Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Jyrki ja Mia Valkeakari: Kuningaskunnan paluu

Jyrki ja Mia Valkeakari,

Kuningaskunnan paluu

TV7, 2014

 

Kirja tarjoaa tuttuihin tai sellaisiksi kuviteltuihin asioihin uutta sisältöä ja kiinnostavia näkökulmia. Samalla se ravistelee terveellisellä tavalla käsityksiämme, jotka helposti alkavat muistuttaa kiiltokuvamaisia pyhäkoulukuvia. Kirjassa myös kaivellaan pintaa paljon syvemmältä kristinuskon juutalaisia juuria. Sen myötä lukijalle paljastuu, miten paljon vierasta makua ja epätervettä kuorrutusta uskoomme on tullut mm. kreikkalaisen kulttuurin myötä. 

 

Lukija löytää kirjasta useita vahvoja teemoja, jotka pakotavat ajattelemaan ja ottamaan kantaa. Kirja toteaa, että kristinuskossa on kyse paljon enemmästä kuin vain yksilön selviytymisestä uskon ja Jeesuksen sovitustyön ansiosta taivaan iloon. Raamatun opetus maalaa eteemme paljon värikkäämmän ja monisävyisemmän tulevaisuuden. Se esittelee meille Jumalan kuningaskunnan, jonka suvereeni Kuningas on Jeesus. Luvassa ei ole vain jotain utuista taivasta vaan uudet taivaat ja uusi virheetön ja synnistä vapautettu maa, jossa Kuningas Jeesus pyhiensä kanssa hallitsee.

 

Merkittävä osa kirjasta käsittelee syitä, joiden takia me olemme Jumalan kuningaskunnan kadottaneet, vaikka Jeesus puhuu evankeliumeissa pitkälle toista sataa kertaa taivasten valtakunnasta ja Jumalan valtakunnasta ja myös Paavali pitää asiaa toistuvasti esillä.

 

Kannustaessaan lukijoitaan palaamaan takaisin kristikunnan harharetkiltä kirja käyttää hyvin elävällä ja kiinnostavalla tavalla apuna juutalaisten historiaa.  Kahteen osaan jakautuneesta Daavidin kuningaskunnasta sekä Israelin kahdentoista heimon kohtaloita löytyy runsaasti kiinnostavaa uutta materiaalia. Johtopätösten tukena on runsaasti lainauksia Raamatusta sekä jonkin verran myös asiaa havainnollistavia kaavioita.

 

Kirja on kuin hyvä raamattutunti, hyvin perusteellinen ja paljon uutta asiaa tarjoava. Samalla se on kirkon harharetket paljastava ja parannuksentekoon haastava pamfletti. Efraimin heimon lankeemuksista ja kohtaloista löytyy selkeät liittymäkohdat kristikunnan lähes parin vuosituhannen mittaisiin harharetkiin.

 

Kompastelujen ja lankeemusten lista on pitkä: Ensin katkaistiin yhteys juutalaisiin juuriin. Sitten kehitettiin ikään kuin puolusteluksi ja jälkien peittelemiseksi harhaoppi nimeltä korvausteologia. Sen turvin voitiin siirtyä juutalaisten syrjinnästä heidän vainoamiseensa. Jumalan Raamatussa käskemät juutalaiset juhlat, joita Jeesus, opetuslapset ja alkuseurakunta vielä viettivät, korvattiin uusilla pakanallisten juhlien paikalle sijoitetuilla juhlilla. Sanoma kuningaskunnasta korvattiin taivasopilla, joka sopi paremmin henkisyyttä ihannoivaan kreikkalaiseen kulttuuriin. Hengellinen ja näkyvä, taivaallinen ja maallinen haluttiin erottaa selkeästi toisistaan.

 

Kirjan viimeinen laajempi kokonaisuus on saanut otsikon Ennalleen asettamisen aika. Siinä kerrotaan, Juudan paluusta, johon liittyy mm. Israelin valtion uudelleen perustaminen, juutalaisten paluu ja messiaanisten seurakuntien lisääntyminen.

 

Paluuta luvataan myös Efraimin heimolle eli kymmenelle kadonneelle heimolle.  Hyvä Paimen tuo itse Efraimin takaisin. Hän yhdistää Efraimin ja Juudan jälleen yhdeksi kuningaskunnaksi.

 

Myös kristikunnalle on varattuna paluu ensi ajan rakkauteen (Ilm.2:4). Käytännössä se merkitsee uutta uskonpuhdistusta. Sen myötä palataan kuningaskunnan evankeliumiin, Jumalan juhlin ja korjataan suhteet juutalaisten ja Israelin kanssa.

 

Todella kiinnostava ja haastava teos, joka saa tarkastelemaan uudella tavalla monia itsestään selvinä pidettyjä ja traditioomme syvälle piintyneitä käsityksiä. Aiheen tärkeydestä ja ajankohtaisuudesta kertoo myös se, että kirjan myötä olemme saaneet jo toisen väkevän ja herättelevän puheenvuoron siihen keskusteluun, jota myös Pekka Sartolan erinomainen uusi kirja on viritellyt.

 

-----

 

 

Toinen merkittävä kirja Jumalan Kuningaskunnasta ja Kuningas Jeesuksesta:



© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin