Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

"Jättitukimus: Usko Jumalaan laskussa ympäri maailman"

Pyhä kolminaisuus, Pieter Coelcke van Aelst, 1540-luvulla

”Jättitukimus: Usko Jumalaan laskussa ympäri maailman” Näin otsikoi Iltalehti 20.4. verkkosivujensa uutisen.  Samaa tietoa kerrottiin myös monissa muissa tiedotusvälineissä. Uutista lukiessaan tiesi kalenteriin vilkaisematta että taas on eletty pääsiäisen aikaa. 

 

Uutiset takana on Chicagon yliopiston tutkijoiden 30 maassa tekemä tutkimus. Siinä kerrotaan, että viimeisen parin vuosikymmenen aikana usko Jumalaan on laskenut useimmissa maissa, joskin lasku on ollut hidasta. Ainoastaan Israelissa, Sloveniassa ja Venäjällä Jumalaan uskovien määrä on ollut nousussa.

 

Uutistoimisto Reuters’in välittämä uutinen kertoo myös, että vahvinta usko on katolisissa maissa kuten Filippiineillä, missä 94 prosenttia uskoo Jumalaan. Matalimmat luvut mitattiin Länsi-Euroopassa. Esimerkiksi entisen Itä-Saksan alueella vain 13 prosenttia uskoo Jumalaan.

 

Tutkimuksen mukaan vanhemmat ikäluokat uskovat Jumalaan selkeästi nuorempia enemmän. Yli 68-vuotiaista 43 prosenttia oli varmoja Jumalan olemassaolosta, alle 27-vuotiaista vain 23 prosenttia. Tutkimustulokset perustuvat vuosina 1991, 1998 ja 2008 tehtyihin kyselyihin. Suomi ei ollut mukana tutkimuksessa.

 

Tuossa oli oleellisin siitä, mitä Iltalehden ja monien muiden julkaisemassa uutisessa kerrottiin. Loppu jää lukijan pääteltäväksi ja uutisen taustoista esille kaivettavaksi:

 

”Ympäri maailmaa” tehty tutkimus?

 

Kun tutustuu kyselytutkimuksessa () mukana olleiden maiden listaan, tekee merkittävän havainnon: mukana ei ole esimerkiksi ainuttakaan Afrikan maata. Laajasta ja kristillisyyden vahvasta kasvualueesta Aasiasta mukana ovat vain Indonesia ja Japani. Katveeseen ovat jääneet mm. kristillisen kasvun suurvalta Kiina ja jättiseurakuntien Etelä-Korea. Etelä-Amerikasta mukaan on päässyt vain Columbia, mutta Brasialia ja monet muut kristillisyyden vahvan kasvun maat on jätetty ulkopuolelle.

 

Eurooppa on tutkimuksessa hyvin esillä. Vertailu Itä-Euroopan eli entisten Neuvostoliiton alueiden ja läntisen Euroopan maiden välillä on kiinnostava. Ateismin kylvön sato näkyy mm. entisen Itä-Saksan kohdalla selvästi. Edellä olevan linkin kautta löytyvistä taulukoista jokainen voi helposti tutustua tarkempiin lukuihin. Laitan tämän tekstin perään taulukoiden sisällöstä luettelon sekä pientä tulkkausapua.

 

Se mikä unohtui

 

Tutkimus luo mielikuvan taantuvasta kristinuskosta. Euroopan ja varsinkin Skandinavian osalta se onkin aivan totta. Sitä vastoin juuri Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa kristinusko kasvaa valtavalla vauhdilla. Uusia kirkkoja, seurakuntia ja Jeesuksen seuraajia syntyy paljon nopeammin kuin mitä me täällä ”sivistyneessä” jälkikristillisessä maailmassamme osaamme ajatellakaan. Etelän ja idän kasvu on paljon nopeampaa kuin lännen ja pohjoisen alamäki. Niinpä kristittyjen määrä maailmassa kasvaa jatkuvasti.

 

Meneillään on nopea ja merkittävä muutos. Kristiinuskon painopiste on siirtymässä itään ja etelään. Maailma on samalla yhä selvemmin jakautumassa kolmeen joukkoon:

 

Ensimmäinen, äänekkäin ja mediassa aina paljon tilaa saava on se joukko, joka kaikin tavoin taistelee kristinuskoa vastaan. Osa tekee sen vapaamielisyyden ja rakkauden nimissä, humanismilla Raamatun sanaa vesittämällä. Osa vaatii kristinuskon siivoamista pois julkisuudesta ja vain yksityiselämään kuuluvaksi. Pienin osa eli ateistit vastustavat kaikenlaista uskonnollisuutta kaikissa muodoissa.

 

Toinen ja suurin joukko muodostuu niistä, jotka ovat uskon asioiden suhteen välinpitämättömiä. Heille riittävät elintasokilpa, materialismi, tieteisusko ja humanismi. Kristillisyys on tälle joukolle vain yksi uskonto monien muiden rinnalla, parhammillaankin ainoastaan perinnettä, juhlapyhien tunnelmointia tai osa kulttuuria.

 

Kolmas joukko muodostuu niistä, jotka tunnustavat Jeesuksen Vapahtajakseen ja ainoaksi tieksi Isän luo. Heille Raamattu on pyhä kirja, inspiroitua Jumalan sanaa. Yliluonnolliset asiat ovat heille luonnollisia ja rukous yhtä välttämätöntä kuin hengittäminen.

 

Merkittävää on se, että tämä kolmijako näkyy yksityisten ihmisten lisäksi myös kirkkokunnissa ja jopa seurakuntien sisällä.

 

Jeesus tiesi tällaisen jaon olevan tulossa. Siksi hän totesi, että jokainen, joka ei ole hänen puolellaan on häntä vastaan (Matt.12:30). Harmaata aluetta tai ihmiselle niin mieluisaa kompromissien tietä ei hänen seurassaan ole tarjolla.

 

-------------------------------- 

 

Tutkimuksen taulukkojen sisällöt:

 

 • Taulukko 1: Ensimmäinen sarake kertoo ne, jotka eivät usko lainkaan Jumalan olemassaoloon. Toisessa sarakkeessa ovat ne, jotka uskovat Jumalaan lainkaan hänen olemassaoloaan epäröimättä.
 •  
 • Taulukko 2: Ensimmäisessä sarakkeessa ovat ne, jotka eivät usko eivätkä ole koskaan uskoneetkaan Jumalaan. Toisessa ovat vastaavasti ne, jotka uskovat ja ovat aina uskoneet.
 •  
 • Taulukko 3: Persoonalliseen Jumalaan uskovat
 •  
 • Taulukko 4: Epäröimättä ja vahvasti Jumalaan uskovat
 •  
 • Taulukko 5: Ehdottomat ateistit
 •  
 • Taulukko 6A: Jumalaan uskovien osuuden muutos 1991-2008 ja 1998-2008
 •  
 • Taulukko 6B: Eivät usko Jumalan olemassaoloon 1991-2008 ja 1998-2008
 •  
 • Taulukko 6C: Eivät ole koskaan uskoneet Jumalaan 1991-2008 ja 1998-2008
 •  
 • Taulukko 6D: Usko persoonallineen ja ihmisistä välittävään Jumalaan 1991-2008 ja 1998-2008
 •  
 • Taulukko 6E: Uskon Jumalaan, vaikka en ennen uskonut 1991-2008 ja 1998-2008
 •  
 • Taulukko 7: Eivät ole koskaan uskoneet Jumalaan, muutokset 2008
 •  
 • Taulukko 8A: Haastatellut ikäryhmittäin eri maissa
 •  
 • Taulukko 8B: Ei uskovat ikäryhmittäin
 •  
 • Taulukko 8C: Jumalaan uskovat ikäryhmittäin


Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

21.11.2016 klo 17:24:43
M.P kirjoittaa

Porkkanan purijalle: Apt.4:12 Ei ole annettu muuta nimeä taivaankannen alla, jossa on sielun pelastus. Itse olen käynyt läpi taistelun pimeyden henkivaltoja vastaan ja todellakin tiedän, mistä puhun ja mistä Herra puhuu Pyhissä Kirjoituksissaan. Jumalan Henki avaa Kirjoituksia, tahtonsa mukaan. Muuten niitä on turha yrittää selittää omin avuin. Herran siunausta ja valoa ja viisautta kaikille tasapuolisesti.24.10.2012 klo 09:50:57
Porkkanan purija kirjoittaa

Kirjoituksessa tarpeettomasti hämmästellään miksi moni _nykyisin_ niin keskeinen - ja kasvussa oleva - maa ei ole mukana tutkimuksessa. Tiedämme, että monilla mailla on edelleenkin vaikeuksia toimittaa luotettavaa tietoa. Monet maat ovat myös hyvin sisäänpäin kääntyneitä, Japani yhtenä esimerkkinä.

"Sitä vastoin juuri Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa kristinusko kasvaa valtavalla vauhdilla. Uusia kirkkoja, seurakuntia ja Jeesuksen seuraajia syntyy paljon nopeammin kuin mitä me täällä sivistyneessä jälkikristillisessä maailmassamme osaamme ajatellakaan."

Tämä väite pohjautuu mutuun. Luotettavaa tilastotietoa on tuskin saatavilla. Tarpeetonta on myös vihjaaminen siihen, että tutkimus olisi tarkoitushakuinen. Kirkkojen, seurakuntien ja kastettujen seuraajien määrällä ei ole mitään merkitystä todellisen uskovaisuuden kanssa. Minutkin on kastettu (ev.lut), olen käynyt muutamassakin lukuisista seurakunnista/kirkoistamme (myös ortodoksissa), mutta olen silti ateisti. Enkä näe mitään syytä sille, miksi maailmankaikkeus tai ihminen kaipaisi holhoojaa.

"Jeesus tiesi tällaisen jaon olevan tulossa. Siksi hän totesi, että jokainen, joka ei ole hänen puolellaan on häntä vastaan (Matt.12:30). Harmaata aluetta tai ihmiselle niin mieluisaa kompromissien tietä ei hänen seurassaan ole tarjolla."

Näin puhuu aito diktaattori, ei mikään rakkauden ja armon lähettiläs. Jos et ole puolellani tai et ole koskaan kuullutkaan minusta, olet minua vastaan ja sinut tuhotaan (esim. viidakkomajassasi). Ihmiskunnan tehtävä on kapinoida itsensä irti tällaisesta orjuuttamisesta, eikä myötäillä sitä. Ties miltä planeetalta on tullut tänne meitä aivopesemään ihmeteoillaan (vitsinä tähän loppuun)!

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin