Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Marko Selkomaa: Askeleet yliluonnolliseen

Marko Selkomaa,

Askeleet yliluonnolliseen,

Aikamedia, 2012,

 

 

Harvoin osuu käteen yhtä vauhdikasta ja estottoman avoimesti omassa palvelutyössä koetuista ihmeistä ja merkeistä kertovaa kirjaa kuin Marko Selkomaan ”Askeleet yliluonnolliseen”. Yleensä saarnamiehet ja esirukoilijat jättävät hengellisissä tilaisuuksissa tapahtuneista paranemisista ja Hengen kosketuksista kertomisen niille, jotka ovat saaneet sen omalla kohdallaan kokea. Selkomaan kirja poikkeaa tässä selvästi valtavirrasta.

 

Kirjan tavoitteena ei ole olla opillinen selitys Pyhän Hengen työstä, voimavaikutuksista tai armolahjoista. Selkomaa on asettanut tavoitteensa paljon yksinkertaisemmalle ja samalla haastavammalle tasolle. Hän haluaa omien kokemustensa ja oman palvelutyönsä aikana kohtaamiensa tilanteiden kautta opettaa, millä tavalla armolahjat ja Pyhän Hengen voima käytännössä ovat hänen palvelutyössään toimineet. Hän tekee sen hyvin henkilökohtaisesti kertoen kaiken "ammattisalaisuuksia" myöten.

  

Selkomaa lähtee siitä, että Pyhä Henki, joka toimi apostolien kautta ja kirkasti alkuseurakunnassa Jeesusta, toimii edelleen samalla tavalla. Paranemiset ja henkien otteesta vapautumiset ovat, tai ainakin niiden tulisi olla, myös tämän päivän seurakunnassa luonnollisella tavalla yliluonnollisia asioita.

 

Esimerkkeinä vastaavasta kokemusten siirrosta toisille Selkomaa nostaa Raamatusta mm. Mooseksen ja Joosuan sekä Paavalin ja Timoteuksen. Opetusta ja myös käytännön tietoa siirrettiin ja tulee myös tänään siirtää eteenpäin.

 

Selkomaan täysin avoin ja mutkaton tapa kertoa hänen palvelutyönsä kautta tapahtuneista runsaista ihmeistä saattaa ensin hätkähdyttää. Ei kai mies vain leveile? Onko hän kenties ottamassa itselleen kunniaa, joka kuuluu yksin Jumalalle?

 

Päästessään kirjassa alkua pitemmälle lukijalle selviää pian, että kyse on jostain aivan muusta. Viedäkseen lukijansa mahdollisimman konkreettisesti sisälle käytännön tilanteisiin kirja käyttää arkista kieltä ja yksiselitteisiä ilmaisuja. Pyhinä pidettyjä asioita ei ole verhottu kaanaankielen tai seurakunnissa käytetyn hurskaan ”ammattikielen” taakse.

 

”Askeleet yliluonnolliseen” on mukaansa tempaava kirja. Marko Selkomaan matkojen, toiminnan ja tilaisuuksien myötä lukija pääsee monenlaisiin kirkkoihin, rukoushuoneisiin, temppeleihin ja ulkoilmatilaisuuksiin. Ja aina tapahtuu jotain odottamatonta, yllättävää ja ennen kaikkea Jeesusta kirkastavaa. Sairaita paranee, janoiset löytävät elävää vettä ja kylmät sydämet syttyvät Jeesukselle. Kaikki siis muistuttaa sitä, mistä me voimme Apostolien teoista lukea.

 

Kirjan ensimmäisessä osassa kerrotaan matkoista, ihmeistä ja tavoista, joilla Pyhä Henki on ollut voimavaikutuksineen läsnä. Jälkimmäisessä osassa Selkomaa keskittyy kertomaan omien kokemustensa kautta siitä, mitä käytännössä tarkoittaa Paavalin ohje ”Antakaa Hengen täyttää itsenne” (Ef.5:18). Miten me voimme avautua Pyhän Hengen käyttöön yhä enemmän?

 

- Jos Pyhän Hengen voi tehdä murheelliseksi, niin häntä voi myös ilahduttaa, Marko Selkomaa toteaa. Uskon ilmapiiri, Jumalan ilmestymisen odotus, yli seurakuntarajojen yltävä yhteyden ja yksimielisyyden ilmapiiri sekä luottamus Jumalaan rikkaana antajana ilahduttavat Pyhää Henkeä ja kutsuvat häntä toimimaan valitsemallaan tavalla.

 

Kirjan kaksi viimeistä lukua pyrkivät kädestä pitäen ja vierellä askel askeleelta kulkien opastamaan lukijaa oman elämän antamisessa täydellisesti ja ehdoitta Pyhän Hengen käyttöön. Selkomaan neuvot ovat kohti käyviä ja käytännöllisiä. Niiden edessä lukija joutuu tuon tuosta punnitsemaan omia asenteitaan, motiiveitaan ja tekemisiään, mikä on jokaiselle meistä varmasti hyödyllistä.

 

Mitä pitemmälle kirjaa luin, sitä innostavammalta ja tärkeämmältä se tuntui. Länsimainen kristillisyys arvostaa opillista tietoa. Se ei kuitenkaan riitä. Tehtävämme ei ole ainoastaan välittää eteenpäin oppia, mistä nykyään on tarjolla runsaasti kirjoja, vaan myös jakaa keskenämme kokemuksia, käytäntöjä, havaintoja, toimintamalleja ja Hengen ilmenemismuotoja. Ja parhaiten tällaisessa jakamisessa onnistutaan, kun tohditaan harrastaa sitä yli seurakunta ja tunnustuskuntarajojen.

 

Kirjansa johdannossa Marko Selkomaa kertoo olevansa opillisesti helluntailainen ja pitäytyvänsä Apostoliseen uskontunnustukseen. Häneltä ovat aiemmin ilmestyneet kirjat (2010) ja Parantakaa sairaita (2011).





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin