Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Mitä on todellinen rehellisyys

Aamulla naisella oli tullut riitaa miehensä kanssa. Nyt oli kiire töihin, ja aamuruuhka uhkasi kaataa aikataulun. Naisen hermot olivat katkeamispisteessä. Äkkiä vihreät liikennevalot vaihtuivat keltaiseksi. Naisen edellä ajanut auto pysähtyi liikennesääntöjä noudattaen, vaikka monet viereisillä kaistoilla ajavista vielä ylittivät risteyksen.

 

Pysähtyneen auton takana ajaneelle naiselle tämä oli viimeinen pisara. Hän hermostu, kun ei päässyt risteyksen läpi ja soitti mielenosoituksellisesti torvea. Itsekseen jupisten ja edellään ajavaa typerää kuskia sadatellen hän näytti tälle kiukkuisena keskisormeaan.

 

Naisen vielä purkaessa turhautumistaan hän kuuli autonsa sivuikkunaan koputettavan. Kääntyessään nainen näki poliisin, joka tuijotti häntä hyvin tuimasti. Nainen käskettiin ulos autosta ja vietiin vastaväitteitä kuuntelematta poliisiasemalle. Siellä hänet vietiin pidätysselliin odottamaan.

 

Tuntia myöhemmin sellin ovi avautui. Nainen opastettiin takaisin poliisiaseman vastaanottotiskin luo. Hänelle ojennettiin takaisin ajokortti ja rekisteriote. Anteeksi pyytäen poliisi sanoi naiselle:

 

”Olemme hyvin pahoillamme kohtelusta, jonka te saitte. Katsokaas, me ajoimme teidän perässänne ja olimme aivan takananne, kun te ryhdyitte soittamaan torvea, huutelemaan herjauksia ja näyttämään keskisormeanne. Kun samalla näimme autonne takana kalatarran sekä tekstin ”Mitä Jeesus tekisi?”, ajattelimme, että teidän oli täytynyt varastaa tuo auto…”

 

Liikenneruuhkassa hermot ovat usein tosi kovilla. Tai pinna on palaa, kun pitkässä ja hitaasti etenevässä kassajonossa joutuu katselemaan, miten viereisten kassojen jonot etenevät sujuvasti. Tai parkkipaikalla, kun toinen auto vie ainoan vapaan ruudun aivan nenän edestä. Kaikki nuo tilanteet ovat ainakin minulle kiusallisen – ja joskus myös hävettävän – tuttuja.

 

Tuollaisissa tilanteissa lause ”Mitä Jeesus tekisi” saattaa tuntua liian vaativalta, hurskaalta tai ainakin ylivoimaiselta noudattaa. Emmehän me edes oikeasti tiedä, mitä Jeesus missäkin tilanteessa tekisi.

 

Raamattu ei esittele Jeesusta vain lempeänä Hyvänä Paimenena. Hän osasi myös antaa itseensä ja hurskauteensa tyytyväisten fariseusten ja lainopettajien kuulla kunniansa tavalla, joka meidän aikanamme katsottaisiin kunnianloukkaukseksi. Tai hän tarttui ruoskaan ja siivosi temppelin ahneista kaupustelijoista.

 

Olisiko tuota rannekkeista, auton puskuritarroista, korteista ja monista muista yhteyksistä tuttua lausetta syytä viilata ihmisen kokoiseksi? Jospa emme yrittäisi arvuutella Jeesuksen tekemisiä vaan kysyisimme itseltämme ”Mitä tekisin, jos Jeesus seisoisi vierelläni (kävelisi rinnallani, istuisi autossa viereisellä istuimella jne.)”? Miten silloin reagoisin ja toimisin?

Hänhän on luvannut olla kanssamme joka päivä ja joka hetki (Matt.28:20). Myös liikenteessä, kassajonossa ja muissa haasteellisissa tilanteissa.

 

Sillä "teidän tähtenne Jumalan nimi tulee pilkatuksi pakanain seassa", niin kuin kirjoitettu on. (Room.2:24)

 ---

”Toteuttakaa sana tekoina, älkää pelkästään kuunnelko sitä - älkää pettäkö itseänne. Se, joka kuulee sanan mutta ei tee sen mukaan, on kuin mies, joka kuvastimesta katselee omien kasvojensa piirteitä. Hän kyllä tarkastelee itseään, mutta poistuttuaan hän unohtaa saman tien, millainen on.” (Jaak.1:22-24)

 ---

Kristus teissä, kirkkauden toivo (Kol.1;27)

 ---

Kun kristityn on nimi mulla,

tee siksi minut todella,

suo sanan tekijäksi tulla,

myös nuhteitasi totella,

seurassa ystäviesi

sinulle elää, Herrani.

(Virsi 409, 3. säkeistö)

 

-----

Ehkä sinulla on ystäviä, joiden kanssa haluaisit jakaa näitä kesäeväitä? Voit jakaa vapaasti!

Uusia eväitä on tarjolla tiistaisin ja perjantaisin. Koko voileipäpöydän löydät tämän linkin kautta: Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin