Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Pekka Simojoki, Kalle Vaismaa: Seitsemän silmäniskua

Kalle Vaismaa, Pekka Simojoki

Seitsemän silmäniskua

Suomen Lähetysseura, 2011

 

Pekka Simojoen ja Kalle Vaismaan ovat yhdessä koonneet kirjan Seitsemän silmäniskua. Ensimmäisellä selaamisella kirja muistuttaa yltäkylläistä ruokapöytää, jonka ääressä ei oikein tiedä, mistä aloittaisi. Tarjolla tuntuu olevan runsaasti mielenkiintoista ja omina kokonaisuuksinaan läpi kirjan soljuvia teemoja.

 

Kun kirjaan tutustuu hieman perusteellisemmin, huomaa saaneensa eteensä yhden lautasellisen sijasta useiden ruokalajien maittavan aterian. Tässä kattauksessa tarjoillaan elävä ja hauskasti kirjoitettu kertomus Pekka Simojen elämästä lapsuudesta viidenkympin tietämiin. Maamme tunnetuimman gospelmuusikon elämänkaareen on jo tähän mennessä mahtunut paljon vauhdikasta ja kiinnostavaa.

 

Ensimmäiseksi ruokalajiksi on tietysti listattava ”Pekka Simojoki suosittuna ja tuotteliaana muusikkona”. Tuskinpa on suomalaista, joka ei olisi rippikoulun leirillä, hengellisissä tilaisuuksissa, kirkossa tai kesäjuhlissa laulanut Pekka Simojoen lauluja. Hänen levyjään on vuodesta toiseen myyty valtavat määrät. On nimittäin ollut, mitä myydä. Mies on kirjoittanut lähes seitsemänsataa hengellistä laulua ja virttä. Useimmat muistanevat hyvin myös Anna-Mari Kaskisen ja Pekan yhteistyönä syntyneet teokset Afrikkalainen gospelmessu (1981), Liekit-musikaali (1984) ja Meidän messu (1985).

 

Kirjan toinen juonne liittyy Afrikkaan. Sekä niin sanotusta elämänkerrallisesta osuudesta että omien lasten kanssa Afrikkaan tehdyn matkan päiväkirjamerkinnöistä kertyy Afrikan tapahtumia ja myös levottomuuksia tarkasti havainnoiva kokonaisuus. Lähetyskentälle lähtenyt perhe toimi keskellä paikallista kulttuuria, elämäntapaa ja myös suuria muutoksia.

 

Kolmanneksi kokonaisuudeksi kirjasta voi lehteillä Pekan eri henkilöiden kanssa käymät keskustelut, jotka on kirjattu repliikeittäin. Juttukavereina hänellä ovat olleet mm. piispa Matti Repo, kirjailija ja pitkäaikainen yhteistyökumppani Anna-Mari Kaskinen ja hänen miehensä Pekka sekä pastori Pertti ”Poku” Poutanen, muusikko Jaakko Löytty ja Eeva Kuvaja, evankelista Riku Rinne. Keskustelukumppanina on tietysti ollut myös Pekka Simojoen vaimo Arja.

 

Neljännen läpi kirjan löytyvän kokonaisuuden voisi nimetä: ”Pekka kirkon uudistajana”. Läpi kirjan Pekka näyttäytyy henkilönä, joka rakastaa kirkkoaan ja juuri siksi haluaa sen uudistuvan. Lukijalle käy selväksi myös se, ettei kirkon uudistaminen ole helppoa. Muutoksia vastustavat ovat itsepäisiä ja joskus puhelinsoittoineen ja viesteineen suorastaan ilkeitä. Kirkon rakenteissa toimimisen lisäksi Pekka Simojoki tekee uudistukseen tähtäävää työtä ruohonjuuritasolla. Nuoria aikuisia ja lapsiperheitä mukaan kokoavat Majataloillat viitoittavat tietä vapaammin ja iloisemmin hengittävään kirkkoon.

 

Seitsemän silmäniskua kirjan toinen kirjoittaja Kalle Vaismaa on diplomi-insinööri ja pappi, joka työskentelee tutkijana Tampereen teknillisessä yliopistossa. Häneltä on aiemmin ilmestynyt kirja Trendi, brändi ja evankeliumi (2005).

 

Seitsemän silmäniskua on hyvin tehty kirja, joka arvostaa perinteitä ja rakentaa elämää niin sanotun klassisen kristinuskon eli Raamatun pyhyyden varaa. Samalla kirja on tyyliltään rento, elämänmyönteinen ja iloinen. Niinpä se sopii tämän ajan vilinän keskellä elävälle lukijalle - ikään katsomatta. On erinomainen asia, että kirja antaa meille mahdollisuuden tutustua Pekka Simojokeen sekä hänen läheisiinsä ja työtovereihinsa hieman laajemmin kuin vain musiikkitallenteiden ja laulujen kautta.

 

---------------

Pekka Simojoen kirjasta Joka päivä joka hetki (Minerva 2010) löydät esittelyn ja arvion kommentteineen takaa.





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin