Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Miten löydän itselleni juuri sopivan kirjan?

Tämä sivu haluaa auttaa sinua löytämään vastauksia: Miten lukija löytää juuri oikean kirjan? Miten valita kirja vaikkapa viemisiksi tai lahjaksi ystävälle?  Millaista kirjaa voidaan sanoa kristilliseksi kirjaksi? 

 

- Tiedot ja arviot noin 650 kirjasta löydät


MITEN OIKEA KIRJA JA LUKIJA LÖYTÄVÄT TOISENSA?

 

Tutkimusten mukaan kirja valitaan usein hyvän ystävän suosituksesta. Lokakuussa 2006 alkanut televisio-ohjelma ”Kirja” on halunnut olla tuollainen hyvä ja luotettava ystävä, joka kulkee rinnalla auttamassa kirjojen valinnassa. Ohjelma tehdessäni halusin aina toimia kuin entisaikojen puhemiehet, että oikea kirja ja oikea lukija löytäisivät toisensa ja elämä siten rikastuisi ja rakentuisi uskossa, toivossa ja rakkaudessa.

 

Nämä TV7 Kirja ohjelman pohjalta syntyneet sivut voivat toivottavasti auttaa sinua mm. tällaisissa kysymyksissä: Kuinka löytyy oikea kirja päivittäiseen hartauden harjoittamiseen? Mikä kirja antaisi vastauksia Raamattua ja uskoa koskeviin kysymyksiin? Mistä voin saada tietoa, joka rakentaa ja rohkaisee omaa uskonelämääni? Mitä voisin viedä tuliaisiksi ystävälle?

 

Toimittajavuosinani tein Yleisradiolle säännöllistä radio-ohjelmaa kirjoista. Samoihin aikoihin olin tekemässä television puolelle Laajakulma nimistä ohjelmasarjaa.


Ollessani Kotimaa-yhtiöiden toimitusjohtajana osallistuin eräänlaisena harrastuksena Radio Dein Ruuhkakahvilla lähetysten toimittamiseen. Ja jälleen käsiteltiin enimmäkseen kirjoja ja kirjailijoita.

 

Kun Mirja ja Martti Ojares TV7:stä kysyivät, ryhtyisinkö toimittamaan kanavalle kirjallisuusohjelmaa, vanha suola alkoi janottaa. Vastasin myöntävästi. Niinpä olen ollut syksytä 2006 lähtien TV7 kanavan talkoolaisena toimittamalla Kirja ohjelmaa.

 

Suomessa on useita kymmeniä kustantajia, jotka julkaisevat kristillistä kirjallisuutta. Joidenkin tuotanto muodostuu ainoastaan muutamasta kirjasta vuodessa. Toisilla nimikemäärä ylittää sadan.

 

Osa kustantajista kuuluu johonkin kirkon herätysliikkeeseen tai kirkolliseen järjestöön, mikä näkyy heidän kirjavalikoimassaan. Joukkoon mahtuu myös yksityisten henkilöiden tai pienten kristillisten järjestöjen perustamia kustannusliikkeitä, jotka ovat omistautuneet jonkun tietyn hengellisen alueen tai suuntauksen kirjoihin. Kirjojen kustantamisessa näkyvät kaikki tavat hahmottaa kristillistä uskoa ja tulkita Raamatun sanomaa. Myös kristillisissä kirjoissa on nähtävissä se moninaisuus, joka vallitsee Kristuksen maailmanlaajuisessa kirkossa.

 

 

MIKÄ ON KRISTILLINEN KIRJA?

 

Mikä on kristillinen kirja? Tätä ovat pohtineet kustantajat, ja tästä on käyty keskusteluja myös kristillisten kustantajien omassa järjestössä.

Millainen kirja ansaitsee nimityksen kristillinen kirja, ja missä vaiheessa kirja lakkaa olemasta kristillinen kirja?

Löysimmekö me jälleen yhden niistä veteen piirretyistä viivoista? Toivottavasti emme, sillä silloin kirjojen valinta Kirja ohjelmaan kävisi sietämättömän vaikeaksi, ellei peräti sattumanvaraiseksi.

 

Kustannusalalla työskennellessäni olen tottunut piirtämään rajan seuraavalla tavalla: Kirja, jonka arvomaailma nousee kristillisyydestä ja myös sitoutuu siihen, on kristillinen kirja. Näin me voimme nimittää vaikkapa jotain Jumalan luomistekojen suuruutta ihastelevaa kuvateosta kristilliseksi kirjaksi. Vastaavasti taas toinen kirja, joka vaikkapa pohtii eettisiä kysymyksiä ja askartelee ihmisen omavoimaisen henkisen kasvun parissa, voi jäädä vaille tätä nimitystä.

 

Me pelastumme yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden
Miten sitten määrittelemme kristillisyyden? Milloin emme puhu vain uskonnosta tai henkisyydestä vaan selkeästi kristillisyydestä? Ajattelen niin, että kristinuskosta puhuttaessa tarvitaan aina koko Pyhä kolminaisuus eli Isä, Poika ja Pyhä Henki. Lisäksi tarvitaan selkeä näkemys siitä, että me syntiset ihmiset voimme pelastua ainoastaan yksin uskosta, yksin armosta ja yksin Kristuksen tähden.


Kun lähdemme tästä, voimme hyvällä omalla tunnolla lisätä kristillisten kirjojen joukkoon Raamatun, hartauskirjojen, tietoteosten, virsikirjojen, kommentaarien ja postillojen lisäksi suuren joukon hyvää ja kristillistä elämäämme rakentavaa ja vahvistavaa kirjallisuutta.

 

Miten koetella oudolta tuntuvan kirjan kristillisyys?


Entä silloin, kun kohtaamme käteemme osuneesta kirjasta jotain meille vierasta? Miten suhtautua kirjaan, jossa uskoa eletään ja kristillisyyttä viitoitetaan kovin eri tavoin ja erilaisin muodoin kuin mihin itse olemme tottuneet?

 

Neuvoisin lukijaa tuolloin palaamaan tässä tekstissä pari kappaletta taaksepäin. Jos kirjasta löytyvät kristillisyyden peruspilarit eli armon ja pelastuksen ydin, sivujen kääntelyä voi jatkaa ottamatta kumihansikkaita käteensä. Mene rauhallisin mielin niiden vaikeitten ja outojen kohtien ohi hattuasi kohteliaasti nostaen ja samalla ihmetellen, miten monella tavalla eri kulttuureissa samaa Raamatullista kristillisyyttä eletään ja ilmaistaan. Jumala näyttää totisesti luoneen meidät vajavaiset ja helposti kompastuvat ihmiset tässäkin suhteessa erilaisiksi!

 

Mitä tehdä kun vehnän seassa on rikkaruohoja?

 

Ajattelepa hetkinen kauniisti vaalennutta vehnäpeltoa. Kauneimmallakin pellolla kasvaa vehnän lisäksi myös monenlaisia rikkaruohoja. Peltoa ei kuitenkaan rikkaruohojen takia hylätä tai peräti polteta. Vilja kootaan aittoihin ja rikkaruohot heitetään pois.

 

Jeesus puhuu rikkaviljasta, joka ei ole päässyt viljan joukkoon vahingossa. Sen on vihamies kylvänyt (Matteus 13:24-30). Meidän ihmisten töissä tarvitaan harvoin edes tuota vihamiestä. Rikkaviljaa pyrkii usein kasvamaan viljan joukkoon oman taitamattomuutemme, lihallisten mieltymystemme tai heikkouksiemme takia. Myös tällaista tahatonta rikkaruohojen viljelyä koskee Jeesuksen lempeä ohje.

 

Tee sinä kristillisiä kirjoja lukiessasi samoin. Etsi meitä kristittyjä yhdistäviä asioita, pidä se mikä hyvää on, ja kohtaa avoimella mielellä myös uusia näkökulmia ja kristillisiä kulttuureja.


NÄIN LÖYDÄT SIVUILTAMME KIRJAN TAI KIRJAILIJAN

Sivuston vasemmassa ylänurkassa on laatikko "Hae sivuiltamme". Kirjoita siihen haluamasi kirjan tai kirjailijan nimi. Napauta sen jälkeen painiketta HAE. Jos kirja / kirjailija on ollut TV7 Kirja ohjelmassa, tiedot tulevat luettavaksesi.

 

Näiltä sivuilta löytyvät tiedot Kirja ohjelmassa lokakuusta 2006 lähtien olleista henkilöistä ja kirjoista. Joulukuuhun 2008 mennessä olen käsitellyt ohjelmassa hyvän matkaa yli 250 kristillistä kirjaa! Ja lisää kirjoja kertyy ohjelma ohjelmalta, noin neljä kirjaa jokaisen jakson aikana.

 

Vieraat ovat vasemmassa palkissa aikajärjestyksessä. Kirjat kommentteineen löydät parhaiten tämän sivuston hakuohjelmalla kirjailijan tai kirjan nimen perusteella.

 

Näiden linkkien takaa voit hakea kirjoja myös aakkosellisesta luettelosta tai . Toistaiseksi aakkostetulla listalla ovat vasta vuoden 2008 aikana ohjelmassa köäsitellyt kirjat. Hakemistoa ollaan täydentämässä, Pian sieltä löytyvät kaikki lokakuusta 2006 lähtien käsitellyt yli 250 kirjaa.



© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin