Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Anni Maria Laato: Matres Ecclesiae

Anni Maria Laato,

Matres Ecclesiae

Perussanoma, 2011,

 

Moni sellainen, jolta on jäänyt latina opettelematta, saattaa kompastua kirjan nimeen. Kannattaisi kuitenkin jatkaa ainakin alussa olemaan lukuun Lukijalle. Siinä Anna Maria Laato selittää, mitä kirkkoäideillä tarkoitetaan. Kyse on naisista, joiden elämällä ja toiminnalla on ollut merkittävä rooli kristinuskon leviämisessä.

 

Vaikka kirja pohjautuu tarkkaan historian tutkimiseen ja suureen määrään ensimmäisiltä vuosisadoilta säilyneitä kirjeitä, tekstissä on leppoisan tarinoinnin huoleton kepeys. Naisten värikkäät ja useimmiten myös hyvin dramaattiset vaiheet tuovat tarinoihin jo ilman mausteitakin jännitteitä ja yllättäviä käänteitä. Huolellisesti kerrottuina ne ovat samalla erinomaisia kyseisen ajan tapahtumien, elämän, kulttuurin ja hengellisten asioiden kuvaajia.

 

Kirja alkaa aiheella, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Kertomukset marttyyriuden kokeneiden naisten rohkeudesta, luottamuksesta ja viimeisistä hetkistä ovat koskettavia. Samalla ne haastavat lukijan pohtimaan, miten me itse kukin tuollaisissa tilanteissa kykenisimme säilyttämään uskomme?

 

Askeesi ja luostarielämä olivat monen kristinuskoon kääntyneen naisen tietoinen valinta. Kirjassa kerrotaan myös naisista, jotka matkojen vaivoja ja matkalaisia vaanineita rosvoja säikkymättä tekivät pyhiinvaelluksia Raamatusta tutuille paikoille. Näiden kertomusten myötä lukijalle avautuu mahdollisuus kurkistaa ensimmäisten vuosisatojen Jerusalemiin, Betlehemiin ja moniin muihin kiinnostaviin paikkoihin.

 

Ajankohta huomioon ottaen on selvää, että Roomalla ja roomalaisilla on kirjassa suuri rooli. Elettiinhän Rooman valtakunnassa, jota gootit olivat ahdistelemassa kohti tuhoa. Rooman ja Pyhän maan lisäksi tuon ajan kristillisyyden vahva alue Pohjois-Afrikka hurskaine naisineen on saanut oman lukunsa.

 

Kirjan lopussa pohditaan vielä lyhyesti äitejä opettajina, miesten ja naisten samanarvoisuutta Kristuksessa, naisten teologiaa sekä verkostoitumista, joka oli tärkeä asia jo tuolloin. Erikseen kootulla listalla merkittävistä vuosiluvuista sekä kirjallisuusluettelolla ja erilaisilla kartoilla lukija pääsee halutessaan syventämään ja laajentamaan kirjan kertomuksia.

 

Kirjassa esiteltyjen naisten elämästä, ajatuksista, kirjeenvaihdosta ja ratkaisuista lukiessa mileen nousee väistämättä ajatus siitä, että vaikka aika on vuosisatojen saatossa muuttunut, niin ihminen on yhä toiveineen, pelkoineen ja tavoitteineen perin samanlainen. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen ja historiaa kiinnostavien henkilötarinoiden - tai pitäisikö tässä yhteydessä sanoa - naiskohtaloiden kautta elävästi avaava kirja!





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin