavalla tulkitsevaa - tai sen kokonaan sivuuttavaa - päätöstä. (Ilm.13:16-18)

 

Ensimmäinen tornado 90 vuoteen

 

Kongressihalli ja Luterilainen kirkko sijaitsevat aivan Minneapolisin keskustassa. Tornado, josta säätiedotukset eivät olleet osanneet lainkaan varoittaa, tuli kaupunkiin niin sanotusti pääkatua pitkin, hajotti kokousväen teltat, heitteli tavarat ja kalusteet pitkin keskustaa ja kaatoi kokousväen sekä kaupunkiin kokoontuneiden homoseksuaalien kokoontumispaikkana olleen kirkon tornista ristin. Liekö johtunut ukkosenjohdattimista, kun risti jäi torniin roikkumaan ylösalaisin aivan kuin joidenkin pimeyden voimien edustajien tunnuksissa.

 

Amerikkalaiset tiedotusvälineet kertoivat sekä kokouksen päätöksen että tornadon yllättävän ja rajun ilmaantumisen. ”Hän säät ja ilmat säätää…” oli tuolloin monien huulilla. Suomessa mm. Helsingin Sanomat kertoi kokouksen päätöksestä, mutta ”unohti” mainita oudosta luonnonilmiöstä, jolle kiiruhdettiin antamaan kovin toisistaan poikkeavia selityksiä:

 

- Vakava varoitus Jumalalta, sanoivat monet. On käännyttävä, tehtävä parannus ja uskottava Raamatun selkeää sanaa ja ryhdyttävä tottelemaan Jumalaa.

 

- Selvä osoitus siitä, että Pyhä Henki liikkui Minneapolisissa voimallisesti vahvistaen kirkolliskokouksen viisaan päätöksen, selittivät toiset.

 

Kumman selityksen kannalle sinä kallistuisit? Itse en jotenkin oikein usko, että Pyhä Henki innostuisi tuollaisesta päätöksestä niin valtavasti, että vahingossa kaataisi Kristuksen ristin ja juhlaväen teltat. Ainakaan minun Raamatustani sellaista paikkaa ei löydy.

 

Kannattaisikohan Turun kristillisen opiston, missä meidän kirkolliskokouksemme kokoontuu, tarkistaa varmuuden vuoksi kiinteistövakuutukset?Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

17.10.2016 klo 11:46:34
pertsa2012 kirjoittaa

Kelvottomat saivat selkeän viestin mitä ei olisi ollut syytä tehdä.9.3.2012 klo 11:13:52
Pessimisti kirjoittaa

Vanha testamentti kertoo, miten Jumala lähetti profeettoja varoittamaan kansaa pahojen tekijen seurauksista. Vaan eipä kansa uskonut ja sitten kävi niin kuin kävi.
Samoin tulee käymään nykyään. Tsunamit, tornaadot, maanjäristykset ja kriisit selitetään aina siten Jumalasta riippumattomiksi, ettei minään tässä ahneessa ja väkivaltaisessa maailmanmenossa tarvitse muuttua. Ja sitten käy niinkuin Ilmestyskirjassa kerrotaan.24.2.2012 klo 21:56:45
L Peltonen kirjoittaa

Seurakuntalainen.fi julkaisi 24.2.2012 Uusi Tie lehden Matti Johannes Korhosen jutun, joka liittyy edellä olevaan ajankohtaiseen aiheeseen. Lainaan siitä tähän pari kohtaa:

Missourin Synodi lopettaa yhteistyön ELCA:n kanssa

Yhdysvaltojen kahden suurimman luterilaisen kirkon yhteistyö kansallisella tasolla päättyy muun muassa hätäaputyössä ja armeijan kirkollisessa työssä. Syynä ovat kirkkojen teologiset erot suhteessa homoseksuaalisessa parisuhteessa elävän työskentelyyn kirkon virassa.

- On hyvin surullista, että ELCA:n ja Missourin Synodin välinen yhteistyö tulee päätökseen. Tämä johtuu ELCA:n päätöksestä hyväksyä Raamatun kieltämä seksuaalinen käytös ja seksuaaliset suhteet. Yhteistyön päättäminen sellaisilla alueilla, kuten armeijan kirkollinen työ ja muu yhteiskunnallinen työ sekä hätäaputyö, on valitettavaa. Mutta se on välttämätöntä, jotta voisimme säilyttää uskollisuuden Raamatulle tänä aikana, kun on käynyt yhä vaikeammaksi tunnustaa ja julistaa julkisesti historiallista kristinuskon sanomaa, Missourin Synodin presidentti Matthew C. Harrison sanoi kirkkojen johtajien tapaamisessa 8. helmikuuta.
-----------
ELCAsta on päätöksen jälkeen eronnut paljon jäseniä ja runsaasti kokonaisia seurakuntia. Myös yhteistyösuhteet näyttävän käyvän vaikeiksi. Noin Amerikassa. Mennäänkö meillä pian saman mallin mukaan?

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin