Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Timothy Keller: Mihin Jumalaa tarvitaan

Timothy Keller,

Mihin Jumalaa tarvitaan?

Uskon ja skeptisyyden vuoropuhelua

Päivä, 2011

 

Kristinuskoa haastetaan yhä suorasukaisemmin. Sanotaan, ettei olemassa voi olla vain yhtä ainoaa oikeaa uskontoa. Kysytään, miksi hyvä Jumala, jos sellainen ylipäätään on olemassa, sallii kärsimyksen? Sanotaan, että kristinusko on pakkopaita ja kirkon nimissä on tehty paljon vääryyttä. Niinpä Raamattua ei voi ottaa kirjaimellisesti.  

 

Olemme tottuneet siihen, että kristinusko on tällaisissa tilanteissa altavastaajana. Todistustaakka näyttäisi aina olevan uskoaan puolustavilla kristityillä. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, toteaa Timothy Keller. Monet pureviltakin tuntuvista hyökkäyksistä perustuvat hänen mielestään oletuksiin, väärinkäsityksiin ja muilta kuultujen löysien väittämien toisteluun. Siksi tarvitaan keskustelua, jossa puolin ja toisin selvitetään, mikä on totta ja mikä hataralle pohjalle rakennettua vikoilua.

 

Ajattelemisen aihetta kaikille skeptikoille ja ateisteille

 

Kirja ”Mihin Jumalaa tarvitaan” käy kohta kohdalta läpi kristinuskoa vastaan esitettyjä väittämiä. Keller ei ryhdy inttämään. Hän kaivaa esille painavia perusteluja kristinuskon ainutlaatuisuudelle ja Raamatun sanoman luotettavuudelle. Niinpä lukija saa kirjasta valtavan määrän materiaalia, jonka varassa hän voi turvallisesti keskustella oman lähipiirinsä skeptikkojen ja ateistien kanssa.

 

Kirja koostuu kahdesta osasta. Ensimmäisen osa on ”Epäuskon hyppy”. Siinä asioita käsitellään epäilijöiden ja ateistien väittämien pohjalta. Tarkoituksena ei ole syventää vastakkainasettelua vaan saada aikaan aitoa keskustelua, jossa väitteille ja vastaväitteille etsitään vahvat perusteet. Tai todetaan, että niitä ei ole. Kirjan toinen osa kysyy ”Mihin uskoa tarvitaan?” Keller tekee selkeän eron uskonnollisuuden ja uskon välillä. Myös tältä osin kirja on erittäin puhutteleva ja paljastava. Farisealaisuuden vaara vaanii jokaista uskovaa, uskosta tulee helposti pelkkää uskonnollisuutta.

 

Tärkeää ja kohti käyvää luettavaa myös kristityille

 

Vaikka Keller käy kirjassaan vuoropuhelua skeptikoiden ja ateistien kanssa, hän suuntaa monin paikoin sanottavansa myös kristityille.

 

Ensin Keller toteaa maailmassa tapahtuvan jakautumista. Epäilijöiden ja ateistien joukko kasvaa, mutta niin tekee myös Raamattuun luottavien ja niin sanottua klassista kristinuskoa tunnustavien määrä. Näiden kasvavien laitojen väliin jää yhä suurempi välinpitämättömien sekä vanhojen kirkkokuntien maailmaan mukautuneiden jäsenten joukko. Väestö on näennäisen ristiriitaisesti muuttumassa samalla kertaa sekä uskonnollisemmaksi että vähemmän uskonnolliseksi. Tästä tilanteesta ei selviydytä vain vaatimalla lisää kohteliaisuutta ja vapaamielisyyttä. Tarvitaan valmiutta aitoon keskusteluun. Ja siihen Keller antaa kirjassaan mainioita eväitä.

 

 Kirjan luku ”Usko ja evankeliumi” on mielestäni sellainen, että jokaisen kristityn tulisi se lukea aina silloin tällöin. Keller kirjoittaa itsekeskeisyyden erilaisista muodoista, farisealaisuuden seurakunnissa aiheuttamasta vahingosta ja armosta, jonka voi kokea jopa uhkana omalle vapaudelle. Kirjailija käsittelee lakihenkisyyden ja itsetyytyväisyyden hetteikköjä armollisesti mutta samalla viiltävän totuudellisesti.

 

 Timothy Keller on pastori ja kirjailija, joka perusti vuonna 1989 New Yorkiin Redeemer Presbyterian Church -seurakunnan.  Kaikki kollegat ja ystävät pitivät hanketta mahdottomana, mutta nykyään seurakunnan viikoittaiseen jumalanpalvelukseen osallistuu säännöllisesti lähes kuusituhatta kävijää. Lisäksi seurakunnalla on useita tytärseurakuntia. Nyt esillä olevan kirjan johdosta arvovaltainen aikakauslehti Newsweek nimitti Timothy Kelleriä 2000-luvun C. S. Lewisiksi.

 

Keller on taitava ja älykäs kirjoittaja, joka tuntee asiansa ja osaa hyödyntää lähdeaineistoja. Kirjan lopussa on vakuuttavan mittainen lähdeluettelo, johon tekstissä tarvittaessa viitataan.  Elävyyttä ja hengähdystaukoja kirjaan tuovat Kellerin eri tilanteissa poimimat ihmisten suorat sitaatit heidän käsitellessään kristinuskon luotettavuutta.

 

Tässä on jälleen kirja, jonka pariin tulee varmasti palattua uudelleen useammankin kerran. Hyvin kirjoitettua asiaa on niin paljon, ettei sitä yhdellä lukemisella saa tyhjiin ammennettua eikä sulateltua.

 

-------------- 

 

Näillä sivuilla on aiemmin arvioitu ja esitelty (Päivä 2010)





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin