Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Craig Groeschel: Sielu puhdistuskuurilla

Craig Groeschel,

Sielu puhdistuskuurilla,

Päivä, 2012

 

Miten on mahdollista elää puhdasta elämää saastuneessa maailmassa? Tämä kysymys nousee esille jo kirjan kannen alaotsikossa. Kuinka varjella sydämensä puhtaana kaiken  likaisen ja Jumalan tahdon vastaisen keskellä, jota kohtaamme päivittäin mediassa ja myös lähipiirissämme?

 

Caraig Groeschel aloittaa kertomalla lapsuudestaan, jolloin hänen vanhempansa olivat ahkeria tupakoijia. Koti haisi tupakalle, vaatteet haisivat tupakalle ja lapset elivät jatkuvasti tupakansavun ympäröiminä. Lähipiirissä oli vain yksi koti, jossa ei tupakoitu. Sen raikas ja puhdas ilmapiiri oli alituiseen savun hajuun tottuneille lapsille erikoinen kokemus. Toisaalta he tupakalle haisevine vaatteineen olivat tuossa puhtaassa ympäristössä erikoisia ja pahalle haisevia vierailijoita.

 

Vasta paljon myöhemmin yhteiskunnassa alettiin puhua passiivisen tupakoinnin vaaroista. Silloin myös Craigin kotona meno muuttui. Vanhemmat halusivat suojella lapsiaan passiivisen tupakoinnin aiheuttamilta vaaroilta. Viimein he onnistuivat jopa lopettamaan tupakoinnin kokonaan.

 

Käyttäen tupakointia esimerkkinä Craig Groeschel toteaa meidän kaikkien elävän alituisesti keskellä monenlaisia myrkyllisiä asioita. Tupakansavun lailla me hengitämme sisäämme vaikutteita, jotka eivät ole hyväksi hengelliselle elämällemme ja jumalasuhteellemme. Tällaisista elämäämme hiipineistä myrkyistä eroon päästäksemme sielumme on syytä panna tietoiselle ja päättäväiselle puhdistuskuurille.

 

Ensimmäinen ja vaikein vaihe on tunnistaa myrkylliset asiat, joihin olemme ehtineet tottua ja turtua. Ajattelemme helposti, että eihän tuo voi olla mikään iso juttu, kaikkihan niin ajattelevat ja tekevät!

 

Tunnistamisessa vaaditaan sekä tarkkuutta että rehellisyyttä. Meillä on taipumus selittää myrkytysoireemme ”parhain päin” ja sysätä syy muiden kannettavaksi. Totuuden näkeminen ja tunnustaminen tekee usein kipeää. Lukijaa ei kuitenkaan jätetä tähän tilanteeseen yksin. Omista taisteluistaan ja kompasteluistaan avoimesti kertoen Craig rohkaisee häntä käymään läpi tämän tärkeän vaiheen ja jatkamaan päättäväisesti koko puhdistuskuurin loppuun saakka.

 

Kirjan vahvuuksia ovat hyvät tarinat, sujuva kieli, iloinen ja paikoin suorastaan ilkamoiva ote, suorasukainen rehellisyys ja lempeästi haastava ehdottomuus. Hyvän ystävän lailla Craig vaeltaa lukijansa kanssa läpi koko prosessin vuoroin rohkaisten, välillä lohdutellen ja tarvittaessa lempeästi selästä eteenpäin tuuppien.

 

Millaisista myrkyistä Craig kirjassaan puhuu? Missä asioissa me jokainen hänen itsensä lailla tarvitsemme  puhdistuskuuria?

 

Lista on pitkä: itsepetos, väärät uskomukset, arvojemme rispaantuminen, maailmaan mukautuminen, salaiset synnit, myrkylliset tunteet kuten kateus, katkeruus, raivo ja pelot. Myös materialismin valheelliset lupaukset, kulttuurin nimissä levitettävät myrkyt, epäterveiden ihmisten kanssa seurustelu, pilaantunut usko, lakihenkisyys, eltaantuneet seurakunnat ja happamat uskovat levittävät helposti elämäämme myrkkyjä.

 

Hyvä ystäväni rovasti Yrjö Niemi on jo vuosien ajan puhunut samoista asioista kuin Craig Groeschel. Yrjö Niemen sormi on tuolloin sormi osoittanut kohti jokaisesta kodista löytyvää mustaa alttaria. Sillä hän tarkoittaa televisiota, jonka kautta koteihimme nykyään tulvii ilta illan jälkeen murhia, siveettömyyttä, Jumalan nimen väärinkäyttöä, kiroilua, lähimmäisten mitätöintiä, ahneutta, aviorikoksia, väkivaltaa ja monenlaista muuta sielun myrkkyä.

 

Yrjö ja Craig ovat tässä samalla asialla. Molemmat ovat aiheellisesti huolissaan siitä, miten paljon itseään kristittyinä pitävätkin perheet viettävät aikaa tuon mustan alttarin äärellä sen sijaan, että he suuntaisivat ajatuksensa ja ajankäyttönsä Jumalan mielen mukaisiin asioihin, jotka ovat elämää puhdistavia eivätkä sitä myrkyttäviä.

 

--------- 

 

Craig Groeschel on LifeChurch-seurakunnan perustaja ja johtava pastori, jolla on ollut mielenkiintoinen ura erilaisten seurakuntien kautta nykyiseen tehtäväänsä. Suomeksi hänen kirjojaan on aiemmin julkaistu: Chazon - Oma elämä uusin silmin (2008), (2009), (2011). Kahdesta viimeksi mainitusta löydät linkkien kautta esittelyt ja arviot näillä sivuilla olevasta Kirjojen valintaoppaasta.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin