Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Kaikki profetiat eivät ole oikeassa – eivätkä kaikki väärässä

Tällaiseksi kuvittelivat ihmiset maailman vuonna 2000, kun saksalainen suklaatehdas vuonna 1900 pyysi ennustuksia ja kuvia julkaisemaansa postikorttisarjaan.

Sarja: Miten suhtautua profetioihin, osa 1.

 

 

 

”Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden”, kerrotaan viestinnän professori Osmo A. Wiion sanoneen 1970-luvulla. Nasevan totuuden lausujaksi on joskus tarjottu myös Ahti Karjalaista. Olipa se kumpi tahansa, niin totta joka sana. Erityisen vaikeaksi ennustamisen tekee se, etteivät kaikki profetiat ole oikeassa, mutta eivät kaikki liioin väärässäkään.

 

Pahemmin ei olisi voinut epäonnistua

 

Koulutus, yhteiskunnallinen asema ja oppineisuus eivät takaa profetian luotettavuutta. Hyvänä esimerkkinä ovat esimerkit tekniikan alalta. Niissä aikansa eturivimmät tiedemiehet, insinöörit ja pääjohtajat yrittivät kertoa, mitä tulevaisuus voisi - tai ei voisi - tuoda tullessaan: Otetaan ensin muutama esimerkki kulkuneuvojen kehityksen ennustamisesta:

"Ilmaa painavammat lentävät koneet ovat mahdottomuus."   --Lord Kelvin, Royal Societyn presidentti, v. 1895

 

”Hevoset ovat täällä jäädäkseen. Automobiili on pelkkä muotijuttu.” Näin neuvoi Michiganin Säästöpankin johtaja Henry Fordin lakimiestä Horace Rackhamia vuonna 1903. Rackham ylenkatsoi hyvää neuvoa ja sijoitti 5000 dollaria Fordin yritykseen. Sijoitus tuotti 12 miljoonaa

 

"Lentokoneet ovat mielenkiintoisia leluja, mutta sotilaallisesti niillä ei ole mitään arvoa”, totesi strategian professorina Ecole Superieure de Guerren sotilasakatemiassa toiminut kenraali Marechal Ferdinand Foch vuonna 1914.

Saksalainen suklaatehdas Hildebrands Deutsche Schokolade, joka pyysi vuonna 1900 asiantuntijoita ennustamaan, millainen maailma olisi vuonna 2000, ei liioin onnistunut kovin hyvin, kuten oheisesta kuvituksesta voi havaita. ”Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden.”

 

Tietokoneitten suunnittelijoiden ja valmistajien arviot tulevaisuudesta eivät onnistuneet yhtään sen paremmin:

"Arvioni mukaan maailmassa on markkinoita viidelle tietokoneelle”, arvioi  IBM:n puheenjohtaja Thomas Watson vuonna 1943.

 

"Tulevaisuudessa tietokoneet eivät paina enempää kuin 1,5 tonnia." pohdiskeli tekniikan erikoislehti Popular Mechanics ennustaessaan tieteen vastustamatonta voittokulkua 1949

 

“Olen matkustellut tätä maata pitkin ja poikin ja keskustellut parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Voin vakuuttaa teille, että automaattinen tietojenkäsittely atk on kupla, joka puhkeaa parissa vuodessa”, vakuutti Kustannustalo Prentice Hall’in business-kirjoista vastaava toimittaja, vuonna 1957

 

Tällainen tietokone oli työpöydälläni pitkään. Nyt rannekellossakin on enemmän prosessoritehoa."Ei ole olemassa ainuttakaan syytä, minkä takia ihmiset haluaisivat tietokoneen kotiinsa”, sanoi Digital Equipment Corporation (DEC) yhtiön perustaja ja puheenjohtaja Ken Olson vuonna 1977.

 

"640 K pitäisi olla kylliksi kenelle tahansa”, arvioi Bill Gates vuonna 1981

 

Kun loppu ei tullutkaan – maailmanloppua on ennustettu jo pari vuosituhatta

 

Esimerkkejä pieleen menneistä ennustuksista eli profetioista löytyy myös kristillisyyden kentältä. Useimmat liittyvät niin sanottuun lopun aikaan:

 

Eräs tunnettu kristitty kirjoitti: ”Viimeiset ajat ovat käsillä. Käyttäkää aikanne viisaasti. Nostakaa katseenne Häneen, joka on ajan yläpuolella, ikuinen ja näkymätön.” Kirjoittaja oli kirkkoisä Ignatius vuonna 110 jKr. eli vain muutamia vuosikymmeniä Johanneksen ilmestyksien kirjoittamisen jälkeen.

 

Toinen alkuseurakunnan tunnetuista kirkkoisistä nimeltään Hippolytus kirjoitti vuonna 236 jKr. että Kristuksen toinen tuleminen tapahtuu varmuudella vuonna 500 jKr.

 

Vuodet, jotka sijoittuivat ensimmäiseen vuosituhannen vaihteeseen, olivat täynnä arvioita ja ennustuksia Kristuksen tulemisesta. Näihin suhtauduttiin jopa niin vakavasti, että vuoden 1000 ollessa tulossa, monet kristityt jättivät peltonsa kylvämättä, koska seuraavaa vuotta sadonkorjuineen ei kerran ollut enää tulossa. Rakennuksia ei enää korjattu, uusien rakentaminen loppui ja monet elämän käytännön asiat jäivät hoitamatta.

 

Harva taitaa tietää, että Christopher Kolumbus oli profeettakoulun oppilas. Hän kirjoitti kirjasen ”Profetioiden kirja”. Siinä hän laski, että maailmanloppu tulee vuonna 1656. Hän jopa kirjoitti: ”Ei ole epäilystäkään siitä, että maailmanloppu tulee 155 vuoden kuluttua.”

 

Kokkolan seudulla 1920- ja 1930- luvuilla vaikuttanut unissasaarnaaja Maria Åkerblom julisti, että maailmanloppu on niin lähellä, ettei enää kannata tehdä työtä, velat annetaan anteeksi eikä 'maallista mammonaa' eli käytännössä muiden omaisuutta tarvitse kunnioittaa.

 

Heinoslaiset eli Oulun profetia oli voimissaan 1960- luvulla. Kaksi Heinosen sisarta julisti maailmanlopun aikaa koko 60- luvun. Kun liikettä alettiin vastustaa mielenosoituksin, se kuihtui syntyneiden kahakoiden myötä melko pian.

 

Ahkeria maailmanlopun ennustajia ovat olleet myös Jehovan todistajat. Tässä niistä vain pari esimerkkiä:

 

Vuonna 1917 julkaistu ja suuren kohun aikaansaanut kirja Täyttynyt salaisuus lupasi, että vuonna 1918 Jehova tuhoaa kirkot ja miljoonia kristikunnan jäseniä.  Seuran toinen presidentti Joseph Rutherford ei halunnut olla pekkaa pahempi. Vuonna 1920 julkaistu kirja Miljoonat, jotka nyt elävät, eivät kuole koskaan ennusti lopun tulevan vuonna 1925. Vaikka niin ei käynyt, Rutherford onnistui kohun ohessa rakennuttamaan itselleen Kaliforniaan kesäasunnon, joka oli tarkoitettu ylösnouseville vanhan ajan ruhtinaille. Kun näitä ei ilmaantunut, hän joutui itse jäämään suuren ja ylellisen rakennuksen ”talonmieheksi”.

 

Vartiotornin ajanlaskun mukaan Adamin luomisesta tuli vuonna 1975 kuluneeksi 6000 vuotta, joten tuhatvuotisen valtakunnan piti myös alkaa silloin. Jos kysyt nykyisiltä todistajilta tästä vuodesta, sinulle vastataan tavallisesti, että Seura ei ikinä sanonut mitään suoranaista ennustusta vuodesta 1975. Tuon ajan kirjoitusten lanaukset todistavat toista.

 

Henkilökohtaiset pelon ja kauhun hetkeni

 

Minulla on myös henkilökohtaisia kokemuksia tulevaisuutta ennustavien profetioiden osalta. Varhaisin sijoittuu 1950-luvun vuosiin, jolloin olin vasta alle kymmenen vuoden ikäinen. Olin liittynyt mukaan partiotoimintaan. Meitä pojannassikoita istui pimeässä illassa nuotion ympärillä melkoinen joukko kuuntelemassa, miten meitä paljon vanhempi, liekö ollut jo parikymppinen, uskossaan ja hengessään erityisen väkevä, mutta ei välttämättä aivan tasapainoinen, partiojohtaja kuvaili meille, mitä Suomella on odotettavissa, ellei kansa tee parannusta synneistään:

 

Neuvostoliitto hyökkää Suomeen vuonna 1964, joka tuolloin oli tulevaisuudessa noin kymmenen vuoden päässä. Ankarat taistelut tuhoavat lähes koko maan. Kyliä ja kaupunkeja pommitetaan. Ihmisiä, siviilejä ja sotilaita kuolee kuin kärpäsiä. Armeija vetäytyy ylivoiman edessä taistellen kohti Pohjanlahtea. Tuho on täydellinen. Pohjanmaan lakeuksien ojat täyttyvät verestä.

 

Ei ihme, jos tuollainen jäi lähtemättömästi pienen pojan mieleen. Vuoden 1964 odotteluun liittyi jossain takaraivon sopukuissa koko ajan pieni epävarmuus. Jospa se sittenkin tapahtuu?

 

Hetket nuotion äärellä palasivat elävinä mieleeni varsinkin 30. syyskuuta 1961, kun Neuvostoliitto lähetti Suomelle nootin, jossa se YYA-sopimukseen vedoten esitti konsultaatioita ”toimenpiteistä molempien maiden rajojen puolustuksen turvaamiseksi Saksan liitto­tasa­vallan ja sen kanssa liitossa olevien valtioiden taholta ilmenevän sotilaallisen hyökkäyksen uhan johdosta”. Noottikriisimme taustalla oli Berliinin kriisi, jossa oli paljon samanlaista aseiden kolistelua kuin nyt Ukrainan tapahtumissa.

 

Jeesus ja maailmanlopun ajankohdan ennustaminen

 

Entä mitä meidän Herramme Jeesus Kristus sanoo maailmanlopun ajankohdan ennustamisesta?

"Mutta sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä edes Poika, sen tietää vain Isä. Niin kuin kävi Nooan päivinä, niin on käyvä silloinkin, kun Ihmisen Poika tulee. Vedenpaisumuksen edellä ihmiset söivät ja joivat, menivät naimisiin ja naittivat tyttäriään aina siihen päivään asti, jona Nooa meni arkkiin. Kukaan ei aavistanut mitään, ennen kuin tulva tuli ja vei heidät kaikki mennessään. Samoin käy, kun Ihmisen Poika tulee. Kaksi miestä on pellolla: toinen otetaan, toinen jätetään. Kaksi naista on jauhamassa viljaa: toinen otetaan, toinen jätetään. "Valvokaa siis, sillä te ette tiedä, minä päivänä teidän Herranne tulee.   (Matt.24:36-42)

 

Heti perään on syytä todeta, että Jeesus kehotti omiaan tarkkailemaan ajan merkkejä ja olemaan hereillä. Raamatusta löytyy yli seitsemänsataa erilaista ennustusta eli profetiaa. Moniin liittyvät ”ajan merkit”, joita tarkkailemalla on mahdollista päätellä, mitä vaihetta eletään ja mihin ollaan pian menossa.

 

On monta tapaa yrittää kurkistaa tulevaisuuteen

 

Tulevien tapahtumien ennustaminen on aina kiinnostanut ihmiskuntaa. Tapoja tähän on käytössä paljon:

 

Tulevaa yritetään nähdä taikauskon keinoin. Sellaisia ovat selvänäkijät, meediot, kristallipallot, tarokkikortit, teelehdet ja horoskoopit.

 

Olin 1980-luvun alussa työskentelin isossa lehtitalossa, joka julkaisi suurta joukkoa erilaisia aikakauslehtiä. Monissa niistä oli horoskooppi. Niinpä sellainen oli myös lehdessä, jonka päätoimittajana toimin. Eräälle sujuvasanaiselle ja nopeakynäiselle toimittajalle olin antanut tehtäväksi laatia viikoittaiset horoskoopit. Asia pidettiin horoskooppien uskottavuuden takia tietysti salaisena. Lukijat saivat uskoa tekstien takana olevan jonkun kansainvälisen selvänäkijän kristallipalloineen.

 

Eräänä päivänä kyseinen toimittaja oli tapaamassa vanhaa äitiään ja päätyi tämän saattajana johonkin ikäihmisten tapaamiseen. Siellä vanhojen rouvien puhe oli kääntynyt jossain vaiheessa horoskooppien. Silloin toimittajan äiti oli alkanut innostuneesti selittää, miten siinä lehdessä, jossa hänen poikansa oli töissä, oli erittäin luotettavat horoskoopit. Niin luotettavat, että tuntemattoman ennustajan selvänäköisyyttä saattoi vain hämmästellä!

 

Sopivalla epämääräisyydellä, jossittelulla ja tulkinnanvaraisuudella voidaan saada aikaan varsin luotettavalta tuntuvaa tekstiä. Siksi ei olekaan ihme, että joidenkin arvioiden mukaan kuusi miestä ja seitsemän naista kymmenestä lukee varsin säännöllisesti horoskooppeja. On kuitenkin arvioitu, ettei mikään horoskoopeista, kristallipalloista, meedioista, tarotkorteista ja sen sellaisesta ole koskaan ollut viiden prosentin tarkkuuden paremmalla puolella. Eli ne ovat ainakin 95-prosenttisesti väärässä. Silti ihmiset haluavat tulla petetyiksi.

 

Tulevaa yritetään selvittää myös tieteellisin menetelmin, futurologia, tulevaisuudentutkijat, yliopistojen virat näitä asioita varten. Tulosten keskimääräinen tarkkuus on ollut 25-prosentin luokkaa, lyhyellä aikavälillä paremmat, pitemmällä huonommat.

 

Entä sitten Raamatun ennustukset

 

Kolmas menetelmä on katsoa Raamatusta, mitä siellä sanotaan tulevasta. Se väittää pitävänsä sisällään Jumalan sanoja (”Näin sanoo Herra” esiintyy siinä 3808 kertaa). Jumala on ainoa, joka ilmoittaa voivansa sanoa, mitä tulee tapahtumaan (Jes.46:10).

 

Yli neljännes kaikista Raamatun jakeista sisältää tulevaisuutta koskevia ennustuksia. Erillisiä ennustuksia on kaikkiaan 737, joista jotkut mainitaan vain kerran, jotkut satoja kertoja. Niistä 594 on jo toteutunut (yli 80%). Toteutumatta olevat koskevat maailmanloppua, jota ei vielä tiettävästi ole tullut. Raamatun ennustuksissa on siksi 100% tarkkuus.

 

Raamatun viimeisen kirjan, Ilmestyskirjan viimeiset jakeet varoittavat profetioiden vähättelemisestä tai omien tavoitteiden liittämisestä niihin. Vaikka jakeet ovat Ilmestyskirjan lopussa, niin ne koskevat koko Raamattua, joka on Jumalan rakkauskirje ja profeetallinen viesti ihmisten pelastamiseksi iankaikkiselta kuolemalta.

 

”Minä todistan jokaiselle, joka tämän kirjan profetian sanat kuulee: Jos joku panee niihin jotakin lisää, niin Jumala on paneva hänen päällensä ne vitsaukset, jotka ovat kirjoitetut tähän kirjaan;  ja jos joku ottaa pois jotakin tämän profetian kirjan sanoista, niin Jumala on ottava pois sen osan, mikä hänellä on elämän puuhun ja pyhään kaupunkiin, joista tässä kirjassa on kirjoitettu.

Hän, joka näitä todistaa, sanoo: "Totisesti, minä tulen pian." Amen, tule, Herra Jeesus!

Herran Jeesuksen armo olkoon kaikkien kanssa. Amen.”  (Ilm.22:18-21, Raamatun viimeiset jakeet)

 

-----sarja jatkuu ---- 

 

 

 

Seuraava jakso:

 

Sarjan jaksot (jo valmiit jaksot näkyvät linkkeinä):

1. Kaikki profetiat eivät ole oikeassa  –  eivätkä kaikki väärässä

2.

3.

4. David Wilkerson – varoituksia talouden ja moraalin romahtamisesta

5. Lance Lambert –  maailmansodista alkoi Jumalan vihan ja tuomion aika

6. Frank Mangs – kolme näkyä Suomelle vuodelta 1944

7. Tauno Rantala – varoitus Suomen kansalle luopumuksen rangaistuksesta

8. Kokoelma profetioita vuosien varrelta – varoituksia ja kehotuksia parannuksentekoon

9. Vanha testamentti – profetiat Jeesuksesta

10. Israeliin liittyvät profetiatKommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

18.11.2015 klo 03:49:54
Valvova Kristitty kirjoittaa

Kirjoituksessa on mielestäni käsitelty oikein Profetallisuutta ja Profetioita yleensä.Uskon että tämä kirjoitus on laadittu pyhän hengen vaikuttamana.Odotan mielenkiinolla tulevia Jaksoja.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin