Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Jouko Ruohomäki: Karismaattisuuden kutsu

Jouko Ruohomäki

Karismaattisuuden kutsu

Aikamedia, 631 sivua

 

Opetusneuvos Jouko Ruohomäki on kirjoittanut järkälemäisen kirjan ”Karismaattisuuden kutsu”. Lisäotsikkona kannessa on teksti ”Karismaattisen kristillisyyden kehitys helluntailiikkeeksi”. Viitteitä sisällöstä kirjan sisällöstä tarjoaa myös kannessa oleva kyyhkynen, joka on ehkäpä tunnetuin Pyhästä Hengestä käytetty vertauskuva.

 

Karismaattisuuden historiaa, kehitystä ja siihen vaikuttaneita henkilöitä tarkastellaan kirjassa tieteellisellä tarkkuudella ja asiat huolellisesti perustellen. Liikkeelle lähdetään apostolisen kirkon ajoilta. Kirjan ensimmäisessä osassa tarkastellaan karismaattisten ilmiöiden historiaa. Toisessa osassa tutkittavana on karismaattisuus metodisti- ja pyhitysliikkeessä. Kolmas osa tutkii karismaattisia ilmiöitä suomalaisissa herätysliikkeissä 1700- ja 1800-luvuilla. Kirjan neljäs osa kertoo Suomen helluntailiikkeen synnyn ja leviämisen 1900-luvun alussa.  

 

”Karismaattisuuden kutsu” on merkittävä ja yli kirkkokuntien rajojen tärkeä ja myös hyvin kiinnostava teos. Vaikka kirja kuvaa helluntailiikkeen syntyä ja ensimmäisiä vaiheita, sitä voi lukea myös paljon laajempana tällä hetkellä nopeimmin kasvavan kristillisyyden alueen katsauksena. Samaan aikaan, kun pohjoisen ja lännen kirkot menettävät asemiaan ja jäseniään, etelän ja idän karismaattiset kirkot ja seurakunnat elävät väkevää kasvun aikaa. Siihen, miksi näin on, kirja antaa monia perusteltuja näkökulmia ja vastauksia.

 

Toinen punainen lanka, jonka kirjasta löysin, koskee vakiintuneiden kirkkojen epäluuloista ja suorastaan vainoharhaista suhtautumista Pyhän Hengen työhön ja sen tuomiin uudistuksiin. Vuosisadan alun tapahtumista lukiessani kohtasin paljon asioita, joiden kohdalla en oikein tiennyt itkeäkö vai nauraa. Jeesuksen toivomus, että hänen omansa olisivat yhtä, tuntuu kaikuneen enimmäkseen kuuroille korville. Pahinta on tietysti se, että samanlaisia epäluulon, pelon ja torjunnan asenteita, joista kirja kertoo, löytyy vielä tänäänkin valitettavan paljon.   





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin