Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Neljä kertomusta pelon voittamisesta

Tammikuun 13. päivä on Nuutinpäivä. Jokainen lienee kuullut vanhan sanonnan: "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi". Perinteen mukaan Nuutinpäivä päättää joulun ajan. Niinpä vein joulukuusen Esterin ja Pipsan tarhaan välipalaksi.

 

Samassa tarhassa ulkoilevien kanojen mielestä kuusen kaarnan järsiminen ja neulasten mutustelu olivat ihan käsittämätöntä touhua. Se ei lampaiden ruokahalua häirinnyt.

 

Nuuttipukkiperinne tuli Suomeen Ruotsista. Nuutinpäivää on meillä vietetty vuodesta 1708 lähtien. Vanhaan perinteeseen liittyi pelottelua, outoja asuja, tuohinaamareita, meteliä ja häiriköintiä.  Ovien sulkeminen nuuttipukeilta olisi kuitenkin tiennyt talolle huonoa mainetta ja kenties vaikeuksiakin. Joulurauhan julistamisen perinteet ovat paljon vanhemmat, peräti 1300-luvulta.

 

Mutta millainen meidän jouluaattona julistettu ja Nuutin päivänä päättyvä joulurauhamme on ollut? Sen aikana me olemme kuulleet runsaasti huonoja ja pelottavia uutisia. Niissä on jopa pelätty suursodan, kolmannen maailmansodan syttymistä. Pelkoa ja rauhattomuutta on ollut ilmassa enemmän kuin rauhaa.

 

Turussa julistetun joulurauhan nyt päättyessä kerron sinulle neljä esimerkkiä pelon voittamisesta. Nämä kertomukset tarjoavat sinulle vuoden jokaisena päivänä rauhaa julistamalla: ”Älä pelkää!”

 

1. Vanha mies oli epätoivoinen. Perillistä ei syntynyt, vaikka pariskunta oli vuosikymmenet sitä toivonut, rukoillut ja odottanut. Biologinen kello raksutti jo yliajalla. Näytti vääjäämättömältä, että he jäisivät ilman omaa lasta.

 

”Enkelin nähdessään Sakarias säikähti ja joutui pelon valtaan. Mutta enkeli puhui hänelle: "Älä pelkää, Sakarias. Rukouksesi on kuultu, vaimosi Elisabet synnyttää sinulle pojan ja sinä annat hänelle nimeksi Johannes.” (Luuk.1:12-13)

 

ÄLÄ PELKÄÄ, JOS RUKOUKSIISI EI HETI VASTATA

 

2. Perheen perustamista oli suunniteltu. Kihloihinkin oli jo menty. Sitten tuli raju isku, joka salpasi miehen hengen. Kaikki näytti mustalta. Vaikka mies itse oli pysynyt ”Tosi rakkaus odottaa” -sopimuksessa, niin kihlattu morsian olikin raskaana. ”Miten hän saattoi pettää minut!” Mies oli epätoivoinen ja syystäkin raivoissaan. Miten tästä selviäisi eteenpäin?

 

”Kun Joosef ajatteli tätä, hänelle ilmestyi yöllä unessa Herran enkeli, joka sanoi: "Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi. Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä. Hän synnyttää pojan, ja sinun tulee antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä. ----  Unesta herättyään Joosef teki niin kuin Herran enkeli oli käskenyt ja otti Marian vaimokseen. " (Matt.1:20-21, 24)

 

ÄLÄ PELKÄÄ OLLA KUULIAINEN JUMALALLE

 

3. Nuoren naisen elämä kulki turvallisesti eteenpäin. Hän oli kihlautunut ja odotti jo kovasti häitä. Pian hänellä olisi oma perhe ja lapsia kasvatettavinaan. Elämä kuluisi turvallisesti kuten se oli kulunut hänen äidillään, äidin äidillään ja kaikilla muilla oman kylän naisilla. Sitten hän sai viestin, joka tuntui mullistavan kaiken tutun ja turvallisen:

 

"Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa. Sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinä annat hänelle nimeksi Jeesus.” ---- "Pyhä Henki tulee sinun yllesi, Korkeimman voima peittää sinut varjollaan. Siksi myös lapsi, joka syntyy, on pyhä, ja häntä kutsutaan Jumalan Pojaksi.”  ---  ”Jumalalle ei mikään ole mahdotonta." Silloin Maria sanoi: "Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit." (Luuk.1:30-31, 35,37-38)

 

ÄLÄ PELKÄÄ MAHDOTTOMILTAKAAN TUNTUVIA TILANTEITA

 

4. Se oli ihan tavallinen yö. Kunnon ihmiset nukkuivat. Vain kaikkien halveksimat paimenet valvoivat likaisine eläimineen. Nukutti. Oli tylsää. Tulevaisuus pelotti. Alakulo ja toivottomuus valtasi väsyneiden mielet.

 

”Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet, mutta enkeli sanoi heille: "Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra.” (Luuk.2:9-11)

 

ÄLÄ PELKÄÄ OTTAA VASTAAN JUMALAN TARJOAMAA PELASTUSTA

 

Mooses sanoi työnsä jatkajalle Joosualle: 

”Herra itse kulkee sinun edelläsi. Hän on sinun kanssasi, hän ei jätä sinua yksin eikä hylkää sinua. Älä lannistu, älä pelkää." (5.Moos.31:8)

 

Jumala sanoi Mooseksen kuoleman jälkeen suoraan Joosualle: 

Ole rohkea ja luja, älä pelkää äläkä lannistu. Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi kaikilla teilläsi.” (Joos.1:9)

 

Jumala sanoo vuoden 2020 alkaessa juuri sinulle:

”Ole rohkea ja luja, älä pelkää äläkä lannistu. Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi kaikilla teilläsi.” (Joos.1:9) --- ”Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun.” (Jes.43:1)

 

RUKOUS:

”Herra, poista pelkoni niin kuin sinä poistit Sakariaan, Joosefin, Marian ja paimenten pelot! Sinun haltuusi jätän itseni myös vuonna 2020.”

  


Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

14.1.2020 klo 11:14:54
Ritva kirjoittaa

Juuri tätä minä tänään tarvitsin, kiitos Reijo!

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin