Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Mikko Ylinen, Matti Kankaanniemi: Ristin sanat

Mikko Ylinen (kuvat), Matti Kankaanniemi (teksti),

Ristin sanat,

Mietiskelyä ja mielenmaisemia,

Warelia 2020

 

Kaikki neljä evankeliumia kertovat Jeesuksen ristiinnaulitsemisen hieman eri asioita painottaen ja muistiin kirjaten. Parhaan kokonaiskuvan saa, kun lukee kaikki eri kertomukset. Ne löytyvät Matteuksen, Markuksen, Luukkaan ja Johanneksen evankeliumeista.

 

Eräs upea löytö, jonka tällainen kokonaiskuvan hahmottaminen tarjoaa, on Jeesuksen ristillä lausumat sanat. Ristillä käsistään roikkuva Jeesus, joka naulojen ja pahoinpitelyn aiheuttamien tuskien lisäksi tunsi joka hetki tukehtuvansa, puhui ristillä seitsemän kertaa. Kristillisessä traditiossa yhteen koottuja lyhyitä virkkeitä on nimitetty Ristin sanoiksi.

 

Useimmissa vanhoissa maalauksissa ja alttaritauluissa ristillä riippuva Jeesus kuvataan verisenä ja runneltunakin jotenkin kovin juhlavasti ja seesteisesti. Mikko Ylisen neljän vuoden aikana maalaamista kuvista tällaista silottelua on turha etsiä. Kirjan takakannessa mainitaankin niiden olevan samaan aikaan ”hiljentäviä ja häiritseviä”. Kuvissa tulevat hätkähdyttävällä tavalla todeksi Jesajan kirjan sanat: ”Ja kuitenkin monet järkyttyivät hänet nähdessään - tuskin häntä enää ihmiseksi tunsi, niin kammottavasti hänet oli runneltu.” (Jes.52:14)

 

Mikko Ylisen suurikokoisten maalausten yhteyteen tekstin on kirjoittanut Matti Kankaanniemi. Hän on erikoistunut Jeesuksen elämänvaiheiden historialliseen tutkimukseen. Hän avaa lukijalle Jeesuksen viimeisten sanojen sisältöä ja taustaa. Kärsivä Vapahtajamme mm. käytti ristillä paljon psalmeista tuttuja lauseita,

 

Golgatan tapahtumien lisäksi kirjan tekstit kertovat kiinnostavalla tavalla myös tuon ajan juutalaisten tavoista sekä Rooman valtakunnan tilanteesta, politiikasta ja tavallisen kansan elämästä.

 

Kirja tarjoaa paljon Raamatun ulkopuolisista lähteistä koottua historiallista tietoa, joka vahvistaa evankeliumeissa kerrottujen tapahtumien luotettavuuden ja historiallisuuden. Kyse ei ole vain jostain legendasta tai taitavasti selitetystä taruista. Kaikki on todella tapahtunut sillä tavalla kuin me Raamatusta voimme lukea. Suosittelen Golgatan tapahtumia avaavaa ja avartavaa kirjaa niin kuvien, tekstien kuin onnistuneen ulkoasunkin puolesta.

 

Mikä on Warelia?

Suomessa on paljon pienkustantamoja, jotka tekevät erittäin tärkeää ja laadukasta työtä. Ne jäävät siitä huolimatta helposti median tukan katveeseen saamatta ansaitsemaansa huomiota osakseen.

 

Warelia on ”Suomen kirjapääkaupungissa” Sastamalassa sijaitseva pieni yleiskustantamo, joka julkaisee suomenkielistä tieto- ja kaunokirjallisuutta. Yllättävän runsaassa julkaisuohjelmassa painottuvat historia-, elämäkerta- ja muistelmateokset sekä historialliset ja omaelämäkerralliset romaanit. Helposti suurten pääkaupunkiseudun kustantajien varjoon jäävään Wareliaan voit tutustua lähemmin tämän linkin kautta https://warelia.fi/.

Monien kuntien liittymänä vuonna 2009 syntynyt Sastamala on tavattoman laaja alue. Siksi sijaintia on ehkä syytä hieman tarkentaa: Warelian kotipesä tunnettiin ennen Tyrväänä, myöhemmin Vammalana ja nyt Pirkanmaalla sijaitsevana Sastamalana. Kaupunki on saanut julkisuutta mm. Vanhan kirjallisuuden päivistä, Tyrvään kirjakaupan Kirjakellarista, Pyhän Olavin keskiaikaisesta kirkosta sekä Mauri Kunnaksen Koiramäen kirjojen pohjalta syntyneestä Herra Hakkaraisen talosta.





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin