Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Mitä haluaisit kysyä Miikka Ruokaselta?

Teen professori Miikka Ruokasen kanssa 19.11.2010 kaksi  puolen tunnin ohjelmaa uskontunnustusten synnystä, merkityksestä ja sitovuudesta TV7 kanavalle. Ohjelmat lähetetään 2011 alussa. Mitä sinä häneltä kysyisit?

 

Muutama asia johdannoksi ennen kuin kirjoitat tekstin loppuun Miikalle omat kysymyksesi ja kommenttisi:

 

Kirkolliskokous eli kirkon parlamentti on juuri käsitellyt asioita, joilla ratkaistaan kirkkomme tulevaisuus. Pysytäänkö klassisessa kristinuskossa eli isiltä perityssä vai tulkitaanko Raamatun sanaa aiempaan verrattuna hyvin vapaalla ja vallankumouksellisella tavalla? Tarkoittaako Jumala todella sitä, mitä hän Sanassaan sanoo, vai eikö hän vain osaa sanoa, mitä tarkoittaa?

 

Uskontunnustuksilla on tässä keskustelussa tärkeä merkitys. Ensimmäisten kristittyjen
uskontunnustus ”Jeesus on Herra” oli lyhyt ja kertoi kaiken. Tuhannet kristityt
olivat valmiit mieluummin kuolemaan, kuin luopumaan siitä.  Myöhemmin uskontunnustukseen kirjoitettiin harhaoppien torjumiseksi monisanaisemmin se, mihin uskomme perustuu.

 

Lähes kaikki kirkkokunnat yhtyvät kolmeen varhaiskirkon ajoilta peräisin olevaan
uskontunnukseen. Näistä vanhin ja kirkoissa tavallisimmin käytetty on Apostolinen uskontunnustus. Tuntuvasti pidempi ja kirkoissa joskus juhlapyhinä käytetty on Nikean uskontunnustus. Kolmas eli Athanasioksen uskontunnustus on kolmesta uskontunnustuksista ylivoimaisesti pisin, eikä sitä yleensä käytetä jumalanpalveluksissa. Siksi se on myös vähiten tunnettu.

 

Apostolisessa uskontunnustuksessa keskeisinä asioina ovat Isä, Poika ja Pyhä Henki sekä usko ja evankeliumi. Nikean uskontunnustus käsittelee paljon Jumalan tekoja. Athanasioksen
uskontunnustuksessa puolestaan puhutaan selkeällä tavalla kolminaisuudesta.

 

Mikä merkitys uskontunnustuksilla on tämän ajan kristityille? Onko meillä lupa suhtautua niihin kevyesti, sanoutua irti ainakin osasta tekstiä ja silti kutsua itseämme kristityiksi?

 

Mitä sinä haluaisit kysyä Miikka Ruokaselta uskomme perusteista ja kirkkoa tällä hetkellä ravistelevista asioista?Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

12.11.2010 klo 12:43:41
jaska kirjoittaa

Mikä uskontunnustus riittää? Tarkoittaen sitä, mitä kaikkea yhden ihmisen "pitää" uskoa, että taivaan päärlyportit joskus avautuisivat. Pitääkö uskoa "oikein"? Mikä oikein on se usko, joka tunnustetaan?

Toisekseen kysyisin saman, mutta tarkoittaen seurakuntaa. Riittääkö seurakunnalle apostolinen vai pitäisikö listaan lisätä vielä Augusburgin tunnustuskin.
12.11.2010 klo 12:07:09
Luopio? kirjoittaa

Mitä tarkoitetaan luopumisella ja luopioilla? Jeesus sanoi, että jos te pidätte minun käskyni, niin olette opetuslapsiani jne. Voiko kokonainen kirkko olla luopio jos se luopuu Jumalan Sanan sisällöstä jossain tai monessa kohdin? Miten luopioden käy Aikojen lopussa?

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin