Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Ihmeellinen risti

PITKÄPERJANTAI - - -  Munkki Ivan Rilski eli Bulgariassa 900-luvulla. Hän halusi paeta feodaalikulttuurin ankaruutta ja papiston kevytmielistä elämää asettumalla asumaan erakkona autiolle seudulle. Uudeksi asuinpaikakseen hän valitsi reilun sadan kilometrin päässä Sofiasta sijaitsevan Rilan vuoriston ja siellä yli kilometrin korkeudessa sijaitsevan luolan.

 

Paimenten mukana tieto yksin asuvasta pyhästä miehestä levisi läheisiin kyliin, vähitellen kauemmaksikin. Rilan Johanneksena tunnetun Ivan Rilskin luokse alkoi virrata uteliaita, neuvon kysyjiä ja esirukouksen pyytäjiä.

 

Pian luolan lähelle asettui muitakin maailmasta paenneita. Loppujen lopuksi Rilan Johannes perusti luolansa läheisyyteen luostarin, josta tuli Bulgarian kuuluisin ja merkittävin.  Luostari ryöstettiin moneen kertaan, munkit tapettiin ja paikat tuhottiin, mutta jopa Turkin vallan aikana luostari onnistui jatkamaan toimintaansa jylhässä paikassaan Rila vuorten rinteillä.

 

1700-luvun lopussa luostarissa eli munkki nimeltään Rafael. Hän ryhtyi kaivertamaan yhdestä isosta puupalasta erikoista ristiä. Neulan kokoisen työkalunsa ja suurennuslasin avulla hän kaiversi vuosien 1790 ja 1802 välisenä aikana 81 senttiä korkean ja 42 senttiä leveän ristin kaikki pinnat täyteen kuvia. Kun Rafael oli työskennellyt kaksitoista vuotta, ristin muodosti yli 1500 ihmishahmoa, jokainen kooltaan vain vehnänjyvän kokoinen. Silti ne kaikki olivat ilmeikkäitä ja pikkutarkasti tehtyjä.

 

Rafael joutui maksamaan uskollisuudestaan ja sitoutumisestaan kovan hinnan. Vuosien pikkutarkka uurastus valaistuksessa, jossa ei usein ollut kehumista, vei hänen näkönsä. Kun risti oli valmis, Rafael pystyi vain vaivoin sen näkemään.

 

Mitä Rafael, joka halusi tehdä ristin Jumalan sekä Vapahtajan Jeesuksen Kristuksen kunniaksi ja ylistykseksi, mahtoi ristiä tunnista toiseen työstäessään ajatella? Ehkäpä hän ajatteli jokaista vehnänjyvän kokoista hahmoa tehdessään, että risti kokoaa kaikki luokseen. 

 

Ristiinnaulittu ja ylösnoussut Vapahtajamme kutsuu jokaista luokseen. Jeesus julisti ja opetti suurille joukoille, mutta ihmiset hän kohtasi, paransi ja armahti yhden kerrallaan. Sinutkin hän tuntee nimeltä ja kutsuu vastaanottamaan sen Jumalan armon ja rakkauden, johon hän ristillä kärsiessään ja kuollessaan lunasti sinulle synneistäsi armahdettuna oikeuden.

---

”Ja lähettäjäni tahto on, etten minä anna yhdenkään niistä, jotka hän on uskonut haltuuni, joutua hukkaan, vaan viimeisenä päivänä herätän heidät kaikki. Minun Isäni tahtoo, että jokaisella, joka näkee Pojan ja uskoo häneen, on ikuinen elämä. Viimeisenä päivänä minä herätän hänet." (Joh.17:6:39-40)

---

Jos haluat lukea elämäsi eväiksi lisää tällaisia lyhyitä tarinoita ja kannanottoja, niin löydät niitä blogistani tämän linkin kautta goo.gl/YLganX

  Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin