Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Tomas Bokendal: Mitä ovat apokryfikirjat?

Tomas Bokedal

Mitä ovat apokryfikirjat?

Uusi Tie, 121 sivua

 

Raamattuun kohdistuu nykyään monenlaisia paineita. Liberaaliteologian edustajat haluavat poistaa siitä yliluonnolliset asiat kuten Jeesuksen neitseestäsyntymisen ja kuolleista nousemisen sekä ylipäätään kaikki ihmeteot ja ihmisjärjen yli menevät asiat.

 

Onko Raamattu erehtymätöntä Jumalan sanaa vai kokoelma ihmisten kirjoittamia tarinoita? Ja mitä Raamattuun pitäisi kuulua?

 

Me olemme tottuneet siihen, että Raamatussa on 66 kirjaa, niiden joukossa neljä evankeliumia. Entä mitä sitten ovat Tuomaksen evankeliumi, Juudaksen evankeliumi ja Marian evankeliumi? Tai ne yli seitsemänkymmentä muuta evankeliumia, jotka menestyskirjailija Dan Brown kirjassa Da Vinci-koodi väittää joskus hyväksytyn mutta myöhemmin piilotetun?

 

Kun me puhumme Raamatun kaanonista, sen sisältämistä kirjoista, me puhumme uskomme perustasta. Siksi on hyvä, että markkinoille on tullut niin sanottuja apokryfikirjoja käsitteleviä kirjoja. Eräs tällainen on sarjassa Ajan ilmiöitä Raamatun valossa” ilmestynyt Tomas Bokedalin kirja ”Mitä ovat apokryfikirjat? Apokryfikirjat ja Raamatun kaanon”.

 

Kirja on tiivistä tekstiä ja tarjoaa runsaasti tietoa Raamatun kaanonin synnystä, syistä joiden takia mukaan on otettu se, mitä on otettu, ja miksi paljon on myös jätetty pois. Tutkijan täsmällisyydellä tehty kirja on erinomainen hakuteos ja taustatuki tilanteisiin, joissa populaarikulttuurinkin esille nostama ja mediassa paljon tilaa saanut keskustelu osuu omalla kohdalle. On hyvä, että me osaamme sanoa pitävämme kiinni Raamatun sanasta. Tärkeää on myös osata selittää, miten ja miksi Raamattu on sellainen kuin on.





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin