Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Esther Baker: Olin buddhalainen nunna

Esther Baker,

Olin buddhalainen nunna

Päivä 2012,

 

 

Buddhalaisuutta tunnetaan meillä varsin huonosti, vaikka se kuuluu kristinuskon, islamin ja hindulaisuuden kanssa maapallomme neljän suurimman uskonnon joukkoon. Kertoessaan henkisestä ja hengellisestä etsinnästään sekä päätymisestään buddhalaisuuteen Esther Baker kuvailee samalla mielenkiintoisella ja tarkalla tavalla tätä Aasiasta myös Eurooppaan levittäytynyttä uskontoa.

 

Englannissa Liverpoolin lähellä syntyneen Estherin henkinen matka kristinuskoa vastaan kapinoivasta perheestä ateistiksi, rajua elämää viettäväksi opiskelijaksi ja viimein buddhalaisen luostarin nunnaksi sisältää paljon pohdittavaa. Jäin tekstin ääressä moneen kertaan miettimään, miten valtavalla tavalla pieniltäkin vaikuttavat asiat voivat muovata toisen ihmisen elämänkaarta.

 

Viimein Estherin rauhaton elämä vaihtuu intohimoiseksi totuuden ja elämän tarkoituksen etsinnäksi. Kun monenlaista on yritetty, Ester päätyy buddhalaisuuteen. Hän päätyy kokeilemaan elämistä thaimaalaisessa metsäluostarissa, missä päivät kuluvat virikkeistä köyhinä ja päivästä toiseen samanlaisina. Seuraavaksi Estherillä on edessään tärkeä ratkaisu. Englannissa sijaitsevassa luostarissa hänet vihitään buddhalaiseksi nunnaksi. Kahdeksan vuoden ajan hän etsii totuutta nousten samalla yhä ylemmäksi buddhalaisuuden arvoasteikolla. Samalla mietiskely ja buddhalaisten menot vievät häntä yhä kauemmaksi luostarin ulkopuolella olevasta maailmasta.

 

Kaikki siteet eivät kuitenkaan ole poikki, vaikka inhimillisesti katsoen siltä voi näyttää. Luostarissa käyvät vieraat, luostariyhteisössä katsottu elokuva Jackie Pullingerin työstä Hongkongissa, anglikaanisten nunnien yhteydenpito ja monet pienet asiat huoneen seinälle heijastunutta ristiä myöten punoutuvat Jumalan suunnitelmaksi, joka johdattaa Estherin pois luostarista ja takaisin kristinuskon pariin.

 

Kirjan jälkimmäinen osa on väkevää todistusta siitä, miten Jumala ottaa luostarista lähteneen, sisäisesti rikkinäisen ja monin tavoin tyhjän päälle joutuneen Estherin hellään hoitoonsa. Rakastavien ja apua tarjoavien kristittyjen veljien ja sisarten tukemana siipirikosta kasvaa lähetystyöntekijä, jolla on erinomaiset valmiudet juuri buddhalaisten kohtaamiseen. Siinä työssä Esther Baker on nyt ennättänyt olla jo pari vuosikymmentä.

 

Kirjan kannessa ovat Jackie Pullingerin sanat: ”Suosittelen vahvasti tätä kirjaa kaikille, jotka etsivät totuutta ja haluavat nähdä, onko Jeesus todellinen tänäänkin.”

 

Lyhyt lause luonnehtii oivallisella tavalla koko kirjaa. Kuoleman voittanut ja ylösnoussut elävä Jeesus Kristus on enemmän ja suurempi kuin Buddha, joka ei edes itse koskaan väittänyt olevansa muuta kuin kuolevainen ihminen. Valoa etsiessään Esther ajautui keskelle pimeyttä, mutta Kristuksen kirkkaus, joka on kaikkea pimeyttä suurempi, osoitti hänelle tien todelliseen valoon ja kirkkauteen. Samalle elämän tielle Esther kutsuu jokaista tämän mielenkiintoisen ja evankeliumin voimasta todistavan kirjansa lukijaa.

 

-------- 

 

Kirjojen valintaoppaasta löytyy arviointi ja esittely myös kirjasta 





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin