Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Entä jos en pysty antamaan anteeksi?

Corrie ten Boom oli perheensä kanssa piilottanut natsien vainoamia juutalaisia. Ensin paljastui hänen isänsä ja pian myös Corrie sekä hänen siskonsa Betsie. Kaikki kolme joutuivat keskitysleirille. Heistä Corrie oli ainoa, joka selviytyi leiriltä hengissä.

 

Sodan jälkeen Corrie kertoi, että hän ei ollut pystynyt antamaan anteeksi perheelleen tehtyjä julmuuksia, vaikka oli kovasti halunnut.  Hän oli jatkanut kokemiensa kauheuksien ja julmuuksien pohtimista. Lopulta kykenemättömyys antaa anteeksi oli vaivannut häntä niin paljon, että unetkin olivat menneet.

 

Kun mikään ei ollut auttanut, Corrie oli rukoillut apua Jumalalta. ”Apu tuli luterilaisen pastorin muodossa,” Corrie kertoi. ” Kahden unettoman viikon jälkeen tunnustin hänelle epäonnistumiseni.”

 

”Ylhäällä kirkontornissa on iso kello, jota soitetaan vetämällä köydestä,” pastori sanoi osoittaen ikkunasta ulos. ”Tiedätkö että, sen jälkeen, kun kellonsoittaja irrottaa köydestä, kello jatkaa heilumistaan. Ensin kuuluu kovempi ding ja seuraavaksi jo hieman hiljaisempi dong ja niin edelleen hitaammin ja hiljaisemmin, kunnes se pysähtyy.”

 

”Uskon, että anteeksiantamisessa on kysymys samasta asiasta. Kun annamme anteeksi, irrotamme kätemme köydestä. Mutta, jos olemme nykineet katkeruuden köydestämme pitkään, meidän ei pidä ihmetellä, vaikka vanhat vihaiset ajatuksemme jatkuvat vielä jonkin aikaa. Ne ovat noita vanhan kellon ding-dongeja ennen kuin se pysähtyy kokonaan,” pastori sanoi.

 

”Niin todella oli asian laita,” Corrie kertoi. ”Vielä muutamana yönä kuulin noita ding-dongeja, mutta ne tulivat yhä harvemmin ja harvemmin, kunnes ne loppuivat kokonaan. Voimme luottaa siihen, ettei Jumala hallitse vain tunteitamme vaan myös ajatuksiamme.”

 

---

Olkaa toisianne kohtaan ystävällisiä ja lempeitä ja antakaa toisillenne anteeksi, niin kuin Jumalakin on antanut teille anteeksi Kristuksen tähden. (Ef.4:32)

 

"Jos te annatte toisille ihmisille anteeksi heidän rikkomuksensa, antaa myös taivaallinen Isänne teille anteeksi. Mutta jos te ette anna anteeksi toisille, ei Isännekään anna anteeksi teidän rikkomuksianne.” (Matt.6:14-15)

 

---- 

 

Coirrie ten Boomista ja hänen perheestään  kirjoitettu kirja on julkaistu myös suomeksi. Klikkaamalla näet kuvan suurempana.Hieman kertomuksen taustaa:


 Corrie (Cornelia) ten Boom syntyi Hollannissa 15.4.1892. Hänellä oli kaksi sisarta, Betsie ja Nollie sekä veli Willem. Corrien isä Caspar ten Boom oli kelloseppä.

 

Saksan armeija miehitti Hollannin 10.3.1940. Tällöin Boomin perhe aloitti maanalaisen työnsä. He auttoivat juutalaisia pakenemaan.

 

Boomit vangittiin 28.2.1944. Corrien isä oli tuolloin 84 vuotias, ja kuoli jo kymmenen päivää vangitsemisen jälkeen

 

Syyskuussa 1944 Corrie ja Betsie siirrettiin Saksaan Ravensbruckin keskitysleirille. Betsie kuoli samana vuonna muutama päivä ennen joulua. Corrie vapautettiin vuoden viimeisenä päivänä.

 

Sodan jälkeen Corrie kutsuttiin moniin maihin puhumaan ja kertomaan kokemuksistaan. Hän vieraili 60 maassa, kirjoitti kirjan ja hänen elämästään tehtiin 1975 elokuva Kätköpaikkaiilopaikka. Corrie kuoli 15.4.1983. Samana päivänä hän täytti 91 vuotta.  

-----

 

Ehkä tiedät jonkun, jonka kanssa haluaisit jakaa valmistamiani kesäeväitä? 

Jaa vapaasti! Lisää kesäeväitä löydät tämän linkin kautta: 

 Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin