Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Jorma Laulaja: Mikä tie, mikä matka!

Jorma Laulaja

Mikä tie, mikä matka!

Kustanus Arkki (2007)

 

Matkan teema tuntuu kiehtovan Lapuan emerituspiispa Jorma Laulajaa. Hänen kirjansa nimi on ”Mikä tie, mikä matka!” Kanteen painettu lisäotsikko: ”Hengellinen matka Abraham-tekstien äärellä” kertoo, millaisesta matkasta on kysymys. Nyt ei vaelleta vaikkapa läpi vuoden päivä kerrallaan hartaustekstien myötä. Nyt lähdetään liikkeelle kauempaa ja piirretään laajempia kaaria.

 

Ensin matkataan neljä vuosituhatta taaksepäin: Sen jälkeen tutustutaan Kaldean Urissa Abrahamiin, ja matkataan hänen joukkonsa mukana Luvattuun maahan.

 

Matkan lähtökohta, Kaldean Ur, sijaitsi lähellä paikkaa, josta nykyään kerrotaan television uutislähetyksissä verisiä uutisia lähes päivittäin. Paikka tuntee nimen Basr. Meidän aikanamme tuo Irakin eteläosassa sijaitseva kaupunki on saanut kyseenalaista mainetta autopommeista ja verisistä taisteluista.

 

Myöhäisellä pronssikaudella Ur sijaitsi vilkkaan vesiväylän varrella. Maan kohoamisen takia nykyinen Basra sijaitsee peräti kahdensadan kilometrin päässä Eufrat-virrasta. Ur oli kukoistava, vauras ja hyvin järjestäytynyt kaupunki. Kaiken sen Abraham jätti taakseen lähtiessään perheineen, palvelijoineen, ja karjoineen vaeltamaan asumattomille seuduille. Jumalalta saamalleen tehtävälle kuuliaisena hän jätti helpon elämän ja ryhtyi vaeltavaksi paimentolaiseksi.

 

Piispa Jorma Laulaja kutsuu lukijansa mukaan tuolle matkalle. Hän kertoo, millaista elämä oli pronssikauden lopulla, miten yhteiskunta oli järjestynyt sekä kuinka kaupunkien asukkaat ja paimentolaiset suhtautuivat toisiinsa.

 

Raamatun tekstien taustoja avaten ja mielenkiintoista historiallista tietoa kertoen hän piirtää hyvin elävän ja kiehtovan kuvan Abrahamin vaiheista.

 

Tuloksena on raamatullinen, historiallinen ja myös vahvasti hengellinen matka, jonka aikana löytyy monia mielenkiintoisia näkökulmia kristinuskon juurien lisäksi myös juutalaisuuteen ja islamiin.

 

Eikä tämä matka päästä vähällä myöskään meidän aikaamme. Jorma Laulaja vetää neljän vuosituhannen takaa monia kohti käyviä linjauksia haastaen lukijansa ottamaan kantaa oman aikamme ilmiöihin ekologisista kysymyksistä tsunameihin ja nykyajan lapsiuhreihin.





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin