Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Piispa Samuel Salmi: "Lukittujen ovien kristillisyyttä?"

Piispa Samuel Salmi (Kuva: Kikka Miilus)
”Onko meidän kristillisyytemme muuttumassa lukittujen ovien kristillisyydeksi? Olemmeko me palaamassa aikaan, jolloin pelko ajoi Jeesuksen seuraajat lukittujen ovien taakse? Tyydymmekö me kristityt altavastaajan rooliin, jossa me yritämme lukittujen ovien takaa vastailla haasteisiin, joita meille esittävät yleinen mielipide ja uusateistit?” kyseli piispa Samuel Salmi mielenkiintoisessa alustuksessaan.
Samalla Oulun hiippakunnan piispa Salmi pohti, mitä kirkon opista ja tehtävästä nousevaa sanottavaa meillä on niille, jotka ovien ulkopuolella odottavat vastauksia elämän tärkeimpiin kysymyksiin?

Kempeleen seurakunnassa 21.5.2010  järjestettyyn seminaariin osallistui lähes sata seurakuntien työntekijää, luottamushenkilöä ja muuta vastuunkantajaa. Suurin osa oli Oulun hiippakunnasta, mutta paljon oli mukaan tultu myös kauempaa. Paikalla oli runsaasti myös nuorta papistoa sekä muita seurakuntien työntekijöitä. Harvassa kirkon asioita käsitelleessä seminaarissa on tainnut olla yhtä alhainen keski-ikä ja sen myötä myös energinen ja eloisa työskentelyilmapiiri, kuin mitä oli Kokkokankaan seurakuntakeskuksessa. 

 

Seminaarin järjesti Hengen uudistus kirkossamme ry / Kirkonrakentajien Foorumi yhteistyössä Oulun hiippakunnan ja Kempeleen seurakunnan kanssa. Seuraava Kirkonrakentajien Foorumin seminaari järjestetään Seinäjoella 27.10.2010 yhteistyössä Lapuan hiippakunnan ja Seinäjoen seurakunnan.

 

Voit tutustua Kempeleessä pidetyn seminaarin ohjelmaan sekä tulossa olevaan Seinäjoen Foorumin ohjelmaan tämän tekstin lopussa olevien linkkien kautta.

 

”Näin sanoo Herra, teidän Jumalanne!”

 

Myös Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen kyseli omassa alustuksessaan rohkeuden perään. Postmodernissa ajassa elävä länsimainen ihminen on rakentanut maailman, jossa kaikki on totuutta ja uskontoa myöten suhteellista. Tässä paineessa opetus ja julistus liudentuvat helposti pelkäksi keskusteluksi ja yleisen mielipiteen myötäilyksi:

 

”Uskaltaako kirkko yhä sanoa yhteiskunnassa: ”Näin sanoo Herra, teidän Jumalanne!” Eikä vain suurissa makrotalouden asioissa vaan yksityisen ihmisen elämänpiiriin kuuluvissa asioissa. Kuka kehottaa parannuksen tekoon ja elämää tuhoavista asioista luopumiseen, ellei sitä tee kirkko? Kun puhutaan kirkosta, kysymys on pohjimmiltaan totuudesta eikä mielipiteistä. Se vaatii nöyryyttä ja arkaa mieltä, ettei totuutta valjasteta omien pyrkimysten ajajaksi.”

 

”Tunnustus sitoo, suojelee ja velvoittaa kirkkoa”

 

Teologian tohtori Juhani Forsberg oli huolissaan siitä, että kasvava huoli kirkosta eroamisesta johtaa väärään uudistamiseen. Ainakin osa kirkon jäsenistä ja johtajista tuntuu kansankirkkoa ”varjellessaan” ajattelevan, että kirkon katon ja seinien tulee olla mahdollisimman kaukana toisistaan ja jokainen saa uskoa, epäillä ja opettaa mitä huvittaa. Tällaisen Forsberg näki huonona kehityksenä:

 

”Kansankirkko on kuitenkin lähinnä sosiologinen käsite, eikä sen teologinen sisältö ole kovin vahva. Suomen evankelis-luterilaisella Kirkolla on kuitenkin tunnustus, joka sitoo, suojelee ja velvoittaa sitä, ja joka kaikissa muutoksissa on otettava huomioon.”

Kokkokankaan seurakuntakeskuksessa järjestetyssä seminaarissa, jossa vallitsi niin alustuksissa kuin työpajoissakin innostunut ja eteenpäin katsova tunnelma, puhuivat myös Foorumin koordinaattori opetusneuvos Veikko Pöyhönen, Kempeleen kirkkoherra pappisasessori, FT Pekka Rehumäki Hengen uudistus kirkossamme ry:n hallituksen puheenjohtaja talousneuvos Reijo Telaranta. Seminaarin puheenjohtajana toimi Kirkonrakentajien Foorumin puheenjohtaja piispa Jorma Laulaja.

Työpajojen isäntinä, emäntinä ja asiantuntijoina olivat mm. teologian tohtori, kappalainen Päivi Jussila, kappalainen Lauri Kujala, yliopisto-opettaja FM, MA Kirsi Fiskaali, DI Juha Maalismaa, vs. hiippakuntasihteeri Kari Tiirola, kappalainen Saija Kronqvist ja hiippakuntadekaani, TT Niilo Pesonen.

 

 -------

Lisää blogitestejä löydät

 

Ohjelma_Kempele_Foorumi_210510.pdf

 

Foorumin_Seinajoen_seminaari_27102010.pdf

Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

8.6.2010 klo 09:17:31
Tapani Niemi kirjoittaa

Kirkko on lukinut itsensä monimutkaisen hallintonsa sisälle. Määrävähemmistöpykälät ja raskas sekä moniportainen organisaatio estävät uudistumisen.3.6.2010 klo 23:09:37
Kyllä se lukossa on kirjoittaa

Kumpaan suuntaan lukko toimii? Millä puolella mahtaa olla avain? Onko lukko lukinnut teologit ja tohtorit norsunluutorneihinsa vai tavalliset syntiset ulkopuolisiksi? Vai olisikohan lukon taakse jäänyt itse Jeesus ja hänen tarjoamansa armo?

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin