Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Ilkka Halava, Matti Helin, Pontus Salmi: Kansankirkon myytinmurtajat

Ilkka Halava, Matti Helin, Pontus Salmi

Kansankirkon myytinmurtajat

Edita 2009, 138 sivua

 

Kirjoittajakolmikko Ilkka Halava, Matti Helin ja Pontus Salmi on kirjoittanut ohuen mutta sanomaltaan painavan kirjan ”Kansankirkon myytinmurtajat”.

 

Millaisin eväin tällainen kirja on syntynyt?

 

Kauppatieteitten maisteri ja ekonimi Ilkka Halava on tulevaisuudentutkija ja yhteiskunnan sosiokulttuurisen muutosten asiantuntija.

Pastori ja valtiotieteiden tohtori Matti Helin on Tampereen seurakuntayhtymän diakoniajohtaja, kirkon laatuajattelun, jäsenyyden ja asiakaslähtöisyyden osaaja.

Pastori ja teologian tohtori Pontus Salmi on Vantaan seurakuntayhtymän yhteisen seurakuntatyön johtaja, jonka eritysalueita ovat johtaminen, työyhteisöt ja strategiatyö.

 

Entä millaisiin päätelmiin näin laajalla asiantuntemuksella ja kokemuksella päädytään? Tässä siitä muutama esimerkki kolmikon havainnoista:

 

Kirkosta eroamiseen on syytä suhtautua vakavasti. Tradition rinnalle on raivattava tilaa jäsenten tarpeille, tunteille ja odotuksille.

Me suomalaiset podemme hengellisyysvajetta, jota kirkko on onnistunut huonosti täyttämään.

Kirkko tarvitsee johtajia, jotka yhdistävät eristyksissä puuhailevat työmuodot ja monenkirjavat näyt toimiviksi ja ydinsanomaansa julistaviksi seurakunniksi. Ja niin edelleen.

 

Kaiken kaikkiaan kirja on erittäin reipas, suorasanainen ja käytännöllinen puheenvuoro tilanteeseen, joka on ilman korjausliikkeitä ja selkeää parannuksentekoa viemässä seurakunnat yhä pahemmin yhteiskunnan marginaaliin.

 

Byrokraateille ja organisaatioon rakastuneille kirja voi olla tuskallistakin luettavaa. Heitä lohduttakoon ajatus siitä, että kaikki kehitys ja parannuksen tekeminen alkaa tosiasioiden tunnistamisesta ja tunnustamisesta.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin