Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Haudotuksi vai pilaantuneeksi

Muutoksen pelko on peloistamme suurimpia. Se on niin suuri, että moni haluaa pysyä mukavuusalueellaan silloinkin, kun se on todellisuudessa perin epämukava. On helpompi kestää tuttua tuskaa kuin astua muutoksen kautta tuntemattomaan.

 

Muutosta ei kukaan meistä voi kuitenkaan välttää. Ellet usko, vilkaise peiliin. Tai pysähdy hetkeksi ihmettelemään, miten taaperot, joiden kävelemään oppimista juuri ihastelimme, menevät tänä syksynä kouluun.

 

Ihminen on kuin muna, sanoo C.S. Lewis jatkaen toteamalla, että munalle olisi vaikeaa muuttua omin päin linnuksi. Vielä vaikeampaa munalle olisi munana ollessaan oppia lentämään.  Muutos on välttämätön. Ilman sitä jäljelle jää vain mädäntynyt muna.

 

Tällä hetkellä jokainen meistä on kuin muna. Emmekä voi loputtomiin jatkaa olemista tavallisena kunnon munana. Me joko suostumme haudottaviksi tai pilaannumme.

 

Joskus muutos merkitsee sitä, että tuttuja ovia sulkeutuu. Tulee tunne pimeään joutumisesta. Vaikka jotkut unelmat muutoksen myötä kuolisivat, se ei merkitse, että sinut olisi haudattu. Ehkä hetken kestävä pimeys merkitseekin vain sitä, että Jumala on istuttanut sinut uudelleen aiempaa parempaan multaan aloittamaan omalla kohdallasi kasvun ihmettä?

 

Tässä pikavoittojen maailmassa on vaikeaa odottaa ja antaa itselle enempää kuin muillekaan aikaa kasvaa. Jumala näkee sinut toisin. Hänellä on suunnitelma koko sinun elämällesi. Siksi hänellä on kärsivällisyyttä ja aikaa kasvullesi.

 

Me voisimme opetella muutoksen ja kasvun tarvitsemaa kärsivällisyyttä katselemalla puutarhassa ympärillemme. Kun me istutamme siemenen, me kohtelemme sitä kunnioittavasti siemenenä.  Kun hento itu nousee mullasta, me ihastelemme tainta. Kun kasviin ilmestyvät nuput, me iloitsemme niistä, emmekä heti odota tai vaadi siltä marjoja tai hedelmiä. Niidenkin aika tulee kyllä kasvun myötä aikanaan.

 

Tärkein valintamme on, suostummeko haudottaviksi vai kieltäydymmekö siitä. Eikä muutoksesta kieltäytyminen merkitse tutulle mukavuusalueelle jäämistä. Muutos tapahtuu, halusimmepa me sitä tai emme.  Jos valitsemme hautomisen sijasta pilaantumisen, niin tuloksena ovat katkeruus, tyytymättömyys, itsekkyys, ahneus ja monet muut ikävät asiat. Ne vievät ilon ja estävät Jumalan elämäämme varten laatiman suunnitelman toteutumista. 

 

------ 

 

Rakkaat ystävät, jo nyt me olemme Jumalan lapsia, mutta vielä ei ole käynyt ilmi, mitä meistä tulee. Sen me tiedämme, että kun se käy ilmi, meistä tulee hänen kaltaisiaan, sillä me saamme nähdä hänet sellaisena kuin hän on. (1.Joh.3:2)

 

Olkaa siis kärsivällisiä, veljet, Herran tuloon asti. Niin maamieskin: kärsivällisesti hän odottaa maan kallista hedelmää kevään ja syksyn sadonkorjuuseen saakka. (Jaak.5:7)

 

-----

 

Ehkä sinulla on ystäviä, joiden kanssa haluaisit jakaa näitä kesäeväitä? Voit vapaasti tehdä niin.

Uusia eväitä on tarjolla tiistaisin ja perjantaisin. Koko voileipäpöydän löydät tämän linkin kautta: Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin