Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Esteri ja Pipsa hengenvaarassa?

Sudet liikkuvat jo pelottavan lähellä Pihlavan pirttiämme. Havaintoja susista on tehty vain parin kilometrin päässä täältä. Toistuvia uutisia tapetuista lampaista on kantautunut naapurikunnan puolelta.

 

Pelkään lampaittemme Esterin ja Pipsan sekä kuttujemme Lahjan, Siirin, Jippun ja upean pukkimme Eeveerttin puolesta. Turvassa eivät liioin ole koiramme Zorro, Donna ja Sally, sillä uutiset kertovat monien koirien joutuneen sekä pihapiiristä että metsästysretkillä suden suuhun.

 

Susia suojellaan paljon paremmin kuin lampaita ja vuohia. Ainoa luvallinen tapa yrittää karkottaa susia lampaittensa kimpusta on kattilankansien paukuttelu. Kaatolupia sudelle ei usein heltiä vielä silloinkaan, kun sudet ovat jo tappaneet ja raadelleet useita lampaita.

 

Laitumet, karjapihat ja aitaukset ovat susille samaa kuin laivojen noutopöydät ihmisille. Ruoka on asetettu kauniisti esille, ja sen pako on estetty aitauksin. Sudelle sellaisesta "kattauksesta" on paljon helpompaa ja houkuttelevampaa hankkia ateria kuin juoksemalla kieli roikkuen metsissä peurojen ja hirvien perässä.

 

Uutiset kertovat suunnitelmista varustaa sudet pannoilla. Niiden avulla voidaan seurata susien ja susilaumojen liikkeitä. 

 

Suunnitelmat vaikuttavat kaupunkilaisten ja viherpipertäjien touhuilta. Yhden suden varustaminen pannalla maksaa noin 10 000 euroa. Tuollaisen kalliin pannan toiminta-aika on noin vuosi. Sitten on taas hankittava uusi panta, tilattava helikopteri ja lähdettävä nukutusaseen kanssa susijahtiin.

 

Pantaa puolustavat sanovat haluavat selvittää, miten sudet liikkuvat ja käyttäytyvät asutuilla seuduilla. Tuon tiedon saa halvemmallakin. Riittää kuin lukee uutisia, joista keräsin alkuun paljon kertovan koosteen. 

 

Kattilankansilla ja pannoilla tai muilla pelotteilla puuhailu on yhtä turhaa kuin yritykset karkottaa rastaat tinapaperilla mansikkamaalta tai pelotella peurat perunanvarsien kimpusta värillisillä nauhoilla. Eläimet oppivat pian, mitä ei tarvitse oikeasti pelätä. Sen jälkeen ne viis veisaavat kaikenlaisista ”pehmeistä” keinoista. Esimerkkejä siitä, miten rauhoitetut eläimet vähitellen tottuvat ihmisiin ja asettuvat jopa kaupunkien alueille, on jo runsaasti.

 

Susikin on oppiva ja uusiin asioihin tottuva eläin. Siksi niitä on alkanut jo näkyä laitumilla ja pihamailla. Ja kun ihmispelko on kokonaan saatu kitketyksi susilta pois, ihminen on suden näkökulmasta jälleen vain saaliseläin siinä missä peurat, hirvet, lampaat, vuohet ja koiratkin. Silloin olemme palanneet maailmaan, jossa voi tapahtua todella ikäviä asioita. Jopa Virallisen Lehden vuonna 1880 julkaiseman uutisen kaltaisia murhenäytelmiä.

 

Tarjoan aivan vapaasti ja aivan ilmaiseksi käytettäväksi hukkapantoja paljon halvemman ja kattilankansia tehokkaamman keinon. Palautetaan susien keskuuteen kunnioitus ja pelko ihmistä kohtaan. Opetetaan niille perinteisellä tavalla eli kiväärinpiippua pitkin, että susien paikka on suurissa metsissä eikä lähellä ihmisasumuksia. Saloilla ja erämaissa ne saavat vaellella rauhassa, mutta ihmisten nurkkiin tulevat sudet hukka perii.

 

  Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

21.9.2018 klo 19:52:37
THH kirjoittaa

Olen samaa mieltä. Sudet eivät sopeudu lammaspaimenilsi, ne on häädettävä pois.770148

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin