Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Pasi Turunen: Kielletyt hedelmät - Kriittinen analyysi

Pasi Turunen, Kielletyt hedelmät - kriittinen analyysi, Kuva ja Sana, 2013,   ”vale, emävale, finnwatch?” alkaa ajankohtainen kirja, jossa Pasi Turunen ruotii Finnwatchin Kirkon Ulkomaanavun pyynnöstä julkaisemaa raporttia ”Kielletyt hedelmät - Suomessa toimivien yritysten yhteydet Israelin laittomiin siirtokuntiin”. Läpivalaisu osoittaa raportin olevan tarkoitushakuisen, tosiasioita unohtavan sekä puolitotuuksia ja asiavirheitä sisältävän.

 

Patmos Lähetyssäätiössä työskentelevä toimittaja, teologian maisteri Pasi Turunen ei jää purevan kritiikkinsä kanssa yksin. Verkkojulkaisu Kirkonkellarissa ilmestyi helmikuun alussa Herättäjä-Yhdistyksen aluesihteeri pastori Urpo Karjalainen samansuuntainen artikkeli. Siinä kiinnitetään huomiota mm. yhteyksiin, joita Kirkon Ulkomaanavulla on Israelia vastaan toimiviin ja äärimuslimien kanssa samoihin tavoitteisiin pyrkivien kirkollisiin organisaatioihin. Niillä näyttäisi olevan on Israelin suhteen samat armottomat tavoitteet kuin islamilaisilla äärijärjestöillä.

 

Karjalaisen artikkeli piirtää selkeän kuvan tilanteessa, jossa varsin suppea antisemitistiseksi katsottava joukko pyrkii kristinuskon lippua liehuttaen kääntämään kirkkojen mielipiteet Israelia ja sen olemassaolon oikeutusta vastaan. Päivittäisessä uutisvirrassa ohi soljuvien Israel-vastaisten raporttien taustalta paljastuu järjestelmällinen työ. Sen mukaan Israel on aina syyllinen, tapahtuipa Lähi-idässä mitä tahansa.

 

Pasi Turusen kirja keskittyy Karjalaisen artikkelia laajemmin Israelin historiaan ja niihin syihin, joiden kautta nykyiseen tilanteeseen on tultu. Yli kymmenen vuoden ajan Lähi-idän tapahtumiin paneutunut Pasi Turunen toteaa Finnwatchin raportin oleva yksipuolisesti laaditun, yksipuolisia puolitotuuksia ja suoranaisia asiavirheitä sisältävän poleemisen teoksen.

 

Pasi Turunen osoittaa kiihkottomasti ja faktoihin tukeutuen, miten raportin historiallinen tausta horjuu. Hän myös kertoo, miksi siirtokunnat eivät ole rauhanpyrkimysten esteenä, eikä niiden asema ole kansainvälisen lain ja Oslon sopimuksen valossa sellainen, kuin raportissa ja myös mediassa nykyään on usein halutaan väittää. Puolitotuudet turva-aidasta ja ”terrorismista”, Israelin boikotointiin pyrkivän BDS liikkeen yhteydet palestiinalaisiin äärijärjestöihin ja monet muut raportissa esiintyvät asiat saavat kirjan kautta aivan uudenlaisen sisällön.

 

Sekä Pasi Turusen kirjoittaman 64-sivuisen kirjan että Urpo Karjalaisen artikkelin luettuani mieleeni nousi etsimättä vanha suomalainen sanonta: ”Kerro, keiden kanssa seurustelet, niin minä kerron, millainen olet”. Edellä mainitut dokumentit nostavat Kirkon Ulkomaanavun toiminnasta ja yhteyksistä esille niin paljon kysymysmerkkejä, että niitä ei voi sivuuttaa olankohautuksella. Kummankin kritiikki rakentuu tarkalle dokumentoinnille, faktojen huolelliselle tarkastamiselle ja erittäin laajoille taustatiedoille.

 

------------- 

 

Tästä voit lukea Kirkonkellarista Urpo Karjalaisen artikkelin

 

Tästä voit tallentaa itsellesi e-kirjana (pdf) Pasi Turusen kirjan (sivumäärän takia kirjan lataaminen voi kestää hieman totuttua pitempään)

Kirjaa voi hankkia painettuna suoraan kustantajalta (09-8567 4999; ) tai verkkokaupasta hintaan 10 euroa.





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin