Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Kenen malliksi sinä olisit sopinut, kun tätä kuvaa maalattiin?

KIIRASTORSTAI - - -  Päivänä, jolloin muistamme Jeesuksen ja opetuslasten pääsiäisateriaa ja Herran Pyhän Ehtoollisen asettamista, on sopiva hetki kertoa tarina kuuluisan maalauksen synnystä. Kun Leonardo da Vinci (1452–1519) maalasi Milanossa, Santa Maria delle Grazien kirkossa "Pyhää ehtoollista", hänelle tuli ongelma. Hän oli löytänyt kuorosta nuorukaisen, josta sai mallin Kristukselle. Sen sijaan kavaltaja Juudakselle hän ei saanut mistään sopivia kasvoja ja keskeytti työnsä.

 

Kolmen vuoden kuluttua Juudaksen kasvot puuttuivat yhä. Kardinaali hoputti da Vinciä ja pyysi taiteilijaa saattamaan työnsä valmiiksi. Lopulta tämä näki kadulla umpihumalaisen miehen, jonka kasvoissa oli kovat ja itsekkäät juonteet. Ryysyläinen kannettiin kirkkoon malliksi Juudaksen kuvaa varten.

 

Kun taiteilija viimeisteli työtään, mies alkoi selvitä. Hän kompuroi pystyyn ja katsoi järkyttyneenä maalausta. "Olen nähnyt tuon ennenkin!" hän huudahti.

 

"Milloin?" da Vinci kysyi kummastuneena.

 

"Kolme vuotta sitten lauloin kuorossa ja elämäni oli täynnä unelmia. Eräs taiteilija pyysi minut Jeesuksen kasvojen malliksi. Sitten sorruin juopottelemaan, sain huonoa seuraa ja menetin kaiken,” mies sopersi.

 

Brasilialaisen kirjailija Paulo Coelhon kertomassa tarinassa on kaksi pohtimisen arvoista näkökulmaa: 1. Synti jättää jäljet. 2. Hyvä ja paha löytyvät samasta ihmisestä.

 

Jotain tarinassa jää tarinassa myös kertomatta: Sinua varten on katettuna maailman suurenmoisin, tärkein ja riemullisin juhla-ateria. Herra itse järjestää pidot kaikille, joiden ainoa toivo on usko Jeesuksen armoon ja rakkauteen. Tähän pöytään Jeesus kutsuu kaikki työn, taakkojen ja syntien uuvuttamat. Ja vaikka lankeaisimme kuinka pahasti, meille on tarjolla Jeesuksen sovituskuolemaan ja ylösnousemukseen perustuva armo ja mahdollisuus aloittaa uusi elämä.

 

”Tällä vuorella Herra Sebaot valmistaa pidot kaikille kansoille, herkkuruokien aterian, valioviinien juhlan: ydinrasvalla maustettuja herkkuja, kypsiä, kirkkaaksi seestettyjä viinejä. Tällä vuorella hän repäisee pois verhon, verhon kaikkien kansojen yltä, vaatteen joka on levitetty niiden ylle. Kuolema on nielty ainiaaksi. Herra Jumala pyyhkii kaikkien kasvoilta kyyneleet ja vapauttaa kansansa alennuksesta ja häpeästä kaikkialla maan päällä. Näin on Herra puhunut.”

(Hiljainen viikko, kiirastorstain Vanhan testamentin tekstistä Jesaja 25 jakeet 6-8)


  Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin