Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Tommy Hellsten: Ihmisen paikka elämänsä keskiössä

Kuva on poimittu Tommy Hellstenin uutiskirjeen alusta

- Tällä hetkellä suurin syy varhaiselle sairaseläkkeelle siirtymiselle ovat  mielenterveysongelmat. En usko olevani kovin väärässä, jos väitän että juuri uupumusperäinen masennus on suurin ryhmä tämän ilmiön sisällä, Tommy Hellsten toteaa Ihminen tavattavissa –uutiskirjeessään.

 

- Jos katsomme makrolukuja, Työterveyslaitoksen professori Guy Ahonen on kollegojensa kanssa tullut tutkimuksissa siihen tulokseen, että työkyvyn lasku maksaa yhteiskunnalle vuositasolla 43 miljardia euroa. Tämä luku tulee käsitettävämmäksi  kun tietää että Suomen budjetti on 50 miljardia, toteaa Tommy Hellsten jatkaa.

 

- Maassamme soivat siis massiiviset hälytyskellot. Teemme virheen, jos emme osaa näitä kelloja oikein tulkita. Ne nimittäin kertovat jotain siitä miten me tällä hetkellä elämme, eivät niinkään siitä millaisia ihmisiä uupuneet ovat. Uupuneet eivät ole huonoja ja epäonnistuneita ihmisiä vaan barometrejä, jotka kertovat että jokin on vialla tavassamme elää ja tehdä työtä. Herkimmät ihmiset reagoivat nopeimmin. Emme pääse eteenpäin tämän massiivisen ongelman ymmärtämisessä jos aina kaadamme vastuun uupuneille sen sijaan, että tutkisimme tapaamme elää. Mitään ei voi muuttaa ellei ensin suostu kohtaamaan ongelmaa.

 

-Mikä sitten on ongelma? Se on siinä, että emme näe ihmistä, näemme vain ihmisen suorituksen. Ihmisen syvin tarve on nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi tulemisen tarve. Jos ihminen työssä, sen arvoissa ja sen johtamiskulttuurissa, ei ole keskiössä vaan siellä on hänen välinearvonsa suorittajana, silloin ihminen joutuu panemaan syrjään kaikki ihmisenä olemiseen liittyvät asiat. Ihminen yrittää keskeyttää ihmisenä olemisen työajaksi. Hän siis astuu syvimmästä tarpeestaan syrjään ja yrittää selviytyä. Ja tämä juuri synnyttää uupumusta, ei työnteko. Työn tekeminen synnyttää väsymyksen, ei uupumusta. Uupumus on syvempi ilmiö ja henkisempi. Siitä on merkkinä esimerkiksi juuri se, että vaikka lepää, ei palaudu. Uupumuksesta ei voi toipua ellei ymmärrä uupumukseen johtanutta polkua. Muuten sen vain toistaa lomalta palattuaan ja löytää itsensä pian entistä pahemmasta tilasta.

 

Jatkossa Tommy Hellsten nostaa oivallisella tavalla esille asioita, jotka johtavat uupumiseen ja masentumiseen. Työpaikoilla rehottava huono johtajuus on eräs sellainen. Toisaalta kukaan ei voi antaa sellaista, mitä hänellä ei ole itsellään, Tommy Hellsten toteaa. Niinpä taustalta saattaakin monissa tapauksissa löytyä johtajan kestämätön asema henkilökunnan, hallituksen ja omistajien puserruksessa.  

 

- Itse olen huomannut toimiessani johtajien mentorina, että kun johtajalla on paikka missä hän voi olla avoin, kohdata omia pelkojaan ja riittämättömyyttään,  pelko vähenee. Kun pelko ja riittämättömyyden tunne vähenevät, asiat eivät välttämättä muutu, mutta johtajan suhtautuminen asioihin muuttuu, Tommy Hellsten kertoo.

 

Tommyn mainioita ja asiantuntevia ajatuksia lukiessani mieleeni juolahti kutsua myös Augustinus mukaan tähän keskustelun. Hänen kerrotaan sanoneen paljon lainatun lauseen: ”Ihmisen sielu on levoton, kunnes se löytää levon Jumalassa”.

 

Masennuksen nopeaan lisääntymiseen on varmasti eräänä syynä se, että uskonto ja usko on haluttu siivota yhteiskunnan marginaaliin. Usko Jumalaan on julistettu yksityisasiaksi, jota ei saa sotkea yhteiskunnan elämään. Sen myötä on samalla poistettu vuosisatainen turvaverkko, jonka varassa menneet sukupolvet ovat selviytyneet nälänhädistä, sodista ja ruton kauhuista. Heidän elämänsä keskiössä oli Jumala, jonka he ymmärsivät olevan kaikkia ajallisia koettelemuksia suuremman.

 

Tekniikkamme, lakimme ja elintasomme ovat huiman paljon korkeammalla kuin mitä ne olivat joskus vuosista tai kaksi sitten. Ihminen sitä vastoin on edelleen sisäisesti aivan yhtä herkkä, haavoittuva ja turvaa etsivä kuin silloinkin.  Jumalan hänen luomalleen ihmiselle antamiensa ”käyttöohjeiden” hylkäämisellä on aina ollut kaikkina aikoina ja kaikissa yhteiskunnissa kova hinta. Me emme ole tässä poikkeus tai mitenkään erityisasemassa.

 

Jos ihminen itse on "elämän keskiössä", hän on niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina pelkästään omien voimiensa, uupumisensa ja sairastumisensa varassa. Kun Jumala on elämän keskiössä, ihmisellä on kaikkein vaikeimpinakin hetkinä apunaan itseään suurempi, voimakkaampi ja viisaampi, johon turvautua.

 

Voit lukea Tommy Hellstenin uutiskirjeen kokonaisuudessaan .





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin