Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Sid Roth: Yliluonnollista

Sid Roth,

Yliluonnollista,

Kuva ja Sana, 2011

 

Kirja ”Yliluonnollista” asettaa lukijansa seinää vasten: uskonko minä ihan oikeasti ihmeisiin, vai onko minulle aikuisten oikeasti totta vain se, minkä pystyn aistein havaitsemaan? Uskonko, että Jumala voi parantaa sairauksia, vai pidänkö sellaista pelkkänä ”uskonnon äidinkielenä”?

 

Tuohon kysymykseen voi vastata ainoastaan kyllä tai ei. Tilaa pyörittelylle tai epämääräiselle harmaalle alueelle ei jää.  On valittava puoli, ja sen myötä tapahtuu uskon kannalta todella isoja valintoja. Jumala joko on ihmisiä rakastava, elämässämme läsnä oleva ja kaikkivaltias, tai hän on jossain kaukana tarkkailemassa luomansa maailman menoa siihen enää puuttumatta.

 

Niille, jotka vastasivat ”ei”, Sid Rothin kirja sekä hänen erittäin suositut ohjelmansa TV7 kanavalla ovat epäuskottavia ja käsittämättömiä. Mutta kirja ei päästä vähällä myöskään niitä, jotka piirsivät ruksinsa ruutuun ”kyllä”. On ehkä helppoa ajatella, että Jumala kuulee esirukouksen ja parantaa päänsäryn tai kipeän selän. Kokonaan toisen asia on uskoa hänen herättävän kuolleita, järjestävän vierailuja taivaaseen tai tekevän lääkärien puolesta vaikeita leikkauksia.

 

Loppujen lopuksi ”ei” vastauksen valinneet taitavat päästä helpommalla. He uskovat vain omin aistein havaitsemaansa. Tai ehkä heidän uskonsa jotenkin vielä venyy siihen, että Jumala Apostolien tekojen aikoihin teki vielä ihmeitä, mutta se oli silloin. Nyt ihmeitä ei tarvita, kun meillä on Raamattu ja paljon opetusta. Niinpä heidän ei tarvitse vaivata päätään koko kysymyksellä yliluonnollisuudesta.

 

Mutta entä me ”kyllä” vastanneet? Jos me uskomme Jumalan voivan rukousvastauksena parantaa pieniä vaivojamme, niin mihin piirrämme rajan? Ja jos Jumalan on tyydyttävä toimimaan meidän piirtämiemme rajojen sisällä, niin onko hän silloin enää kaikkivaltias - tai ylipäätään mikään oikea Jumala?

 

Mainiossa kirjassaan ”Kesytetty Jumala” Mark Buchanan ravistelee meidän jumalakäsityksiämme Raamatun kertomusten ja tekstien kautta. Hän osoittaa meidän pyrkivän kesyttämään Jumalan mieleiseksemme.  Me haluamme piirtää kuvan turvallisesta ja rakastavasta Jumalasta ja unohtaa arvaamattoman, ehdottoman ja käsittämättömän rajuja tekoja tekevän vaarallisen Jumalan.  

 

Sid Roth nostaa käsityksemme Jumalasta samalla tavalla suurennuslasin alle. Hän tekee sen kertomalla kymmenen tarinaa henkilöistä, joiden elämä on ollut täynnä yliluonnollisia asioita. Noissa kertomuksissa Jumalan voimalla, suuruudella ja kaikkivaltiudella ei ole rajoja eikä sovinnaisia mittoja. Jumala on jotain paljon suurempaa, kuin mihin meidän ajatuksemme tai edes mielikuvituksemme yltävät. Jumala ei ole kutistettavissa tai etäännytettävissä meidän aistiemme ja tietojemme rajoihin. Kaiken lisäksi hän ei ole millään tavoin riippuvainen siitä, mitä me hänestä ajattelemme - tai emme uskalla edes ajatella.

 

Kirja ”Yliluonnollista” kertoo yksityiskohtaisen tarkasti Jumalan ihmisten elämässä tekemistä ihmeistä. Mukana on sairaaloiden ja lääkärien nimiä sekä tarkkoja tapahtumaselostuksia. Jokaisen luvun lopussa Sid Roth lisäksi innostaa lukijaa tavoittelemaan läheisempää yhteyttä Jumalaan. Paavalin tavoin hän kehottaa meitä rukoillen anomaan armolahjoja ja murtautumaan vapaaksi ihmisten tekemistä järjen ja materialismin rajoista. Sid Roth myös johdattaa lukijansa erinomaisella ja avoimella tavalla rukoukseen oman elämänsä, kristittynä kasvamisensa ja käsityskyvyn ulkopuolelle yltävän uskon saamisen puolesta.

 

Kirjan yhdeksän ensimmäistä lukua liikkuvat parantamisen ja taivaskokemusten alueilla. Kerrotut ja yksityiskohtaisesti kuvatut paranemiset, kuolleista heräämiset ja näyt on pakko ottaa todesta, jos ylipäätään uskoo Jumalan kaikkivaltiuteen ja rukouksen merkitykseen.

 

Kymmenennessä kertomuksessa mukaan tulevat edellä kerrottujen asioiden lisäksi myös talouselämän ja yritysmaailman kysymykset. Niissä asioissa törmäsin omaan rajallisuuteeni: huomasin miettiväni, missä suhteessa kertomuksessa ovat mahtaneet sekoittua aito asia ja astian maku? Jokainen meistä kertoo, todistaa ja julistaa itsensä ja oman persoonansa kautta, jolloin mukaan tulee aina väistämättä sitä paljon puhuttua astian makua.  Jos sitä on kuulijan tai lukijan mielestä kovin runsaasti, hyväkin asia voi peittyä hämmästelyyn ja epäilyihin.

 

Tähänkin kirjaan on hyvä soveltaa Paavalin kehotusta koetella kaikkea ja pitää se, mikä on hyvää (1.Tes.5:21). Ja voin vakuuttaa, että pidettävää löytyy hyvin paljon!

 

--------- 

Kirjan jokaisen luvun lopussa kerrotaan nettiosoite, josta kyseisestä henkilöstä ja hänen vaiheistaan voi hakea lisää tietoa. Liitän listan tähän loppuun siltä varalta, että haluat käydä ainakin joitain niistä vilkaisemassa.

 

Aivokuollut herää koomasta, Richard Madison

Ihmeitä Kiinassa ja Afrikassa, Darren Wilson,

Taivaaseen ja takaisin, Gary Wood,

Jeesuksen halaus, Bruce Van Natta,

Yliluonnollinen leikkaus,  Jennifer Toledo,

Helvetistä taivaaseen, Earthquake Kelly,

Näkymätön näkeminen, Jonathan Welton,

Kohtaaminen Jeesuksen kanssa, Todd  White,

Öiset enkelit, Steven Brooks,

Uusi uskonpuhdistus on tulossa, Jason Westerfield,





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin