Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Aleksi Kuokkanen: Teesejä vanhurskauttamisesta

Uskonpuhdistuksen sanoma tänään IV,

Aleksi Kuokkanen,

Teesejä vanhurskauttamisesta,

Perussanoma 2016

 

Mieleen painuvaa tarinaa käyttäen kirjan alussa otetaan esille vaikeudet, joita liittyy sanaan vanhurskaus. Sanan ymmärtämiseen sisältyy useimmilla ongelmia: Sanoilla vanhurskaus ja hurskas on hyvin vähän tekemistä keskenään. Suurimmat ongelmat syntyvät siitä, että niillä luullaan olevan paljonkin tekemistä keskenään. Kaiken lisäksi meillä on taipumus sekoittaa ne keskenään mitä salakavalimmilla tavoilla.

 

Tällaisia ovat Akseli Kuokkasen kymmenen teesiä vanhurskauttamisesta. Lisään niiden perään joitain omia poimintojani teesien selityksistä:

 

1 Teesi: Uskonvanhurskaudessa on kyse evankeliumista

- usko on pään ja sydämen asia. Ratkaisevaa on suhtautuminen Jeesuksen suorittamaan pelastustyöhön

 

2. Teesi: Vanhurskauttamisessa on kyse lupauksesta

- jos koko maailma on pelastettu riippumatta kenenkään uskosta, niin uskon pelastava luonne ei voi olla siinä, että se lisää jotain Kristuksen täytettyyn työhön.

 

3. Teesi: Vanhurskauttamisessa meidät viedään oikeussaliin

- vanhurskauttaminen = vapauttavan tuomion julistamista, ei edes hieman hurskaammaksi tekemistä

 

4. Teesi: Vanhurskauttamisoppi avautuu Vanhan testamentin uhrikultista

- Suurena sovituspäivänä Israelin kansan synnit sovitettiin kahdella pukilla vuodeksi kerrallaan. Gogatalla Jeesus sovitti kerralla ja lopullisesti koko maailman kaikkien aikojen ihmisten synnit.

 

5. Teesi: Vanhurskauttamisopin forenssisuus on postmodernin ajan hengen vastainen ajatus

- kristinuskon alkuaikoina paheksunta kohdistui evankeliumiin. Nyt liberaalina ja yksilökeskeisenä aikana paheksunta koskee lakia.

 

6. Teesi: Pyhitys on vanhurskauttamisen seuraus

- vanhurskauttaminen on kertakaikkinen tapahtuma, pyhittyminen eli pahasta hyväksi muuttuminen on vähittäinen elinikäinen prosessi. Ensin on mentävä ”oikeussaliin” ja vasta sitten ”lääkärin vastaanotolle”

 

7. Teesi: Teoilla on merkitystä pelastuksen laajassa kuvassa

- armoa ei pidä ymmärtää vapautuksena rakkauden teoista. Lakia ja evankeliumia ei pidä sekoittaa toisiinsa mutta ei myöskään pitää liian kaukana toisistaan. Kirjassa asiaa havainnollistetaan erinomaisesti elokuvan Pelastakaa sotamies Ryan avulla.

 

8. Teesi: On syytä elvyttää klassinen luterilainen vastaus roomalaiskatoliseen haasteeseen

- edellä olleen Pelastakaa sotamies Ryan vertauksen jälkeen tämä teesi jäi täysin avautumatta

 

9. Teesi: Ekumeenisen menetelmän tulee kyetä yksiselitteisyyteen

- on pidettävä kiinni luterilaisesta vanhurskauttamiskäsityksestä, eikä tehtävä ekumenian nimissä epäselviä kompromisseja

 

10. Teesi: Uskonvanhurskaus sulkee pois muut uskonnot ihmisen pelastumisessa

- luterilaisellakin puolella on ajattelua, että ne, jotka eivät ole koskaan kuulleet evankeliumia, ovat syyntakeettomia ja siten tuomion ulkopuolella, koska heillä ei ole ollut mahdollisuutta kuulla ja ottaa vastaan tai hylätä evankeliumia. Tällaista vastaan puhuvat mm. Room.3:22-24, Ap.t.4:12 Tästä löytyy myös tärkein motiivi lähetystyölle

 

 

Yhteenveto:

Aleksi Kuokkasen kirja Teesejä vanhurskauttamisesta avaa erinomaisella tavalla luterilaisen näkemyksen sanoista vanhurskas ja vanhurskauttaminen. Samalla teksti kertoo, millaisia – varsin vähäisiltä tuntuvia - eroja tässä asiassa löytyy luterilaisen ja roomalaiskatolisen tulkinnan välillä. Erityisen mielenkiintoisia ovat kohdat, joissa Kuokkanen käsittelee uskon ja tekojen suhdetta käyttäen apuna elokuvaa Pelastakaa sotamies Ryan. Erittäin mielenkiintoinen ja lukemisen arvoinen kirja!

 

 

Teksti, selkeys, ulkoasu  *****

Sisältö, sanoma  *****

 

  

(693) 

 

  





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin