Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Eero Pokela: Joulukuun kuudes

Eero Pokela

Joulukuun kuudes

Minerva,  349 sivua

 

Sotien ja ahdistuksen aikoina kansamme on rukoillut ahkerasti. Kun omat voimat ovat näyttäneet vähäisiltä, on yksilöinä ja kansana turvauduttu kaikkivaltiaan Jumalan apuun. Tästä todistaa muun muassa Eero Pokelan kirja ”Joulukuun kuudes”, historiallinen romaani Kyösti Kalliosta ja hänen ajastaan.

 

Suomen itsenäistymistä ja kansakunnan kasvukipuja seurataan tavallisten ihmisten kohtaloiden kautta. Kirjan kaikki henkilöt ovat todellisia, mutta kirjailijan vapaudella Eero Pokela on sanoittanut heidän keskustelujaan ja edesottamuksiaan silloin, kun käytettävissä ei ole ollut kirjeitä, dokumentteja tai aikalaisten kertomuksia.

 

Kirja seuraa elävästi ja mielenkiintoisella tavalla kansamme ja erityisesti presidentti Kyösti Kallion vaiheita. Samalla kerronnassa nousevat esille Pokelan suvun jäsenten hyvinkin erilaiset kohtalot. Kirjaa voisikin sanoa samaan aikaan historialliseksi yhteenvedoksi, Kyösti Kallion henkilökuvaksi ja Pokeloiden sukuromaaniksi.

 

Kirjan kuvaama kansa rukoilee. Myös tuon kansan johtajille rukouksella on tärkeä merkitys. Mitä kovemmiksi ajat ja ulkoiset uhkakuvat muodostuvat, sitä lujemmin puristuvat niin ministerin kuin talollisenkin kourat rukoukseen.

 

”Joulukuun kuudes” on Eero Pokelan kymmenes teos, josta ei puutu sen enempää huumoria, yllättäviä käänteitä kuin jännitystäkään. Mukana on paljon sellaista historian kätköistä kaivettua aineistoa, joka on varmasti useimmille lukijoille uutta.

 

Tänäänkin kansamme elää vaikeita aikoja. Talouden tukipilarit natisevat ja valtava määrä ihmisiä on menettänyt työpaikkansa. Kukaan ei tunnu tietävän, miten syvälle me olemme vajoamassa ja kauanko tätä kestää. Tällaisesta epävarmuudesta ja kymmenien tuhansien perheiden syvästä ahdingosta huolimatta vain pieni osa etsii apua rukouksesta ja kaikkivaltiaalta Jumalalta.

 

Vai milloin olet viimeksi kuullut jonkun ministerin, pääjohtajan tai peräti presidentin kehottavan meitä rukoilemaan tilanteen korjautumisen puolesta?





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin