Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Unto Martikainen: Uskonelämää Karjalassa

Unto Martikainen,

Uskonelämää Karjalassa

Unto Martikainen, 2017

 

Suomen ortodoksinen kirkko taitaa olla useimmille suomalaisille varsin tuntematon. Sen verran ehkä tiedämme, että kirkko on toinen Suomen ns. kansallisista kirkoista, joita ennen kutsuttiin valtionkirkoiksi. Suomalaisista noin 1,1 % eli yli 60 000 henkeä kuuluu ortodoksiseen kirkkoon.

 

Joku on ehkä myös perissä siitä, että Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu autonomisena kirkkona Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin. Ja siitä, että kirkko noudattaa muista ortodoksisista kirkoista poiketen läntisen kirkon ns. uutta eli gregoriaanista kirkkokalenteria.

 

Kaikkein valveutuneimmat kenties tietävät, että Suomessa toimii oman ortodoksisen kirkkomme lisäksi ortodoksisen kanonisen perinteen vastaisesti myös toisen ortodoksinen kirkko, Moskovan ja koko Venäjän patriarkaatin alaisuudessa olevia lähinnä venäläisistä maahanmuuttajista koostuvia seurakuntia, joita on ensisijaisesti suuremmissa kaupungeissa

 

Siihen useimpien tiedot taitavat sitten loppuakin. Se on sääli, sillä ortodoksisen kirkon juuret ja historia sisältävät tavattomasti materiaalia, joka koskee kaikkia suomalaisia. Unto Martikaisen huolellisesti kokoama kirja avaa kaikesta tästä erittäin kiinnostavia uusia näkymiä.

 

Kirja on perusteellinen ja laaja tietoteos. Ensin se käsittelee monipuolisesti ja värikkäästi Suomen esihistoriallisen ajan tapoineen ja uskomuksineen. Suuraavaksi tarkastellaan kristinuskon varhaisia vaiheita Karjalassa ja koko Venäjällä. Eikä tekstissä rajoituta vain ortodoksisten seurakuntien syntyyn. Mukana ovat yllättävänkin laajasti ja yksityiskohtaisesti myös Itä-Suomen ja Karjalan luterilaisten seurakuntien perustamiset ja vaiheet.

 

Kolmas selkeä kokonaisuus on antanut nimen koko teokselle: Uskonelämää Karjalassa. Tätä selvitetään paikkakunnittain sekä kirkon organisaation että tapojen ja hengellisten juhlien kautta.  Tästä siirrytään laajaan kokonaisuuteen, johon on kerätty matrikkelimaiset tiedot kaikista ortodoksisista seurakunnista historioineen, kirkkoineen ja papistoineen.  Kirjan lopussa on vielä mielenkiintoinen tietopaketti ortodoksisista perinteistä, sakramenteista ja juhlapäivistä.

 

Unto Martikainenn on julkaissut vuonna 2016 kirjan . Hänen uusi kirjansa tarjoaa lisää tietoa ortodoksikirkosta toisaalta laajentaen tarkastelukulmaa ja samalla liittämällä kirkon synnyn koko kristinuskon leviämisen historiallisiin kehyksiin.

 

Yhteenveto

Unto Martikaisen kirja ”Uskonelämää Karjalassa” kertoo mielenkiintoisella ja tarkalla tavalla kristinuskon saapumisesta Venäjälle ja Karjalaan. Kirjan parissa lukija saa runsaasti tietoa ortodoksisen kirkon synnystä, seurakuntien uskosta, sakramenteista ja  toiminnasta. Myös tavallisen kansan elämästä uskomuksineen, juhlineen ja perinteineen kerrotaan monia mielenkiintoisia asioita. Hyvä tietokirja historiasta sekä ortodoksisesta kirkosta ja sen synnystä, opetuksista ja tavoista kiinnostuneille.

 

 

Teksti, selkeys, ulkoasu  ***

Sisältö, sanoma  ****

 

 (714)

  





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin