Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Aina kannattaa jatkaa kolkuttamista

Joulukuussa 1990 Hangon vesillä sattui merionnettomuus. Puskijaproomu, joka oli 166 metriä pitkä, kaatui kovassa merenkäynnissä ylösalaisin kaataen myös sitä puskeneen hinaajan. Laivan sisätilat täyttyivät nopeasti vedellä, mutta laivan peräpäähän jäi ilmatasku, johon laivan konemestari ja yliperämies selvisivät kuin ihmeen kaupalla.

 

Miesten tilanne oli toivoton. Heillä oli ahtaassa pakopaikassaan vain taskulamppu ja hieman virvoitusjuomaa. He tiesivät, että hppi loppuisi pian tai konehuoneen höyryt veisivät heiltä tajunnan tai he hukkuisivat kun vesi ennemmin tai myöhemmin täyttäisi myös tuon pienen onkalon.

 

Vesi nousi yhä ylemmäksi ja heidän jalkansa kastuivat jo. Silti he eivät menettäneet toivoaan, vaan alkoivat koputtaa laivan pohjaan uskoen, että se tuottaisi tulosta.

 

Kun pelastajat saapuivat helikopterilla, tilanne näytti toivottomalta. Mitään pelastettavaa ei voinut enää olla.

Erään kokeneen sukeltajan tutkiessa alusta ja kävellessä pohjan päällä, hän kuuli koputukset. Valonheittimien valossa, sotilashelikopterin leijaillessa yläpuolella tilannetta varmistamassa ja laivan keikkuessa kovassa aallokossa aluksen pohjaan leikattiin reikä, ja miehet pelastuivat.

 

Toivo selviytymisestä sai miehet jatkumaan kolkuttamista. Jos he olisivat toivottomina alistuneet monen mielestä varmaan kuolemaan, he eivät olisi selviytyneet.

 

Toivo on yksi kolmesta kristillisen perinteen hyveestä: ”Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.” (1.Kor.13:13)

 

Raamatussa puhutaan paljon toivosta. Harva taitaa tietää, että sanonta: ”Niin kauan kuin on elämää, on toivoa” perustuu Saarnaajankirjan kirjan 9. luvun jakeeseen 4: ”Niin kauan kuin ihminen elää, hänellä on toivoa. Elävä koira on parempi kuin kuollut leijona."  

 

Sinun tilanteesi saattaa olla todella vaikea.  Vastoinkäymiset voivat näyttää musertavilta ja huominen toivottomalta. Älä silti luovuta. Tee samalla kuten hinaajan sisälle jääneet konemestari ja yliperämies. Jatka kolkuttamista. Jatka asioittesi viemistä rukouksessa Jumalalle ja luota Jeesuksen Matteuksen evankeliumissa antamaan kehotukseen: "Pyytäkää, niin teille annetaan. Etsikää, niin te löydätte. Kolkuttakaa, niin teille avataan.” (Matt.7:7)

 

Olkaa toivossa iloiset, ahdistuksessa kärsivälliset, rukouksessa kestävät. (Room.12:12)Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin