Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

22. Kari Muukka: Tuhatvuotinen valtakunta – Israelin ennalleen asettaminen

Kari Muukka

 

 

 

TUHATVUOTINEN VALTAKUNTA – ISRAELIN ENNALLEEN ASETTAMINEN

 

 

Teksti helposti tulostettavassa muodossa.pdf 

 

 

 

 

Ainoa oikea konteksti tälle aihepiirille on juutalainen ja raamatullinen ajattelu.

 

VUOSI 5771

 

Juutalaiset vuosiluvut perustuvat Raamatun sisäiseen kronologiaan, jotka on selvitetty mahdollisimman tarkasti.  Ajanlasku aloitetaan maailman luomisesta 3760 vuotta ennen meidän ajanlaskumme alkua. Vuodenvaihde osuu joko syys- tai lokakuuhun ja Uutta vuotta (rosh hashanaa) vietetään kaksipäiväisenä juhlana.

 

 

ERÄS MIELENKIINTOINEN AJATUS

 

Juutalainen ajanlasku elää nyt vuotta 5771.  Juutalainen rabbiininen tulkinta jakaa tämän ajanjakson neljään osaan:  Ensimmäiset vajaat  2000 vuotta alkaen luomisesta, toiset 2000 vuotta jatkuen  Abrahamista ja viimeiset  2000 vuotta jälkeen  Jeesuksen.  Nämä kolme n.2000 vuoden jaksoa muodostavat  yhteensä vajaat 6000 vuotta, eli 5771.

 

2 Piet.3:8. Mutta älkää te, rakkaat ystävät, unohtako tätä: Herralle yksi päivä on kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta kuin yksi päivä.

 

Tässä Pietari siteeraa Psalmia 90:4. Millenium voisi siis olla yksi päivä, tai tuhat vuotta?

 

Mielenkiintoinen ajatus on, että tässä olisi tilaa yhdelle 1000 vuoden jaksolle, että koko viikko/ 7000 vuotta tulisi täyteen. Ainoa oikea lähestymistapa tähän aihepiiriin on oikea ja maltillinen Raamatun tulkinta ja realistinen maailmantilanteen seuraaminen.

 

Tärkeää muistaa!  ”Jos tietäisin maailman loppuvan huomenna, istuttaisin tänään omenapuun”. Näin lausui Martti Luther 1500 luvulla Saksassa.

 

Toisaalta varmaa myös on, että loppu tulee aikanaan.

 

 

KRISTINUSKON YDIN

 

Uskomme ydin on odottaa Jeesuksen toista tulemista maan päälle. Ilmestyskirja käsittelee tätä aihepiiriä ja sen sisältönä on: Paha saa palkkansa, kaikki ihmiset joutuvat Jumalan eteen tekemään tilin elämästään ja Jeesukseen uskovat menevät Jumalan luo.

 

Tuhatvuotisen valtakunnan sijoituksista ja merkityksistä on monia erilaisia mielipiteitä, koska Ilmestyskirjaa on vaikea tulkita ja se herättää paljon jatkokysymyksiä.

 

Raamatussa Ilm. luvut 19, 20 ja 21 kuvaavat Jeesuksen paluuta, perkeleen tuomiota, tuhatvuotisen valtakunnan aikaa, sekä uutta taivasta ja uutta maata.

Ilmestyskirjan sanoma on Jeesukseen uskoville pohjimmiltaan lohdullinen. Se sanoo: Pidä kiinni uskostasi Jeesukseen, paha tulee saamaan palkkansa ja sinä matkustat taivaan kotiin Isän Jumalan luo. Jos haluat tutkia asiaa tarkemmin lue Raamatusta Ilmestyskirjan luku 20 alusta loppuun.

 

MILLOIN KAIKKI TAPAHTUU?

 

Raamattu ei kerro päiviä ja hetkiä, mutta antaa meille vinkin tai kellon! Tämä kello on Israel.

 

Hes.36 kertoo: a) Israelin kansan tiestä kaikkien kansojen sekaan, b) heidän paluustaan takaisin Israelin maahan ja c) uudesta ystävyydestä Jumalan kanssa.

 

Tätä Israelin kansan ja Jumalan uuden ystävyyden ja rakkauden alkua voisimme kuvailla sanoin: ”Israelin kansan ennalleen asettaminen”.

 

 

KATSOMME TAAKSEPÄIN

 

Israelin tie kaikkien kansojen sekaan alkoi Jerusalemin temppelin hävityksen jälkeen v. 70 jKr.  Juutalainen kansa sai kokea hirmuisia vainoja halki vuosisatojen. Heidän paluunsa takaisin omaan maahansa alkoi voimakkaasti v.1897 Theodor Hertzlin julistuksesta: Tarvitsemme palestiinaan turvallisen juutalaisvaltion!

 

Vuonna 1917 Jerusalemia hallinneet turkkilaiset Ottomaanit antautuivat Kenraali Allenbylle ja perustukset Israelin vuonna 1948 syntyvälle valtiolle oli valettu.

 

Nyt katsomme tätä aikain kelloa jo eri tulokulmasta kuin isovanhempamme. Kuulin äskettäin eräältä juutalaiselta ystävältäni, että Israelissa perustetaan joka kuukausi uusi Jeesukseen uskova paikallisseurakunta.  Koko ajan juutalaisia muuttaa Israeliin ympäri maailmaa ja Raamatun sana toteutuu silmiemme edessä.

 

 

KRISTITYLLA SEURAKUNNALLA ON TEHTÄVÄ JA VASTUU TOIMIA

 

Tiesitkö: Raamattua tai sen osia on käännetty tällä hetkellä 2233 kielelle. Koko Raamattu on käännetty noin 400 kielelle, ja pelkkä Uusi testamentti vajaalle 1000 kielelle.

 

Kaikkiaan kieliä, pienetkin mukaan lukien, lienee yli 3500. Mutta monille niistä parastaikaa käännetään Raamatun osia.

 

Matt.24:14  Tämä valtakunnan evankeliumi julistetaan kaikkialle maailmaan, kaikille kansoille todistukseksi, ja sitten tulee loppu.

 

Voimme ottaa tehtävän vastaan, jonka Jeesus antoi käskyssään Matt.28:19-20. Kun olemme suorittaneet työmme loppuun, pitää Jumala sanansa kuten tähänkin asti.

 

 

Room11:25  Veljet, jotta ette olisi oman viisautenne varassa, teidän tulee tuntea tämä salaisuus: paatumus, joka on kohdannut osaa Israelin kansasta, kestää siihen asti kun muista kansoista koottava määrä on tullut täyteen.

 

Israelilla on tehtävä toimia esimerkkinä Jumalan palvelemisessa. Tämä tehtävä tullaan antamaan heille ja sitä voidaan kutsua nimellä Israelin ja Jumalan ystävyyden ennalleen asettamiseksi.

 

 

 

ISRAELIN KANSAN ENNALLEEN ASETTAMINEN

 

Läpikäydyistä faktoista käsin voimme todeta tämän prosessin olevan hyvässä vauhdissa. Israelin valtion perustaminen, laaja paluumuutto, uudet kasvavat messiaaniset seurakunnat, sekä maailman tilanteet osoittavat Raamatun kirjoitusten  toteutuvan vakaasti.

 

Kristittyjen yhteinen vastuu on tukea  juutalaisten keskellä tehtävää evankelioimistyötä, rukoilla Israelin puolesta ja osoittaa heille rakkautta käytännössä. Eräs juutalainen ystäväni sanoi: ”Kun Israel  eli sodan uhkan alla ja maa oli levoton. Ainoat vierasmaalaiset kaduillamme olivat suomalaiset. Kiitos, että olette olleet tukenamme.” 

 

 

KÄYTÄNNÖN MERKKIPAALUJA ISRAELIN ENNALLEEN ASETTAMISEN PROSESSISSA

 

  • Maltillisen Sionismin ja Israelin uudelleen rakentamisen alkaminen 1800-luvun loppu.

 

  • Balfourin julistus Marraskuussa 1917, jossa taataan oikeus juutalaisen valtoin perustamiseen Palestiinaan.

 

  • YK päättää puoltaa Israelin valtion syntymistä 1947.

 

  • David Ben Gurion allekirjoittaa ja lukee Israelin itsenäisyysjulistuksen Tel Avivissa Israelissa 14.5.1948.

 

  • Kuuden päivän sota  5.-11.6.1967. Jerusalem vallattiin Israelin toimesta.

 

  • Jom kippurin sota 1973. Syyria ja Egypti hyökkäävät kesken pyhäpäivän Israeliin.

 

  • Öljykriisi 1974 ym. Israelin asia arkipäiväistyy, paljon tapahtumia ja mielipiteitä.

 

  • 1980- ja 90-luvuilla: Israelin ystävät ym. Järj. Israel illat, Israel päivät.

 

  • 2000-luvulla Juutalaistyö on aloittanut uuden nousun. Autetaan mm. Venäjältä muuttavia.

 

 

HAASTE MEILLE

 

Uskallammeko pohtia mitä Israel ajankellona nyt näyttää meille?

 

Luuk.21:29   "Katsokaa viikunapuuta, tai mitä puuta tahansa. 30. Kun näette sen puhkeavan lehteen, te tiedätte ilman muuta, että kesä on jo lähellä.

 

Kevät = Jeesuksen paluun aika. Meillä on merkki, Israel.

 

 

 © 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin