Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Älkää pelätkö

Kim Jong-un määräsi armeijan olemaan valmis iskemään milloin tahansa. Trump lupasi hyökkääjälle ”tulta ja raivoa, jota maailma ei ole aiemmin nähnyt”.  Guamin asukkaita ohjeistetaan ydiniskun varalta. Japani valmistelee Patriot-ohjuspuolustusjärjestelmää käyttöä varten, Pohjois-Korea uhkaa armottomalla iskulla…

 

Eikä sota, jonka uhasta uutisvirrasta poimimani lauseet puhuvat, ole ainoa pelottava asia. Terroritekoja tapahtuu jo Suomessakin. Pelkoa synnyttävät myös maanjäristykset, ilmaston muutokset, rajuilmat ja valtamerien pinnan nousu kymmenillä metreillä.

 

Uutisvälineet pitävät tuollaisia asioita näyttävästi esillä. Kertoessaan kauhuista, peloista, järkytyksistä ja verisestä väkivallasta toimittajat ovat jo aikaa sitten vaihtaneet superlatiivit hyperlatiiveihin. Nyt nekin alkavat jo tuntua liian vaisuilta ja kuluneilta.

 

Raamattu puhuu samoista asioista ilman dramatisointia ja kiihkoa:

 

”Kun kuulette taistelun ääniä ja sanomia sodista, älkää pelästykö. Niin täytyy käydä, mutta se ei vielä merkitse loppua. Kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, joka puolella on maanjäristyksiä ja tulee nälänhätä. Tämä on synnytystuskien alkua.” (Mark.13:7)

 

Jeesuksen sanat ovat kuin läpileikkaus päivittäisestä uutisvirrastamme. Hän ei kuitenkaan pyri paisuttelemaan asioita eikä lisäämään pelkoa ja epävarmuutta. Hän toimii aivan päinvastoin:

 

”Kun nuo tapahtumat alkavat, nostakaa rohkeasti päänne pystyyn, sillä teidän vapautuksenne on lähellä." (Luuk.21:28)

 

Ensimmäisen vapautumisen saan kokea, kun vapaudun pelosta ja ahdistuksesta. Kun kaiken keskellä voin nostaa rohkeasti pääni ja uskoa itseni, läheiseni ja koko kansani rakastavan ja kaikkivaltiaan Jumalan haltuun. Raamatusta ovat sanat ”Älä pelkää” niin usein, että niitä riittää myös minulle vuoden jokaiselle päivälle.

 

Toinen vapautuminen koskettaa vielä syvemmältä. Se lupaa turvallisuuden, joka ylettyy kuoleman rajan toiselle puolelle iankaikkisuuteen saakka:

 

”Älkää pelätkö niitä, jotka tappavat ruumiin mutta eivät kykene tappamaan sielua. Pelätkää sen sijaan häntä, joka voi sekä sielun että ruumiin hukuttaa helvettiin.

Varpusia saa kolikolla kaksi, mutta yksikään niistä ei putoa maahan, ellei teidän Isänne sitä salli. Teidän jokainen hiuskarvannekin on laskettu. Älkää siis pelätkö. Olettehan te arvokkaampia kuin kaikki varpuset.”  (Matt.10:28-31)

 Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin