Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Billy Graham: Elämästä, uskosta, juoksun päättämisestä

Billy Graham,

Elämästä, uskosta, juoksun päättämisestä

Kuva ja Sana 2012,

 

 

Billy Graham, 94 vuotta, on kirjoittanut hyvin epätavallisen kirjan. Se poikkeaa kaikista hänen aiemmin kirjoittamistaan, ja on harvinainen teos myös koko kirjallisuuden kentässä. Erilaisuuden avain löytyy kirjan nimen viimeisistä sanoista: ”juoksun päättämisestä”.

 

Aikana, joka palvoo nuoruutta ja yrittää pysyä siinä voiteiden ja leikkausten avulla viimeiseen saakka kiinni, puhe juoksun päättämisestä eli kuolemasta on hyvin harvinaista, melkeinpä sopimatonta. Näin siitä huolimatta, että väestön keski-ikä nousee koko ajan, ja juoksunsa vuosikymmenen tai parin aikana päättävien suhteellinen osuus kasvaa samassa suhteessa.

 

Billy Graham ei ainoastaan uskaltaudu katsomaan totuutta silmiin. Hän tekee sen kirjan nimen kahden ensimmäisen sanan lähtökohdista. Vanhuuteen liittyy monenlaisia vaivoja ja luopumisia, mutta silti myös silloin, ja joskus nimenomaan juuri silloin, ikääntyneen ihmisen elämä voi olla täysipainoista, antoisaa ja myös läheisille ihmisille tärkeää. Avaimena vanhuuden aarteiden löytämiseen ja vaivojen kestämiseen Billy Graham näkee uskon.

 

Kirjassa ei vähätellä vanhuuden vaivoja maalailemalla ruusunpunaisia kuvia kultaisista vuosista.

 

"Se, joka sanoi, ettei vanhuus ole mammanpoikia varten, oli oikeassa. Kun vanhukset kokoontuvat yhteen, tiedän melko varmasti, mistä he mieluiten puhuvat. Viimeisimmistä kivuista ja säryistä", Billy Graham toteaa.  Hän valittaa, ettei kukaan aiemmin opettanut hänelle, milaista vanhuus tulisi olemaan. Niinpä hän ei ollut tiennyt, mitä odottaa. Nyt vanhana miehenä hän sanoo tietävänsä. Tuon tiedon ja kokemuksen hän haluaa kirjassaan antaa lukijoidensa käyttöön.

 

Kuten kaikessa rakentamisessa myös ihmisen elämässä perustuksen pitävyys ratkaisee. Kun vuodet hiljentävät vauhdin ja vanhuuden vaivoja kertyy yhä enemmän, perustuksen merkitys korostuu entisestään. Jos Jumala saa olla läsnä ihmisen elämässä, vaikeuksienkin keskeltä löytyy aina tulevaisuuden ja toivon näköala.

 

Jumalalla on omat syynsä pitää meitä täällä tietty aika ennen kotiin kutsua, jopa vanhuuden kivuliaatkin vuodet. Tästä lähtökohdasta on turvallista löytää omalle elämälle mielekkyys, turvallisuus ja jopa ilo, olivatpa fysiologiset rajoitteet millaisia tahansa.

 

”Katsotaan yhdessä, millaista toivoa, tyytyväisyyttä ja jopa iloa voimme kokea, kun opimme näkemään vanhenemisemmekin vuodet Jumalan näkökulmasta ja löytämään Hänen voimansa päivittäin avuksemme”, Billy Graham kirjoittaa kirjansa johdannossa.

 

Hengellisten eväiden ja kirkkaan evankeliumin lisäksi kirjassa on paljon vanhenemiseen ja vanhuuteen liittyviä käytännön neuvoja aina arkisten asioiden hoitamista myöten. Oman kokemuksensa pohjalta Billy Graham myös opastaa, miten välttää elämästä eläkkeelle jääminen, kuinka pysyä vahvana kun voimat uupuvat ja millä tavalla suunnitella jo ennalta niin sanottuja kultaisia vuosia.

 

Kirjan kymmenen luvun hätkähdyttävin otsikko on luvulla kuusi: Määränpäänä kuolema. Luvussa Billy Graham kertoo koskettavalla ja herkällä tavalla vaimonsa Ruthin kuolemasta. Surevan elämä, sureminen, surutyö, ystävien merkitys ja matkaaminen kotia kohti Jumalan lohduttamana ovat asioita, jotka moni ihminen joutuu kohtaamaan. Tai saa kohdata, mikäli koko ajatusta kuolemasta ei ole torjuttu nykyajan tyyliin niin perusteellisesti, että kaikki tapahtuu valmistautumattomana ja musertavana katastrofina.

 

Meille, joille on jo ehtinyt kertyä melkoinen määrä vuosia, kirja tarjoaa erinomaista vertaistukea ja rohkaisua. Nuoremmille se antaa mahdollisuuden nähdä ennalta asioita, jotka väistämättä tulevat vastaan, kun ikää karttuu tarpeeksi. Samalla kirja tarjoaa tilaisuuden oppia ymmärtämään aiempaa paremmin ja syvemmin omia vanhempia ja isovanhempia.

 

-----------------------------------------------

 

Tiedot ja arviot noin 550:stä kristillisestä kirjasta





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin