Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Nauti nyt, maksa myöhemmin!

Olen hyvin suosittu. Saan sähköpostiini päivittäin mahtavia tarjouksia. Rahaa olisi tarjolla ovista ja ikkunoista. Voittoja ja palkintoja tyrkytetään joka raosta. Tarjoukset ovat niin erinomaisia, että työnteonkin voisin kuulemma lopettaa vaikka heti.

 

Netin kautta tulvivia seireenilaulut ovat tuoneet mieleeni Grimmin veljesten vuonna 1812 julkaiseman tarinakokoelman sadun Hannusta, Kertusta ja ansaksi osoittautuneesta piparkakkutalosta. Jos et tunne tarinaa, niin voit lukea siitä lyhyen tiivistelmän tämän teksti lopusta.

 

Myös netin piparkakkutalojen uumenissa tuntuu asustelevan saalista vaanivia noitia. Tosin ne osaavat sadun noitaa taitavammin pukeutua usein kainon nuoren neidon tai avuliaan ja vain asiakkaansa parasta ajattelevan valkeuden enkelin hahmoon. Siinä mielessä netin noidat ovat sadun Getchen noitaa armollisempia, etteivät ne aio syödä pauloihinsa saanutta hyväuskoista ressukkaa. Ne tyytyvät vain viemään hänen rahansa.

 

Arthur Rackhamin piirros vuodelta 1909: Hannu ja Kerttu noidan ovellaEdes tässä rahan pyörittämässä maailmassa kamalinta ei ole rahojen menettäminen. Vaarallisempia ja tuhoisampia seireenilauluja esittävät ne noidat, jotka haluavat viedä sielumme. Varomattomien pyydystämiseksi rakennellaan piparkakkutaloja ja viritellään kaikkialla verkkoja.

 

Lainan tyrkyttäjien ajatuksena on: ”Nauti nyt, maksa myöhemmin!”

 

Samaa lavean tien houkutusta käytetään myös niissä piparkakkutaloissa, joissa maksu nautintojen jälkeen peritään hyvän omantunnon vaimentamisena ja sielun hitaana kuolemana.

 

Yksi tärkeä ero rahojasi väijyvillä noidilla ja sielusi puhtautta kärkkyvillä noidilla on. Rahoja ei saa takaisin vaikka kuinka katuisi, mutta taivastiellään kompuroinut ja ansoihin suistunut katuva vaeltaja voi aina aloittaa alusta tunnustamalla syntinsä turvautumalla ja Jeesuksen armoon!

Mitä hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman mutta menettää sielunsa? Millä ihminen voi ostaa sielunsa takaisin? Matt.16:26

 

Sillä armosta te olette pelastetut uskon kautta, ette itsenne kautta - se on Jumalan lahja -  ette tekojen kautta, ettei kukaan kerskaisi. Ef.2:8-9

 

----------------- 

Hannu ja Kerttu ovat köyhän puunhakkaajan lapsia. Nälkäkuolemansa pelossa heidän äitipuolensa vakuuttelee isän viemään lapset metsään ja jättämään heidät sinne. Lapset kuitenkin kuulevat suunnitelmasta ja osaavat varautua siihen. He pudottelevat kiviä matkan aikana ja osaavat niiden perusteella takaisin. Äitipuoli saa isän viemään lapset uudelleen metsään. Tällä kertaa he voivat pudottaa vain leivänpalasia. Isän jätettyä heidät he eivät voikaan palata takaisin, koska linnut ovat syöneet palaset.

Metsässä harhaillessaan he löytävät piparkakkutalon. Hannu ja Kerttu alkavat syödä sitä, mutta talossa asuva noita, Getchen, panee Hannun häkkiin ja tekee Kertusta orjansa. Noita aikoo syödä molemmat ja lihottaa heitä. Kun noita pyytää Kerttua tarkistamaan uunia, Kerttu huijaakin noidan sinne. Hannu ja Kerttu palaavat kotiin, missä äitipuoli on kuollut ja isä ottaa heidät iloiten vastaan.© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin