Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Jumalaa ei ole?

Oulusta kuuluu kummia. Seurakuntien järjestämissä illoissa kilpaillaan näköjään siitä, kuka papeista pystyy vakuuttavammin ja perinpohjaisemmin sanoutumaan irti kirkkomme uskosta, opetuksesta ja Jumalasta. Mihin me enää vapaa-ajattelijoita tarvitsemme, kun meillä on tällaisia paimenia!

 

Oulun seurakuntien 105-vuoden ikään ennättäneessä lehdessä Rauhan Tervehdyksessä julkaistu artikkeli panee kysymään, onko kyse jostain kornista vappupilasta? Vai ovatko kirkossamme palkkaa nostavat henkilöt  sahaamassa omaa oksaansa järjestämällä erityisiä antievankeliointi-iltoja?

 

Tässä muutamia näytteitä käydystä keskustelusta. Teksti koostuu poiminnoista Pekka Helinin Rauhan Tervehdykseen kirjoittamasta artikelista:

 

 

Jumala vaikuttaa ihmisten luomukselta

 

Oulun seurakuntien järjestämät pappien agnostikkoillat alkoivat viime viikolla Oulun vanhassa pappilassa. Kappalainen Päivi Jussila alusti aiheesta "Jumalaa ei ole".   Jussilan mukaan Jumala, josta kirkossamme puhutaan, vaikuttaa valitettavasti ihmisen luomukselta. Jumala on kuin ihminen, jolla on poikkeukselliset kyvyt. Hän palkitsee hyvin käyttäytyviä ja suuttuu typeryyksiä tekeville.


– On ihme, että tällainen opetus Jumalasta on mahdollista vielä 2000-luvulla. Sen sijaan ei ole ihme, että mielipidetutkimusten mukaan monet eivät usko Jumalaan, eivät ainakaan sellaiseen, josta kirkko opettaa.


Lapsen usko taivaan ylijumalaan on käynyt mahdottomaksi. Jussila kysyy, onko näin käynyt myös kirkon oppilauselmien Jumalalle.

Vanhan testamentin jumala huvittava


Kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács kertoi pitävänsä Vanhan testamentin jumalakuvaa huvittavana. Jumala on neuroottinen ylipatriarkka, jonka pakkomielteenä on seksi. Kovácsin mukaan ei ole väliä, onko Jumala olemassa vai ei.


– Miksi Jumalan pitäisi olla olemassa? Ei tarvitse kiusata toista, onko sinun vai minun jumalakuva oikea.
Kovács tunnusti, ettei ole uskonut persoonalliseen Jumalaan pitkään aikaan.
 

Kovácsin mukaan Jumalan on sanottu olevan inhimillisen järjen yläpuolella.
 – Onko hän sitä sen takia, että Jumalasta ei voi kertoa mitään vai sen takia, että hän ei ole olemassa?

 

Jumalankuva itsestä


Kappalainen Stiven Naatus sanoi, että kuvamme Jumalasta on oma kuvamme. Jos Jumala on täynnä kaikkien kuvia hänestä, mitä Jumalasta jää jäljelle?  Naatuksen mukaan tällaiset keskustelut auttavat ihmisiä pohtimaan kuvaansa Jumalasta ja löytämään itsestä vapaan jumalakuvan.

Papit joutuvat  uskottelemaan

 

Rauhan Aseman toimituspäällikkö Mikko Salmi sanoi, että hän ei usko Jumalaan tiedon tasolla vaan tunteen tasolla. Esimerkiksi ehtoollisliturgiassa on kohtia, joita hänen on järjellisesti vaikea niellä. Salmen mukaan monet papit ovat kriisissä, koska joutuvat uskottelemaan asioita ihmisille.
  

Toinen asia, joka ahdistaa Salmea, on puhuminen Jumalan tahdosta.
– Mistä puhuja voi tietää, mikä on Jumalan tahto. Se joka sanoo näin, asettuu Jumalaksi.

 

-------

 

Pappien agnostikkoillat jatkuvat


Pappien agnostikkokeskusteluillat jatkuvat Oulussa Vanhassa pappilassa, Asemakatu 6, torstaisin klo 18. Mikko Salmen alustus Kaste ei pelasta kuultiin 18.4. Tulossa ovat vielä seuraavat illat ja teemat:

25.4. Ristin kuolema oli turha, Stiven Naatus.
2.5. Taivas on jo täynnä, Árpád Kovács.

Keskusteluja voi seurata myös suorana netissä osoitteessa .

 

Rauhan Tervehdyksen tekstin voit lukea kokonaisuudessaan .

 Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

1.4.2014 klo 04:08:26
Tuuli Lawson kirjoittaa

Jeesus sanoi: "Kun Ihmisen Poika palaa, tuleeko hän löytämään uskoa?"

Voisiko uskomisen säilyttämiseen olla vihjeenä tämä: "Usko ilman tekoja on kuollut." Siis ymmärrän sen käänteisesti niin, ihan oman kokemuksenikin kautta, että KUN tekee uskon tekoja, usko säilyy. Teot ovat ne erityiset: evankelistan, profeetan, opettajan.. Ja niiden tekemiseen annetaan armon lahjoja: parantamisen, avustamisen, tiedon sanojen, jne. Päätehtävät ja lahjat sisältävät sitten moninaisia rikkaita töitä ja tekemisiä Jumalan valtakunnassa Maan päällä. Ahkerassa Jumalan säätämässä työssä oleminen siis ylläpitäisi tätä ihmeellistä uskoa. Voihan sitä ainakin kokeilla ja katsoa mitä tapahtuu. Jos on luopunut kokonaan, en tiedä, ottaako kiivas Jumala aina takaisin, joskus kyllä, niin kuin Raamatun esimerkitkin kertovat - mutta aina?1.4.2014 klo 03:28:35
Tuuli Lawson kirjoittaa

Artikkeli osoittaa Lopun Aikaa. Usko ei ole vain uskomista sinänsä, vaan siihen liittyy viisaus, joka on maailman viisautta korkeampi ja syvempi. Viisaus on rakkautta, ja mielenrauhaa, vakuutusta Jumalasta, jota emme voi nähdä. Viisaus on Jumalan pelkoa. Viisaus on kuin pienen lapsen, niin kuin myös usko. Suorasanaisuus on huomattavasti parempaa kuin teeskentely tai hymistely Jumalankin mielestä, luulisin. Ja totta kyllä: kiinnostavampaa. Mutta - se sanottua annetaan ymmärtää, että raja voi tulla eteen, jopa lopullinen, kun asioita ei enää voi muuttaa. Uskossa täytyy kestää, että pelastuu.11.8.2013 klo 12:17:41
Juutaseipäs kirjoittaa

Kommentoisin tuota Juudas kirjoitusta. Ehkäpä sen Juudaksen ongelma olikin siinä, että hän ei uskonut Jeesukseen. Hän ei nähnyt enään valoa tunnelin päässä vaan päätyi itsemurhaan. Hän ei siis uskonut Jeesuksen voivan antaa anteeksi hänen tekoaan. Samanlaisia Juudaksia me kaikki olemme kuka mitenkin, mutta se pelastuvan ero on siinä, että hän uskoo Jeesuksen armahtavan. Pelastuva uskoo siis Jeesuksen antamaan täydelliseen syntiuhriin ristillä ja turvaa ainoastaan siihen.
Tähän Jumalaa ei ole keskusteluun kommentoisin sen verran, että ihminen joka on kokenut täydellisen anteeksi annon Jeesukselta on väistämättäkin kohdannut henkilökohtaisesti Herransa.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin