Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Israelia koskevia profetioita

”Raamatun profetiat ovat täyttymässä meidän aikanamme”, julisti Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu maailman johtajille, jotka olivat koolla YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa. Millaisia Israelia koskevia profetioita me voimme löytää Raamatusta ja myös muista lähteistä?

 

Tämän sivun sisällysluettelo ja aiheet:

 

  • Israelin kokoaminen ja maan jälleenrakentaminen
  • Israel tuo pelastuksen kaikille kansoille
  • Juutalaisen rabbi Judah Ben Samuelin hätkähdyttävä profetia

 

 

Israelin kokoaminen ja maan jälleenrakentaminen

 

Edellä mainitussa puheessaan Netanyahu viittasi profeetta Aamoksen kirjan jakeisiin, jotka hän myös luki YK:n yleiskokouksessa: ”He rakentavat jälleen hävitetyt kaupunkinsa ja asettuvat niihin asumaan. — Minä istutan heidät maahansa, eikä heitä enää revitä irti maasta.”

 

Profetiat, joiden toteutumista me olemme jo usean vuosikymmenen ajan voineet olla todistamassa, liittyvätkin juuri juutalaisten paluuseen omaan maahansa sekä Israelin valtion syntymiseen..

 

Hesekielin näky, Raffaello Sanzio, v. 1518Raamatussa on runsaasti Jumalan lupauksia siitä, että hän tuo hajalle joutuneen kansansa takaisin omaan maahansa. Ennen vuotta 1948, jolloin Israelin valtio perustettiin uudelleen, vain harvat uskoivat sellaiseen. Raamatun asiaa koskevat lupaukset selitettiin kuvainnollisiksi, ei todellista paluuta ja oman valtion perustamista koskeviksi.

 

Hesekielin kirjan teksti on kirjoitettu todennäköisesti vuosina 593-571 ennen Kristuksen syntymää. Sen israelilaisten paluuta koskevat profetiat alkoivat toteutua 1800-luvun lopussa. Juutalaisten paluu Israeliin  on sen jälkeen jatkunut ja jatkuu edelleen.

 

”Minä vien ne pois kansojen seasta ja kokoan ne muista maista, tuon ne omaan maahansa ja kaitsen niitä Israelin vuorilla, puronotkoissa ja kaikissa maan asuttavissa paikoissa.” (Hesekiel 34:13)

 

Kaikkien kansojen keskuuteen hajaantuneiden juutalaisten paluusta omaan maahansa puhutaan myös Aamoksen kirjassa, joka on kirjoitettu noin vuonna 750 eKr.

 

Profeetta Aamos”Silloin minä käännän kansani Israelin kohtalon, ja he rakentavat jälleen autiot kaupungit ja asuvat niissä, he istuttavat viinitarhoja ja juovat niiden viiniä, he tekevät puutarhoja ja syövät niiden hedelmiä. Minä istutan heidät omaan maahansa, eikä heitä enää revitä pois maastansa, jonka minä olen heille antanut, sanoo Herra, sinun Jumalasi.” 

(Aamos 9:14-15)

 

Myös Jeremian kirjassa, joka lienee kirjoitettu vuosina 626-586 eKr, profetoidaan siitä, miten autioitunut maa jälleen asutetaan: 

 

”Vielä ostetaan peltoja tässä maassa, josta te sanotte: ‘Se on oleva autio, vailla ihmisiä ja eläimiä, kaldealaisten käsiin annettu’.

Peltoja ostetaan rahalla, kauppakirjoja kirjoitetaan ja sinetöidään ja todistajia otetaan Benjaminin maassa, Jerusalemin ympäristössä ja Juudan kaupungeissa, Vuoriston, Alankomaan ja Etelämaan kaupungeissa, sillä minä käännän heidän kohtalonsa, sanoo Herra." (Jer.32:43-44)

 

Otetaan asiaa vahvistamaan mukaan vielä noin vuosina 701-681 eKr. kirjoitetusta Jesajan kirjasta löytyvät profetiat:

 

”Älä pelkää, sillä minä olen sinun kanssasi; minä tuon sinun siemenesi päivänkoiton ääriltä, päivän laskemilta minä sinut kokoan. Minä sanon pohjoiselle: Anna tänne! ja etelälle: Älä pidätä! Tuo minun poikani kaukaa ja minun tyttäreni hamasta maan äärestä” (Jesaja 43:5-6)

 

”Niin Herra lohduttaa Siionin, lohduttaa kaikki sen rauniot, hän tekee sen erämaasta kuin Eedenin ja sen arosta kuin Herran puutarhan; siellä on oleva riemu ja ilo, kiitos ja ylistysvirren ääni.” (Jesaja 51:3)

 

Jokainen, joka käy Israelissa, voi omin silmin nähdä, miten erämaasta on tullut kukoistavia puutarhoja, paljaista kuorista tuuhean metsän peittämiä ja rauniokummuista nykyaikaisia kaupunkeja.

 

Abrahamin uhri, Harmenszoon van Rijn Rembrandt, v.1635Israel tuo pelastuksen kaikille kansoille

 

Jo paljon ennen Jesajan aikaa eli noin 1400 vuotta eKr. Jumala puhui Abrahamille ja myöhemmin myös Jaakobille samasta asiasta:

 

"Minä vannon itse kauttani, sanoo Herra: Sentähden että tämän teit etkä kieltänyt minulta ainokaista poikaasi, minä runsaasti siunaan sinua ja teen sinun jälkeläistesi luvun paljoksi kuin taivaan tähdet ja hiekka, joka on meren rannalla, ja sinun jälkeläisesi valtaavat vihollistensa portit. Ja sinun siemenessäsi tulevat siunatuiksi kaikki kansakunnat maan päällä, sentähden että olit minun äänelleni kuuliainen." (1.Moos.22:16-18)

 

Oleskele muukalaisena tässä maassa, ja minä olen sinun kanssasi ja siunaan sinua. Sillä sinulle ja sinun jälkeläisillesi minä annan kaikki nämä maat ja pidän valan, jonka minä olen vannonut sinun isällesi Aabrahamille. Ja minä teen sinun jälkeläistesi luvun paljoksi kuin taivaan tähdet ja annan jälkeläisillesi kaikki nämä maat, ja sinun siemenessäsi tulevat siunatuiksi kaikki kansakunnat maan päällä, (!.Moos.26:3-4)

 

Jaakobin uni,Yöllä Jaakob näki unessa portaat, jotka ulottuivat maasta taivaaseen, ja Jumalan enkelit kulkivat niitä ylös ja alas. Sitten hän näki, että Herra seisoi hänen vieressään ja sanoi: "Minä olen Herra, isäsi Abrahamin Jumala ja Iisakin Jumala. Tämän maan, jolla sinä makaat, minä annan sinulle ja sinun jälkeläisillesi. Sinun jälkeläisesi tulevat lukuisiksi kuin maan tomuhiukkaset, ja sinun sukusi levittäytyy länteen ja itään, pohjoiseen ja etelään. Sinun ja sinun jälkeläistesi saama siunaus tulee siunaukseksi kaikille maailman kansoille. Minä olen sinun kanssasi ja varjelen sinua, minne ikinä menetkin, ja tuon sinut takaisin tähän maahan. Minä en hylkää sinua, vaan täytän sen, minkä nyt olen sinulle luvannut." (1.Moos.28:12-15)

 

Jesajan profetia Herran kärsivästä palveloijasta 

Miten Abrahamille ja Jaakobille annetut lupaukset tulisivat käytännössä toteutumaan? Siitäkin Jumala kertoi jo ennalta. Laitan tähän vain yhden tätä asiaa koskevan profetian, sillä olen laatinut Jeesusta koskevista Vanhan testamentin profetioista oman erillisen kokonaisuuden. Sille sivulle pääset

 

Katso: minun palvelijani, jolle minä annan voiman, minun valittuni, johon olen mieltynyt. Henkeni olen laskenut hänen ylleen, hän tuo oikeuden kansojen keskuuteen. Ei hän huuda eikä melua, ei kuulu hänen äänensä kaduilla. Murtunutta ruokoa hän ei muserra, lampun hiipuvaa liekkiä hän ei sammuta. Tinkimättä hän toteuttaa oikeuden. Eikä hän murru, ei himmene hänen liekkinsä, vaan hän saattaa kaikkialla oikeuden voimaan. Hänen opetustaan ikävöivät kaukaiset rannat. 

(Jes.42:1-4)

 

 

Juutalaisen rabbi Judah Ben Samuelin hätkähdyttävä profetia

 

Tällaisen hyvin mielenkiintoisen nimimerkki Sinettisormuksen kirjoittaman tekstin löysin netin keskustelupalstoilta. Rabbi Ben Samuel eli Saksassa ja kuoli vuonna 1217. Profetian hän sai hieman ennen kuolemaansa. Jos tiedät, mistä profetia löytyisi alkuperäisenä, niin vinkkaa asiasta sähköpostiini.

 

Vuonna 1217 juutalainen Rabbi Judah Ben Samuel profetoi että Turkin ottomaanit tulisivat hallitsemaan Jerusalemin Pyhää kaupunkia kahdeksan riemuvuoden ajan. Riemuvuosi on 50 vuoden jakso (3 Moos 25:8-13). Kahdeksan riemuvuotta on siis 400 vuotta.

 

Ja kuinka kävikään, 300 vuotta myöhemmin, vuonna 1517 Turkin ottomaanit valtasivat Jerusalemin kaupungin ja hallitsivat sitä seuraavat 400 vuotta. Liittoutuneet joukot ajoivat heidät lopulta vuonna 1917 ulos kaupungista ja Pyhältä maalta. Rabbi Judah Ben Samuelin profetia 400 vuodesta toteutui täsmälleen ja vuodelleen.

 

Sama Rabbi oli myös profetoinut, että yhdeksännen riemuvuoden aikana Jerusalem olisi “ei kenenkään maata.” Tämä toteutui täsmälleen vuosina 1917-1967 johtuen siitä tosiasiasta että Kansainliitto asetti Pyhän maan Brittiläisen Mandaatin alaiseksi, eikä se “kuulunut” millekään valtiolle. 

 

Vielä Israelin Itsenäisyyssodan jälkeen vuosina 1948-1949 Jerusalem oli edelleen jaettu maakaistalla, mikä meni suoraan kaupungin sydämen läpi Jordanin hallitessa kaupungin itäosaa ja Israelin läntistä. Tuon maakaistan katsottiin olevan ja sitä kutsuttiin nimellä “ei kenenkään maa” sekä israelilaisten että jordanilaisten taholta. Jokainen tuolle kaistalle astuva ammuttiin…

 

Vasta kuuden päivän sodassa vuonna 1967 Israelin armeija valloitti Pyhän maan, koko Länsirannan ja koko Jerusalemin kaupunki siirtyi takaisin Israelin omistukseen. Täten jälleen kerran tämän Rabbin 750 vuotta aikaisemmin antama profetia toteutui kirjaimelleen [yhdeksännen riemuvuoden aikana (1917-1967) Jerusalem “ei ollut kenenkään maata.”

 

Eikä siinä vielä kaikki. Sama Rabbi profetoi myös, että kymmenennen riemuvuoden aikana Jerusalem olisi juutalaisten hallinnassa ja Messiaaniset “lopunajat” alkaisivat. Kymmenes riemuvuosi alkoi vuonna 1967 ja päättyy vuonna 2017. (nimimerkki Sinettisormus)Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin