Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Steve Chalke, Cherie Blair: Seis! Pysäytä ihmiskauppa

Steve Chalke, Cherie Blair,

Seis! Pysäytä ihmiskauppa,

Suomen Lähetysseura, 2011

 

Kun ihmisiltä kysyy, mikä on nopeimmin kasvava rikollisuuden muoto, useimmat veikkaavat huumeita, pornografiaa tai asekauppaa. Kaikki mainitut ovat valtavia rikollisuuden aloja, mutta ykköspaikan rikollisuuden kasvussa vie ihmiskauppa. Tässä muutamia tosiasioita:

 

  • Ihmiskauppa kuljettaa rajojen yli vuosittain noin 800 000 ihmistä.
  • On arvioitu, että seksuaaliseen hyväksikäyttöön myydään kaksi lasta minuutissa.
  • UNICEF uskoo, että vuosittain kaikkiaan noin 1,2 miljoonaa lasta joutuu ihmiskaupan uhreiksi.
  • Ihmiskauppa tuottaa noin 10 - 12 miljardia dollaria vuodessa.
  • Ainoastaan huumekaupan kokonaistuotto on suurempi kuin ihmiskaupan.

 

Ihmisoikeusjuristi Cherie Blairin ja Stop the Traffic -järjestön perustaja ja ihmiskaupan asiantuntija Steve Chalke ovat kirjoittaneet kirjan, jossa tarkastellaan ihmiskaupan laajuutta ja kerrotaan, mitä tavallinen ihminen voi tehdä ihmiskaupan lopettamiseksi. Asiatiedon lisäksi kirjassa on ihmiskaupan uhreiksi joutuneiden koskettavia kertomuksia.

 

Kirjan johdannossa Suomen Lähetysseuran lähetysjohtaja Seppo Rissanen kertoo lähetysjärjestöjen onnistuneen yhdessä toimien lopettamaan 1800-luvulla orjakaupan Afrikasta Amerikkaan. Rissanen toteaa, että kirkkojen on jälleen lähdettävä haastamaan yhteiskunnalliset päättäjät nykyaikaisen orjakaupan lopettamiseksi. Ensimmäinen askel tässäkin on silmien avaaminen todellisuudelle.

 

Kirjan ”Seis! Pysäytä ihmiskauppa” avaama todellisuus ei ole kaunista katseltavaa. Kylmien tilastojen ja uskomattomien raporttien ohessa lukija kohtaa toinen toistaan järkyttävämpiä tositarinoita ihmiskaupan uhreiksi joutuneista. Katseiltamme piilossa tapahtuu uskomattomia asioita. Kaiken lisäksi monissa maissa viranomaiset sulkevat silmänsä ja kieltäytyvät yhteistyöstä, kun ihmiskaupan pysäyttämiseen pyrkivien järjestöjen edustajat esimerkiksi palastavat ilotaloja, joissa pedofiilejä palvelemassa on vain hieman toisella kymmenellä olevia lapsia.

 

Eikä ihmiskauppa suinkaan rajoitu vain pieniin tyttöihin. Myös poikia ja aikuiseen ikään ehtineitä naisia saadaan huijaamalla ja väkivallalla orjiksi monenlaisiin tarkoituksiin. Hieman ehkä yllättävänä alueena kirjassa nostetaan esille myös eräänlainen maaorjuus. Valtava määrä ihmisiä päätyy orjiksi tiloille, joilla läntiselle ja ostovoimaiselle maailmalle tuotetaan halvalla kaakaota ja muita jokapäiväisiä hyödykkeitä. Eräänä ratkaisuna tähän kirja esittelee reilun kaupan tuotteet, joilla pyritään ohjaamaan pienillä perheviljelmillä työskenteleville mahdollisimman suuri osa tavaran hinnasta.

 

”Seis”Pysäytä ihmiskauppa!” on ajankohtainen ja tärkeä, tosielämän kertomuksineen järkyttävän suorapuheinen ja kiistattomia tilastoja todisteiksi vyöryttävä kirja. Monet kirjan esittelemät taulukot ovat sellaisia, jotka särkevät illuusioita ja saavat lukijan väkisinkin miettimään, voisiko myös hän tehdä jotain tilanteen korjaamiseksi.






© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin