Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Kari Tapion laulun viisas neuvo: Sydänpuoli säätä vasten

Käytimme tänä kesänä pari viikkoa kunnostamalla ja laajentamalla vanhaa liiteriämme. Tapaninpäivän myrskyn oli kaatanut tontiltamme paljon suuria puita. Niinpä meille kertyi yllättäen melkoinen määrä puutavaraa. Sitä riitti sekä laudoiksi sahattavaksi että polttopuiksi.

 

Puuliiterit rakennetaan useimmiten pystylaudoituksella. Mutta kuinka päin lauta on seinään laitettava? Jokaisessa laudassa kun on kaksi puolta. Ne voi tunnistaa katsomalla laudan päätä ja puun syitä. Kovera puoli on ollut kohti puun ydintä, kupera puolestaan ulospäin kohti puun kuorta. Kumpi puoli siis on syytä maalata ja naulata ulospäin?  Vai onko asialla käytännössä mitään väliä?

 

Tunnettu ja paljon kuunneltu laulaja Kari Tapio antaa laulussaan Sydänpuoli säätä vasten ongelmaan helposti muistettavan ohjeen. Tässä pari säkeistöä sekä kertosäe tuosta laulusta:

Mä muistan oli kuuma elokuu
Mulla oli miesten rukkaset
Olin ylpeä kun olin päässyt, isää auttamaan
Mun täytyi olla alle kymmenen

 

Mä pihan poikki laudan raahasin
Sitten isälle sen ojensin
Hän katsoi sitä tarkkaan
Pyöritteli käsissään
ja sitten katsoi jälleen minuun päin

 

Sydänpuoli säätä vasten
Muista poika aina lauta
Silloin se kestää pitempään
Sydänpuoli säätä vasten
Siinä se on koko niksi
Isä sanoi ja naulas laudan kiinni

Liiterin seinää rakentaessani hyräilin paljon tuota laulun kertosäettä. Sydänpuoli säätä vasten, silloin se kestää pitempään, sydänpuoli säätä vasten, siinä se on koko niksi. Vähitellen nuo yksinkertaiset sanat alkoivat saada uutta syvyyttä ja koko elämän kokoista merkitystä. Mieleeni nousi liiterin seinälaudoitusta tärkeämpi kysymys:

 

Kumpi puoli meillä on säätä vasten?

 

Kumpi puoli meillä on säätä vasten? Minkä puolen me käännämme itsestämme, kun kohtaamme hankalia ihmisiä? Kun joku vähättelee tai vesittää Raamatun sanaa ja uskomme perusteita? Pilkkaa meitä vanhanaikaisiksi tai peräti fundamentalisteiksi? Käännämmekö me tuollaisille ihmisille sydänpuolemme vain selkämme?

 

Tuollaisessa tilanteessa selän kääntäminen henkisesti tai ihan konkreettisesti on ihmisen luontainen reaktio. Helpointa on väistää tai aloittaa kiivas väittely. Myös vaikeneminen tai omiin pyhien porukoihin koteloituminen ovat tapoja kääntää selkä.  

 

Hankalien ihmisten ja tilanteiden kohtaaminen sydän avoinna sisältää aina riskin. Kun me laskemme suojauksemme, luovumme kovasta kuoresta ja päästämme toisen ihmisen sydänpuolellemme, meitä on helppo loukata ja haavoittaa.

 

Jeesus käänsi aina sydänpuolen säätä vasten

 

Herramme ja Mestarimme Jeesus antoi ihmisenä vaeltaessaan meille kiperiin tilanteisiin oivallisen esimerkin. Hän käänsi aina sydänpuolen säätä vasten.

 

Hän ei väistellyt, paennut eikä rakentanut suojakuoria ympärilleen. Sydän avoinna hän kohtasi köyhät ja syrjäytyneet sekä uskonnolliset johtajat ja lainopettajat.  Hän ei katsonut ihmisen ulkoiseen menestykseen tai asemaan. Sydänpuoli säätä vasten hän kohtasi apua hakevat, opetusta kaipaavat ja ilkeämieliset ansojen virittäjät.

 

Jeesus sanoi olevansa sydämeltään lempeä ja nöyrä (Matt.11:28) - mutta piti silti kiinni totuudesta suostumatta kompromisseihin. Sydänpuolen kääntämisen ei siis tarvitse merkitä vesittämistä, kaiken suhteellistamista tai omista periaatteista luopumista.

 

Meidän moniarvoinen maailmamme on sekä maallisissa että hengellisissä asioissa kärjistyneiden rajalinjojen maailma. Kovuus ja rakkaudettomuus vain naamioidaan usein suvaitsevaisuuden ja vapaamielisyyden kaapuun.  Sydämen sijasta säätä vasten ovat itsekkyys, vikojen etsiminen, vallanhalu ja keskinäinen kilpailu.

 

Paavalin resepti sydänpuolen kääntämiseen

 

Raamatusta löytyy paljon kohtia, joissa annetaan eväitä sydänpuolen kääntämiseen säätä vasten. Eräs sellainen on Roomalaiskirjeen viidennen luvun alussa. Siinä Paavali rakentaa oivallisella tavalla sydänten selviytymisstrategiaa.

 

Paavali aloittaa vakuuttamalla, että kaiken perustana on Kristuksen meille hankkima rauha Jumalan kanssa. Tämän rakkauden ja armon varassa me saamme turvallisin mielin ja sivuille vilkuilematta kulkea kohti Jumalan kirkkautta ja iankaikkista elämää.

 

Kun perusta on näin vahva, me voimme riemuita jopa ahdingon keskellä tietäen, että se vain lisää kestävyyttämme, sanoo Paavali, jolla oli itsellään paljon kokemusta ahdingoista ja vainoista.

 

Ohjeensa Paavali huipentaa upealla tavalla: Kestävyys puolestaan auttaa selviytymään kohdalle osuvista koetuksista, mikä vahvistaa toivoamme. Eikä tuo toivo ole turha, sillä Jumala on vuodattanut rakkautensa meidän sydämiimme antamalla meille Pyhän Hengen. (Room.5:1-4)

 

Kovat sanat karkottavat, mutta rakkaus vetää puoleensa

 

Miten me siis voimme arjen askarissa ja päivittäisissä kohtaamisissamme parhaiten kääntää sydänpuolen säätä vasten?

 

Vältetään, niin pitkälle kuin se meistä riippuu, turhia väittelyjä, kärjistyksiä ja barrikadien rakenteluja. Vältetään toisten kristittyjen vikoilua ja otetaan tavoitteeksi Jeesuksen rukous ”että he yhtä olisivat” (Joh.17).

 

Kohdataan kaikenlaiset lähimmäisemme sydänpuoli säätä vasten. Vaelletaan Herramme esimerkin mukaan hiljaisina ja nöyrinä mutta totuudesta tiukasti kiinni pitäen.

 

Yksin Jeesus, joka rukoilee, että hänen seuraajansa olisivat yhtä

 

Pureudutaan kaksin käsin Raamattuun ja pidetään tinkimättä kiinni Jumalan Sanasta, joka Johanneksen evankeliumin mukaan on Jeesus Kristus.

Alussa oli Sana, ja Sana oli Jumalan tykönä, ja Sana oli Jumala. Hän oli alussa Jumalan tykönä. Kaikki on saanut syntynsä hänen kauttaan, ja ilman häntä ei ole syntynyt mitään, mikä syntynyt on. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valkeus. Ja valkeus loistaa pimeydessä, ja pimeys ei sitä käsittänyt.. (Joh 1:1-5)

Tämä sama Jeesus, josta Johannes käyttää ilmaisua Jumalan Sana, rukoili hetkeä ennen vangitsemistaan ja ristinkuolemaansa, että hänen omansa olisivat yhtä, Hän toisti tuon pyynnön rukouksessaan peräti neljään kertaan kertoen myös syyn, miksi asia oli niin merkittävä. Hän lisäsi pyyntönsä perään tärkeät sanat: jotta maailma uskoisi.

 

Johanneksen evankeliumissa Jeesus antaa seuraajilleen tärkeän ohjeen:

 

Minä annan teille uuden käskyn:

Rakastakaa toisianne! Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toinen toistanne. Kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos te rakastatte toisianne. (Joh.13:34-35)

Pietari tarttui samaan asiaan sanomalla:

”Ennen kaikkea pysykää kestävinä keskinäisessä rakkaudessanne, sillä "rakkaus peittää paljotkin synnit". (1 Piet.21:8)

Toimitaan kaikki Jeesuksen Kristuksen seuraajat rohkeasti yhdessä yli kirkkokuntien ja seurakuntien rajojen. Kerrotaan, julistetaan ja opetetaan yhdessä sydämeltä sydämelle Jeesuksesta, joka täynnä armoa ja totuutta on syntiselle ihmiselle ainoa tie Jumalan luo ja iankaikkiseen elämään.

 

Korotetaan kaiken muun yläpuolelle ristiinnaulittu ja ylösnoussut Jeesus, joka nykyään on usein sysätty sivuun jopa saarnoista ja hartauspuheista. Kerrotaan syntien vaivaamille ihmisille, että pelastus, iankaikkinen elämä ja taivaspaikka Karitsan hääaterialla on tarjolla jokaiselle yksin uskosta, yksin armosta ja yksin Jeesuksen tähden.

 

Tarjolla ihmeellinen lupaus

 

Jesajan kirjan 4. luvussa Jumala lupaa meille:

Kun Herra on huuhtonut pois Siionin tyttärien lian ja poistanut Jerusalemista sen verivelat oikeuden hengellä, puhdistavalla hengellä, hän nostaa Siionin vuoren ylle ja sinne kokoontuneiden ylle päiväksi pilven ja yöksi savupatsaan ja tulen loimun. Ja Herran kirkkaus on oleva kattona kaiken yllä. Se on oleva kuin maja, joka varjelee päivän helteeltä ja suojaa sateen ryöppyjä vastaan. (Jes.4:4-6)

Huomasitko tärkeät sanat: ” Kun Herra on huuhtonut pois lian oikeuden hengellä, puhdistavalla hengellä”. Jumala ei lupaa omilleen vain iankaikkista elämää tai taivaspaikkaa. Hän lupaa olla seurakuntansa ja Jeesuksen kalliisti lunastamien kanssa jo tässä ajassa tapahtuipa mitä hyvänsä. Maailmaa kohtaa tuomio ja tuho, mutta Jeesuksen seurakunta, Vapahtajamme ruumis maan päälä, saa joka hetki olla Pyhän Jumalan huolenpidon ja rakkauden suojassa.

 

Et ehkä ole varma, koskeeko tämä Jumalan lupaus sinua. Olet kenties huolissasi työpaikastasi, euron kurssista, irtisanomisista, talouskriisistä, konkursseista, kulkutaudeista, sodista, terroriteoista, maanjäristyksistä, tulvista tai muista asioista, joista television uutiset kertovat ilta illan jälkeen.

 

Voit korjata tilanteesi tänään.  Voit tässä ja nyt kääntyä Jeesuksen puoleen, pyytää anteeksi syntejäsi, turvautua hänen armoonsa ja lähteä seuraamaan ylösnoussutta Vapahtajaamme, joka on voittanut synnin ja kuoleman.

 

Tänään kaikki on iankaikkista elämää myöten sinulle tarjolla. Älä jätä käyttämättä tarjousta, joka on sinulle suurempi ja tärkeämpi kuin lottoarvonnan päävoitto. Sen voima riittää vain tähän katoavaan maailmaan, mutta Jeesuksen armo riittää aina iankaikkisuuteen asti.

 

 

 

 

Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin