Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

"Jauhelihallakin on joskus ollut katse"

Oikeutta eläimille – yhdistys on julkaissut tammikuun ajaksi Vegaanihaaaste -kampanjan. Tarkoituksena on saada ihmiset kokeilemaan ruokavaliota, jossa vältetään kaikkea eläinperäistä ruokaa kuten lihaa, kalaa, kananmunia ja maitoa sekä niistä tuotettuja ruokia.

 

Aamulehti tarttui haasteeseen tekemällä aiheesta ison jutun. Siinä haastateltiin mm. Katariina Romppaista, jonka sanat liitin oheiseen kuvaa: ”Jauhelihallakin on joskus ollut katse”

 

Jäin pitkäksi aikaa miettimään noita sanoja. Jostain muistini sopukasta niiden seuraksi nousivat Mahatma Gandhin sanat: ”Kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä, miten se kohtelee eläimiään.”

 

En ole vegaani, eikä minusta taida sellaista koskaan tullakaan. Syön joskus lihaa ja pidän tavattomasti lohikeitosta ja muista hyvistä kalaruuista, aivan erityisesti paistetuista silakoista. Tästä huolimatta molemmat sitaatit ovat minulle hyvin tärkeitä. Eikä niiden välillä tarvitse olla ristiriitaa.

 

Sen todistamiseksii liitän tähän vielä kolmannen sitaatin rakentamaan siltaa kahden ensimmäisen välille. Sen on sanonut eräs hyvä ystävämme, joka kasvattaa lehmiä, hevosia, lampaita, kanoja, ankkoja ja joskus myös vuohia. Hän rakastaa eläimiään ja pitää niistä tavattoman hyvää huolta.

 

”Niillä kaikilla on hyvä elämä”, hän sanoi. ”Niin hyvä kuin ikinä mahdollista, eikä siihen elämään sisälly kuin yksi huono päivä. Se on se päivä, jolloin niiden elämä päättyy mahdollisimman lempeällä tavalla.”

 

Kansakunnan sivistyksen tasoa ei mitata sillä, miten paljon me ihastelemme Facessa suloisten kissan- ja koiranpentujen kuvia, kiinalaisia pandoja tai television luonto-ohjelmia. Kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä, miten se kohtelee eläimiään lemmikkeinä, raviradoilla, navetoissa, eläinkuljetuksissa ja teurastamoissa. Se näkyy kyvyssä oivaltaa, että jauhelihallakin on joskus ollut kaunis ja lempeä katse.

 

----- 

 

Ihmistä ja eläintä sinä autat, Herra. Ihmeellinen on sinun armosi, Jumala! Sinun siipiesi suojaan rientävät ihmislapset. (Psalmi 36:7-8)

  Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

10.1.2018 klo 23:48:28
Seppo kirjoittaa

Silakat paistettuna ovat tosi hyviä, muikut vielä parempia!10.1.2018 klo 12:58:48
Tuula ruotsista kirjoittaa

Olipa taas niin hyvä kommenti asiasta, tuli mieleen pieni ketunpoika joka katseli reklaamipylvääsä olevaa kaunista turkkin pukeutunutta naista ja sanoi" minunkin äidillä oli turkki"
On hyvä ajatella montakin kertaa että kaikille meillä elävillä on silmät. Ja mistä sen sivistyneen ihmisen erottaa,
Muistutus Jumalan rakkaudesta meille kaikille luoduille ,!
Kiitos

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin